• kalıtımsal yatkınlık, sağlıksız beslenme, egzersiz yapılmaması, stress vb. faktörlerle ortaya çıkabilen, oldukça yaygın ve fakat hastanın hasta olduğunun genellikle farkında olmadığı sendrom modeli. damarsal * kalp hastalığı riskini acayip arttıran durum.
    *bel çevresinin erkeklerde 102 cm. veya üzerinde olması
    kadınlarda 88 cm. veya üzerinde olması

    *trigliserit düzeyinin 150 veya üzerinde olması

    *hdl düzeyinin erkeklerde 40ın altında olması
    kadınlarda 50nin altında olması

    *kan basıncının 130/85 mmhg veya üzerinde olması

    *açlık plazma glukozunun 110 veya üzerinde olması
    bu kriterlerden 3 veya fazlası tanı için yeterlidir.
  • metabolik sendrom, diyabet, ağır kalp hastalıkları, felç ve kansere neden olan bir hastalık.
    elma tipi şişmanlık, yüksek tansiyon, şeker metabolizması bozukluğu (hiperinsülinemi) ve lipid mekanizması bozukluğu (hiperlipidemi) sorunlarından oluşuyor. metabolik sendromun oluşumunda yıllarca devam eden aşırı yağ ve şeker tüketimi önemli rol oynuyor. zamanla, kas, yağ ve karaciğer dokuları hasar görüyor; hücrelerdeki anten molekülleri, besleyici maddeleri hücrelere ulaştıran insülin hormonuna reaksiyon göstermiyor. hücreler açlıktan ölürken, glikoz kanın üzerinde yüzüyor.
    metabolik sendromun merkezinde insülin direnci yatıyor. insülin direnci ise temel olarak sempatik aktivite artışı nedeniyle gelişiyor. hareketsiz yaşam biçimi ve yüksek kalori alımı sonucu oluşan aşırı kilo; özellikle karın bölgesinde yağlanma artışı; gerek iş, gerekse özel yaşamımızda gösterdiğimiz çabaya arzuladığımız cevabı alamayışımızdan kaynaklanan psikososyal stres ve kadınlarda menopoz sonrası hormonal değişiklikler, sempatik aktivitenin artmasına neden oluyor.
    belirtileri;
    bel çevresi: kadınlarda 88 cm., erkeklerde 102 cm.yi aştığı zaman risk başlıyor.
    tansiyon: sistolik 130 mmhg, diyastolik 85 mmhg üstündeyse risk başlıyor.
    açlık kan şekeri: 100-110 mg/dl üzerindeyse risk başlıyor.
    kan yağları: hdl kolesterol kadınlarda 50 mg/dl, erkeklerde 40 mg/dl altındaysa risk başlıyor. trigliserid, 150 mg/dl üzerine çıktığında risk başlıyor.
    bir kişide bu beş parametreden üçü aynı anda bozulduğunda metabolik sendrom teşhisi koyuluyor. iki parametrede risk düzeyleri söz konusuysa, kişinin dikkatle izlenmesi gerekiyor.
  • diabetes mellitus, hipertansiyon, ateroskeleroz ve koroner arter hastalıkları komponentlerinden oluşan modern çağın en önemli hastalığı. hastalığın gelişiminde en fazla insülin direnci suçlanmaktadır.
  • özellikle uzun çalışma saatlerini ofiste oturarak geçiren insanlarda görülme sıklığı fazla. öğle yemeklerini dışarıdan sipariş etmek yerine, restorana ya da yemekhaneye gitmek, ofis içinde mümkün olduğunca hareketli olmak, çay, kahve ya da meşrubat değil, günde 1,5- 2 lt su içmek gibi davranışlar içerisine girmek rahat ettirebiliyor insanı.
  • kaçışımın olmadığı olay. her gün 2 litre su iç, omega3 ve coraspin 300 al, kilo alma, hareket et, depresyondan korun, içki içme, ağır yağlı yeme, şekerin hiç bir formunu tüketme, yani ya öl ya fotosentez yapmayı öğren.
  • bende olan bir sendrom. bu hafta hastaneye abone oldum ve tahlillerim yapıldı. idrarımda aşırı protein ve tokluk kan şekerimde glikoz oranı yüksek çıktı. aynı şekilde kanımda trigliserit, kolesterol ve insülin miktarı da fazla. eskiden iştahla yediğim etler, sakatatlar, pideler vs. şimdi acısını çıkarmaya başladı. hareketsiz de bir yaşam sürüyorum. yani yiyorum ve oturup internette dizi falan izliyordum. ama artık bazı şeyler değişti. şu an ise diyetimin 3. günündeyim ve canım sıkılsa da diyabetli hastalar için diyet listesine uyuyorum. aynı zamanda egzersiz de yapıyorum. yoksa bu sendrom daha ciddi sonuçlara yol açabilir.
    rutin kan testi sonucunda açlık kan şekerim 95-98 gibi normal çıkıyordu. doktorun önerisiyle bu hafta şeker yükleme testi yaptırdığımda glikoz miktarı yüksek çıktı. anladığım kadarıyla bu sendrom sinsi bir sendrom. zararın neresinden dönsek kardır deyip diyete ve egzersize başladım.
  • tedavisinde diyet ve spor haricinde, metformin içerikli ilaçların kullanıldığı modern çağın vebası.
  • metabolik sendrom tanı kriterleri:

    -santral obezite(göbek çevresi erkeklerde 94 cm, kadınlarda 80 cm'den büyük olması)
    -trigliserid>150 mg/dl
    -hdl kolesterol<40 mg/dl
    -hipertansiyon(>130/85 mm hg)
    -açlık kanşekeri >100 mg/dl olması veya diyabet gelişmiş olması
  • metabolik sendrom bir modern yaşam hastalığıdır. hareketsiz ortamlarda çalışan bireyleri tehdit eden metabolik sendromun görülme sıklığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artış göstermektedir.
    bu sendromdan en çok etkilenen grup, masa başında oturan, beslenmesi düzensiz, yoğun stres altında çalışan kişilerdir.metabolik sendrom, insanın yaş ilerledikçe kalp hastası veya şeker hastalığı yakalanma olasılığını arttıran bir durumdur. hastalık ortaya çıkmadan, hastalığı ortaya çıkaran risk faktörlerini yok etmek gerekir.türkiye metabolik sendrom araştırma grubunun (metsar) yaptığı çalışmaya göre ülkemizde kentsel yerleşimlerde metabolik sendrom sıklığı ortalama % 33,82 dir.
    metsar’ın verilerine göre türkiye’de 20 yaş üstü nüfusun 1/3’ üne yakını metabolik sendromludur. bu durum avrupa ve abd verileriyle paralel bir sonuç göstermektedir.araştırmadaki diğer önemli bir sonuç ise kadın nüfusun erkek nüfusa oranla daha fazla risk altında bulunmasıydı. türkiye geneli ortalaması metabolik sendroma yakalanma sıklığı oranı erkeklerde % 28,8 iken, kadınlarda % 41,1 olduğu saptanmıştır.
hesabın var mı? giriş yap