• hayatım boyunca toplam 3 kez gördüm, birincide yaşça çok küçüktüm ve meteor yağmuru haberleri olan bir gün, semtimizin en karanlık yerine gitmiştik, yıldız kayması olarak nitelendirilen; uzak, küçük beyaz çizgilerden bir sürü görüp epey heyecanlanmıştık lakin ben oradan dönerken çok daha farklı bir şey gördüm, kırmızı/turuncu bir top havada ışık saçarak üzerimizden geçti ve bir anda yok oldu. hiç kimseye inandiramadım ve epey dalga konusu oldum fakat olaydan birkaç saat sonra bir arkadaşımızın babasıyla karşılaştık ve bize heyecanla "meteoru gördünüz mü?" diye sordu. hayatımda yaşadığım en iyi an falandı galiba.

    2. çok daha basit bir olaydı, gece sahilde oturmuş gökyüzüne bakarken tam olarak aynı görüntüyü görmüştüm.

    3. ise az önce ankara'da gerçekleşti. arkadaşıma whatsapp üzerinden ses kaydederken camdan dışarı bakıyordum ve gökyüzünde çok büyük bir kırmızı top gördüm, bu sefer hem birkaç saniye seyretme imkanı buldum hem de top git gide büyüyüp her yeri aydınlattı, yok olmadan önce küçük toz parçalarına dönüştü ve simsiyah olup gitti. gönderdiğim ses ise aynen şöyle; "yani şimdi, şarkı çok güzel ama oha! oha! ohaaa! meteor gördüm, çok büyük bir meteor gördüm, alev topu gibi olanlardan gördüm, meteor gördüm offfff..."

    inanılmaz heyecanlandırıyor bu olay beni

    edit: anlatım bozuklukları
  • tarihte kaydına ulaşılabilen (şimdilik) en eski meteor kaynaklı ölüm osmanlı imparatorluğu sınırları içerisinde gerçekleşmiştir.

    22 ağustos 1888'de ırak'ın süleymaniye kentinde gerçekleşen ve bir göktaşının bir insanı öldürüp diğerini felç bıraktığı olayın ilk kanıtı, cumhurbaşkanlığı devlet arşivleri genel müdürlüğü'nde bulunan ve osmanlı türkçesi ile yazılmış üç el yazmasında bulunmuştur.

    meteorun düştüğü yeri gösteren harita: görsel

    olay süleymaniye valisi tarafından ikinci abdülhamit'e (osmanlı imparatorluğu'nun 34. padişahı) da bildirilmiştir. araştırmacılar, meteoritics & planetary science dergisinde yayınlanan çalışmada, meteorların neden olduğu başka ölüm ve yaralanma olaylarının tarihsel kayıtlarının da mevcut olabileceğini düşündüklerini belirtmektedir. şimdilik bilinen en eski olay 1888 tarihli bu olaydır.

    çalışmanın sonuçları, yerel makamlar tarafından yazılmış üç belgeye* dayanmaktadır. osmanlı türkçesi ile yazılmış bu eski belgelerin her biri aynı olayı anlatmaktadır. osmanlı türkçesini çevirmenin oldukça zor olması bu tarihi kayıtların bu kadar uzun süredir fark edilmemesinin sebebidir.

    *(ahmet münir paşa ile mustafa faik paşa'nın mektupları makale içerisinde mevcuttur.)

    yazışmalar, meteorun süleymaniye'de (modern ırak) piramit şeklindeki bir tepeye çarptığın ve patlama yarattığını, meteor parçalarının ekinleri tahrip edip, yüzlerce kilometrekarelik ormanı yok ettiğini ve iki kişiyi öldürdüğünü anlatıyor.

    1900'lerin başında süleymaniye'deki piramit şekilli tepeleri gösteren resim: görsel

    meteora dair fiziksel kanıt bulunamasa da araştırmacılar bölgeden bazı göktaşı örneklerinin osmanlı makamlarına gönderildiğini ve olayı araştırırken bu örneklerden bazılarının istanbul arkeoloji müzesi'ne teslim edildiğini belirten belgelerle karşılaştıklarını belirtmişlerdir.

    kaynak: ancientpages - 10.1111/maps.13469
  • hardal'la bağlantılı, türk bir klasik rock grubuydu.
    ne kadar zaman geçti
  • az önce ankara semalarında gördüğümü düşündüğüm gök olayı. tam bir yemin edebilirim ama ispatlayam durumu yaşadım.
  • an itibariyle kayseri erciyes dağı semalarında görünmeye başlamıştır. havai fişeğin patlamayan ve yandan gideni gibi sanki....
  • bir gün dünyanın sonu gelirse eğer, bu sonu getirecek gök cismi olacak gibime geliyor.
  • az önce istanbul kadıköy semalarında gördüğüm epey alçaktan ve arkasında uzun bir iz bırakan şey, öylece bakakaldım evet, hani derler ya dilek tut gerçek olur, onu da yapamadım, turuncu renkli ve parlak, parlak öyle kaydı gitti. ve bu iki haftada ikinci, geçen hafta da mavi renkli görmüştüm. twitter'da da yazanlar var lakin bir kişi ankara demiş, aynı vakitlerde görmüşüz. hayırlısı bakalım.
  • yeni bir simülasyon ile etkileri incelenebilen doğal felaket.

    haritadan bir konum ve meteor ile ilgili paramtereleri seçip olası sonuçlarını gösteren uygulama linkte:
    https://neal.fun/asteroid-launcher/
  • avrupa orijinli mbda firmasının ürettiği bir füze. abd'nin amraam füzelerine bir bakıma rakiptir. en büyük avantajı menzilidir. menzil olarak 200 km ile 400 km arasında avrupalıların çeşitli açıklamaları olsa da bu kadar uzak mesafede uçak vurduğunu gösteren bilimsel bir veri yoktur. klasik avrupalı pohpohlaması.

    örneğin, rakibi amraam füzesinin 150 km menzili vardır fakat bugüne kadar gerçekleştirdiği en uzun mesafeden hedef vurma rekoru türk ordusuna aittir. suriye'ye ait l39 tipi savaş uçağını 45 km den vurmuştur. düşünün abd bundan milyon tane ateşlemiştir şimdiye kadar fakat teknik verilere göre rekor bizde. 150 km menzili olan bir füzenin 50 km menzille rekor kırmasının nedeni ise basit, çünkü sen füzeyi ateşlediğinde hedef de hareket ediyor. isterse füzenin 1000 km menzili olsun, zeplin vurmuyorsan hiçbir önemi yoktur. l39 dediğin uçak modern yolcu uçaklarından bile yavaş bir savaş uçağı. hatta şöyle söyleyim, atılan amraam'ın birim fiyatı bile daha pahalı uçaktan (bkz: swh)

    havadan havaya atılan füzelerde 200 km den bir f16 'yı vurabilecek teknoloji olmadığı için meteor füzesinin de 200 km den f16 vurması imkansızdır. bizim akıncı'yı vurabilir fakat bir siha'ya 2 milyon dolarlık füzeyi kimse atmaz. amraam ile kıyaslandığında hızı da amraam ile aynıdır ( mach 4). elbette meteor füzesi daha gelişmiş bir füzedir fakat amraam füzelerini koordine edecek bir awacs'ınız varsa amraam'ların verimliliğini epey bir arttırıyorsunuz ve birim fiyatı da yarısından bile ucuzdur meteor'dan.

    meteor füzelerini abd kullanmamakta ve hava hakimiyetinde kullananı 1-0 değil 3 -0 önde başlatan awacs ile amraam'ların ne kadar verimli olduğunu son 30 yılda sayısız kez gördük. en son bizim awacs'ın beyin görevi gördüğü suriye harekatında keklik gibi avlandı suriye uçakları. meteor füzelerinin ise kullanıldığı bir savaş olmadığı gibi birim fiyatı yüksek olduğundan tatbikatlarda bile doğru düzgün kullanmıyor pinti avrupalılar.
hesabın var mı? giriş yap