• 13 aralik 1914'de, çanakkale cihette bir ingiliz denizaltisinin torpilleyip batirdigi zirhli. dahasi için http://mesudiye.canakkale.org/ *
  • 1877-78 osmanlı-rus, 1897 osmanlı-yunan, 1912 balkan savaşlarında başarılarla görev yapan, çanakkale deniz savaşlarında da çanakkale boğazı’na girmek isteyen yabancı gemilere karşı sabit batarya olarak kullanılan mesudiye zırhlısı, 13 aralık 1914’de, ingiliz b-11 denizaltısı’ndan atılan torpidoyla batırılmıştır.

    yaklaşık 90 yıl sonra mesudiye zırhlısı su altında görüntülenmiştir.

    http://www.ntv.com.tr/news/274941.asp?cp1=1
  • mesudiye zırhlısı 1871 yılında ingiltere’nin thames iron works tersanesine sipariş edilmiş, 1872 yılında kızağa konmuş ve 1874 yılında denize indirilmiştir. 1875 yılının aralık ayında osmanlı donanması’nda hizmete girmiştir. 1893 yılında istanbul tersanesi’nde ve 1898-1903 yılları arasında cenova/ansaldo tezgahlarında tamir ve tadilat görmüştür.
    1911 osmanlı-italyan harbi’nde çanakkale’de üslenen ve 1912-1913 balkan harbi’nde imroz ve mondros deniz muharebelerinde başarılı görevler icra etmiş olan bu zırhlı, donanma komutanı alman amiral souchon tarafından hazırlanan bir rapor ile 05 eylül 1914 tarihinde aktif görevden çekilmiştir. birinci dünya harbi başında atıl durumda olan gemi, boğaz’daki mayın hatlarını korumak amacıyla sabit bir batarya olarak boğaz savunma hattına dahil edilerek, çanakkale sarısığlar mevkiinde konuşlandırılmıştır. mesudiye zırhlısı 13 aralık 1914 tarihinde saat 11.58’de mayın hatlarından geçerek, boğaz’a girmeyi başaran ingiliz “b-11” denizaltısı tarafından torpillenerek batırılmıştır.

    birinci dünya harbi’nin hemen başında verilen bu kayıp osmanlı donanması’nın savaştaki ilk harp gemisi kaybı olmuştur. toplam 661 mürettebatın bulunduğu gemide makine ve kazan dairelerinde bulunan 10 subay, 25 er olmak üzere 35 şehit verilmiştir. alabora olup batan geminin su üstünde kalan karinası kesilerek, 5 subay ve 3 er 36 saat sonra 15 aralık 1914 tarihinde geminin içinde kapalı kaldıkları yerden kurtarılabilmiştir.

    1915 yılının ocak ayı sonuna kadar mesudiye zırhlısı’ndan sökülen toplar baykuş (mesudiye) bataryası olarak boğaz tahkimatının takviyesinde kullanılmış, 18 mart 1915 çanakkale deniz savaşı’nın kazanılmasında bu bataryanın top ateşleri çok etkili olmuştur.

    kaynak: http://www.dzkk.tsk.mil.tr/
  • tarihimizde denizaltı tarafından batırılan ilk gemimizdir. 34 şehit verilmiştir. saygıyla anıyoruz hepsini. ruhları şad, mekanları cennet olsun.
  • ikinci abdülhamid han'ın rus çarına hitaben yazdığı mektubunda (istanbul'a girmemesi için kendisini ikaz mahiyetinde) :
    'eğer istanbul'a girmeye teşebbüs ederseniz, şimdi mesudiye zırhlısı'na bizzat bineceğim, ayastefanos önüne gelip rus ordusunu topa tutacağım. şayet mağlup olursam, cephaneliği ateşe verip berhava olacağım.'
  • sultan abdülaziz döneminde ingilizler tarafından yapılan, bir dönemin en ihtişamlı ironcladlerinden birisi.

    bulunduğu hiçbir savaşta zafer yüzü görememiş, birinci dünya savaşında mayın hatlarını koruması amacıyla sabit batarya haline getirilmesiyle de düşman denizaltıları için açık hedef haline gelerek çok kolay bir şekilde batırılmıştır.
  • böylesine emektar bir zırhlıyı yüzer tabya olarak kepez körfezine koyup, hiç bir denizaltı önlemi almadan adeta ölüme terk etmek harekâtın en büyük hatalarından biridir bence (emri kim verdi bilmiyorum). hele ki yüzebilen her şeye müthiş ihtiyaç duyulan bir zamanda.
hesabın var mı? giriş yap