• bu türü hardcore+metal=metalcore formülülü ile karıştıran çok arkadaşımız vardır.halbuki kazın ayağı öle değildir.metal etkileşilimli hardcore başkadır,yapan gruplara örnek ise: hatebreed,100 demons'dur.metalcore kafa karıştırır,sabit gitmez,bi şarkıda 20den fazla riff kullanılabilir önemli olan bunu dengeli olarak sentezlemektir.teknik çok önemlidir.çeşitlilik heyecan katar.böyle bi türdür metalcore.

    kendi kendine edit: 2002'de çok heycanlıymışım ben.
  • başıma bir şey gelmeyecekse bu tür üzerinden bir itirafta bulunayım;

    şunca onyıldır metal ve türevlerini severek dinliyorum, dışarıdan bakan insanların "metal hep aynı ya cazır cuzur" demeleriyle de haliyle yer yer karşılaşmış biriyim.
    çoğu o insana bile biraz açıksa bazı şeyleri dinletince farklarını anladığına ve benden daha gazlı fan olduklarına bile şahit olmuşluğum da vardır.

    ama...

    bu tür ve alt türleri hakikaten hepsi aynı be kardeşim!

    yani bütün açık görüşlülüğümle defalarca bir sürü grup dinledim. numetal'i falan da dinledim, eğlencelik de olsa kendi içinde başarılı ve orjinal örnekleri vardı onların, rap-metal ekolünden farklılaşan, dinlenebilen ve en önemlisi birbirinden ayırt edilebilen bir sürü örneği var. ama işte metalcore'u ve türlü orjinal ve farklı olduğu iddia edilen alt türünü de cidden "bu kadar insan seviyorsa vardır bir bok" diye kendimi zorlayıp dinlememiş olsam hadi tamam derdim ama yok, cidden, uzun süreli çabamın sonunda vardığım net sonuç budur.

    hatta bakınız, o derece ki, artık "bana da mı herşey aynı geliyor lan artık? yaşlandım mı yoksa, kafam götürmüyor mu aceba?" diye kendimi sorgulamalara bile girdim ama en basitinden behemoth'u deicide'ı ne bileyim necrowretch'i ve türevlerini nerdeyse her gün kafası götüren biri olarak kendi kendime anti-tez oluyorum zaten, onu farkettim.

    demek ki bu türde ciddi bir birbirine benzeme, hatta nerdeyse aynı olma durumu var. gerçekten de google'da da ufak bir arama yaparsanız; bu kendini soruglamalar sırasında "bir tek ben mi böyle hissediyorum aceba?" diyerek, şu tarz sonuçlara ulaşılabiliyor:
    "why do all post-hardcore bands and these new metalcore bands sound the same?"
    https://answers.yahoo.com/…id=20111105170009aao0yoa
    "why does almost all metalcore sound the same?"
    http://www.escapistmagazine.com/…ore-sound-the-same
    ve daha bir sürüsü...

    sonuç olarak, zaten yeni core'umsu grupların djent falan yaparak orjinal olma çabası da biraz bu yüzden sanırım, ki o da olmuyor, olamıyor, yine onlar da kendi içinde birbirinin aynısı kalıyorlar geldikleri yer itibariyle muhtemelen. zaten tek başına meshuggah bile bütün bu tür ve alt türlerdeki grupların hepsinin toplamına 10 basar, kimse kusura bakmasın, brutal truth.
  • anlamsız riflerin, birbirine benzer vokallerle sunulmasından oluşan manasız ölmeye mahkum bir sound. o kadar grup var, para dersen gırla, imkanlar ortada, hepsini topla bir slayer rif'i bulamıyorsun. kişiliksiz vokal türün en büyük handikapı. vokal melodisini geçtim, sanki tüm bu gruplarda aynı vokalist söylüyor gibi. akıllı birinin çıkıp buna bir dur demesi gerekiyor. milletin aşağılamaktan zevk aldığı numetal bile ortaya bi sürü iyi şarkı çıkarmıştı. disturbed, papa roach, korn, limp bizkit, coal chamber, fear factory, linkin park, mushroomhead gibiler kısacık sürede ne güzel şeyler yapmıştı, hala akıllarda, bu metalcore saçmalığının bi yere vardığı yok. birkaç grubun hakkını yemeyelim, mesela soilwork ki kendileri avrupalı. keza sayılırsa in flames. bir de trivium var, süper melodiler, iyi sololar, vokali düzeltseler şahlanacaklar. bir de sayılırsa slipknot. gerisi tıraş.
  • nu metal (new metal) ve metalcore birbirinden o kadar farklı türlerdir ki, "hepsi hardcore kardeşim, geçecen bana bunları" muhabbeti yapıldığı takdirde "oha ne diyosun hacı?" tepkisi verilebilir.
  • bu türün aslında hardcore'la alakası (bana göre), götündeki "core" takısından başka pek yoktur. (belki, ama sadece çok az bi ihtimal; vokal mi desek?)
    tiplere bakarsan hardcore imajını yüklenmiş insanlardır ancak yaptıkları müzik söz konusu olduğunda, müzik taş gibi melodik death metaldir, isveç death metalidir.
    ayrıca hatebreed ve slipknot ile as i lay dying'in aynı tür olduğuna (metalcore) inanmıyorum, as i lay dying metalcore'dur ancak slipknot ve hatebreed bu olaydan oldukça uzaktır.
    yine tüm cümleyi bence parantezine alasım var bu arada.

    ayrıca nedendir bilmem, son dönemlerde bu türde o kadar çok grup türemiştir ki, "noluyo lan?" dememek elde değildir. her yeni akımda olduğu gibi kötü gruplar elenir, as i lay dying, unearth, killswitch engage vs.vs. gibi kaliteli gruplar yollarına devam eder. özellikle metal blade'i, kaliteli metalcore gruplarını seçebilme konusundaki başarısından dolayı da kutluyorum efenim burdan.
    ha bi de, bu birden patlayan yeni akımın/türün kaynağı da amerikadır, bunu da belirtmeden geçmeyelim.

    edit: hardcore'la alakasından bahsederken vokal demişiz, ama gavurun "breakdowns" dediği dur-kalkları da eklemek mantıklı olacaktır.
  • yillarin pasini bir cirpida atmak, 40'lık bir kadini 20'lige dönüstürmeye calisma cabalarinin sonucu olsa gerek ki, genellikle plak $irketlerinin ve akimin diger temsilcilerinin süsleyip, boyayip cici bir versiyon ile onumuze attigi farki neresi belli olmayan bir muzik turudur. oysa ki hepimiz biliyoruz cirkin metal yoktur bakimsiz metal vardir.
  • açıkçası çok da belirleyici bir tür adı değil metalcore. çünkü metalcore ilk başta hakikaten de metal'e kayan hardcore gruplarının ortaya çıkardığı bir tür iken yeni metalcore gruplarının isveçli abilerine özenmesiyle bir anda "melodic death metal-lite edition" kıvamına geldi. bu açıdan "has" metalcore nedir-hangisidir tartışılır.
  • bir önceki * entry'mde bahsetmiştim genel olarak türün öncesi ve son durumuna dair. olabildiğince geniş bir yelpazede, tekdüze olmayan bir metalcore derlemesi yapmaya çalışacağım. özellikle metalcore'da solo yok ya da metalcore gay müziği diyenlerin göz atmasında fayda var. biraz bilgilenmiş olurlar.

    yoğun olarak eski, özlenen metalcore sound'u almanız olası fakat yenilerden de biraz biraz örnekler vereceğim. bu sayede metalcore'un nasıl bir gelişim gösterdiğini de görmüş olursunuz diye düşünüyorum.

    çok detaya inmeden kısa bilgiler de vereyim yüzeysel olarak. tarzlar hardcore, deathcore vs gidip gelebileceği için abartmasak da iyi olur, metalcore düzeninde tutacağım listeyi.

    darkest hour - the tides
    metalcore'un en köklü gruplarından, eski, güzel sound'u hatırlatan nadide grup.

    as i lay dying - the darkest night
    metalcore'un gelişiminde bayrağı tutanlardan. son albümlere doğru feci bir tarz değişmesi yansıtıp thrash'e göz kırpsalar da, tim lambesis'in hapse girmesiyle bittiği kesinleşmiştir. breakdown'ları ve melodik partisyonları çoğu gruba örnek olmuş bir gruptur.

    the autumn offering - embrace the gutter
    yine köklü metalcore gruplarından tao parçası.

    darkness rites - desecrated
    solo sevdalısı arkadaşlar için elinizi yakacak bir parça, eski metalcore sound'unun gelişmeye başladığı dönemler

    darkest hour - sound of surrender
    yine bir darkest hour parçası

    unearth - giles
    metalcore denilince akla ilk gelen gruplardan, kült abilerimizden

    bleeding through - on wings of lead
    yine zamanın en başarılı gruplarından. son dönemleri pek başarılı değildir. duygusal nakaratları ve sağlam şarkı sözleri ile akılda yer eder.

    shadows fall - the unknown
    köklü gruplardan. thrash etkileri yoğun olsa da köken olarak metalcore grubudurlar.

    trivium - kirisute gomen
    metalcore'un genç yaşta bu kadar güzel yapılabileceğinin kanıtı gençler. eşek kadar oldular şimdi ama 14 15 yaşlarında hayvan gibi albümler çıkartmışlardır. pek sevilir. shogun albümü müthiştir.

    killswitch engage - the end of heartache
    son derece duygu yüklü ve aynı zamanda gaz parçalara sahip kült gruplardan.

    avenged sevenfold - unholy confessions
    artık metalcore yapmasalar da bir dönem estirmişlerdir. şu anki halleri de çok iyidir, fakat metalcore değildir.

    all that remains - two weeks
    çok sevdiğim bir grup değildir fakat eski ve köklü gruplardan. seveni çoktur.

    august burns red - the truth of a liar
    artık eskidiler ama sonraki jenerasyon metalcore grupları arasındadır, efsanedirler.

    for today - break the cycle
    breakdown ve clean vokalleri inanılmaz olan yeni dönem gençlerden. çok çok iyidir.

    texas in july - cry wolf
    yeni dönem bol breakdown metalcore'cularından.

    this or the apocalypse - charmer
    yeni dönem başarılı metalcore gruplarından, breakdown üzerine enstrümantal kullanımları ön planda.

    i the breather - the common good
    dağılmasalardı çok iyi olacaktı fakat bitirdiler. efsaneler liginden bir grup daha.

    the air i breathe - vale dicere
    yeni dönem sert vokalli metalcore gruplarından. biraz daha kassalar deathcore'a doğru yolları var. süper clean'leri vardır.

    phinehas - i am the lion
    çok başarılı son dönem gruplardan. clean vokalleri ve enstrüman kullanımları başarılıdır. zehir gibi riff yazarlar. eski metalcore sound'unu andıran güzel parçaları vardır.

    oh sleeper - endseekers
    modern metalcore'un güzel örneklerinden. clean vokaller biraz daha az gay olabilirdi.

    sleeping giant - tithemi
    aşmış gruptur, fakat eksi yönleri christian metalcore yapmaları. sözler bayıyor bir süre sonra. ya allah bismillah tarzı metalcore mu olur arkadaş. sözlere takılmayanlar için güzel müzik.

    şimdilik bu kadar yeter gibi. gerek duyulursa editlenebilir. bir liste de deathcore ve djent için oluşturmayı düşünüyorum.

    2 kişiye daha sevdirsek yeter. yeter ki bilmeden etmeden gömmeye çalışmayın. 2 tane gay grup görüp metalcore'u ergen müziği ilan etmeyin.

    selametle.

    edit: eklemeler

    phinehas - white livered

    august burns red - ghosts *

    the devil wears prada - supernova

    haste the day - chorus of angels *
  • ya arkadaş boş boş mi teline çaga çuga basıp basıp "çok pis riff yaptık" grupları bir zahmet azalarak tükensin, ölsünler gitsinler bu ne arkadaş, "cıgı cıgı, cıgı cıgı (es) cıgı cıgı, cıgı cıgı." müziğinin modası geçti artık, 2010 yılındayız az biraz daha yaratıcı olun be. daha breakdown illetine gelmedim bile.
  • onumuzdeki 10 yil icerisinde inanilmaz bir patlama ya$ayacak metal alt turu. cogu grup giderek klasik metalcore dedigimiz 'palm mute 0 5 0 7 0 8 0 7 0 5' formatindan kurtuluyor ve inanilmaz muzikler sunuyor insanlarin begenisine.

    takipte olun.
hesabın var mı? giriş yap