• 1875'de -bugun kullanmasalarda- abd dahil 18 ulkenin imzaladigi, ilk tanimi ceyrek meridyenin on milyonda biri olan uzunluk birimi. orjinal uzunluk platin-iridyum alasimli olup paristedir. genlesme problemi yuzunden 1960'da kripton 86'nin radyasyon dalga uzunlugu baz alinarak, 1983'de vakumlu ortamda isigin 1/299792458 saniyede kat ettigi yol olarak tanimlanmistir.
  • si birim sisteminde* uzunluğun base birimi. yıllar içerisinde 1 metre'nin aldığı tanımlar;

    1791'de ekvator ve kuzey kutbu arasındaki mesafenin 10.000.000'da biri olarak tanımlanmış.

    1889'da %90 platinum- %10 iridium'dan oluşan standard bir bar'da oyulmuş iki nokta arasındaki mesafenin buzun erime noktasındaki değeri olarak bu tanım değiştirilmiştir.

    1960'ta yine bir değişiklikle kripton -86 atomunun boş bir vakum içerisinde yaydığı turuncu dalga'nın 1.650.763,73 katı olarak tanımlanmıştır.

    ışığın hızının tam olarak hesaplanmasıyla birlikte günümüzdeki tanımı da haliyle değişmiştir. 1 metre şu anda, ışığın boşlukta 1/299.792.458 saniye'de aldığı yoldur. tabii ışık hızı'nın daha da doğru ölçümleri geleceğinden, yıllar içerisinde yeni bir metre tanımını kesinlikle göreceğiz.
  • fransız devrimi sonrası 1795‘de ortak bir uzunluk ölçüsü birimi seçilmesi için convention nationale, bugün kullanılan metrik sistemi uygulamaya koymuş.

    -türkiye'de cumhuriyet devrimleri ile birlikte 1931 yılından itibaren metrik sistemi kullanılmakta-

    saf platinden ilk metre prototipi yapılarak fransız ulusal arşivi'ne kaldırılmış, şehrin pek çok yerine de mermer metre taşı yerleştirilerek halkın “metre” ile tanışması sağlanmış. paris'in 16 farklı bölgesine bu taşlardan yerleştirilerek referans olarak kullanılmış. günümüze kadar sadece bir tanesi ulaşabilmiş.

    -rue vaugirard caddesinde bir binanın duvarında-
  • kısaltması, mt değil, m olan metrik karmaşa.

    (bkz: metretul)
  • ah şu teknoloji, metreyi internetten yazdırıp mis gibi kullanabiliyorsunuz.

    http://www.vendian.org/…ncharity/dir3/paper_rulers/
  • ". . .

    otuz yıldır yanıp tutuşturuyor paris beni - milyonlarca seveninden birisiyim epi topu. hangisine sorsak hangi çıkış noktasını gösterirdi bilemem, benimkisi önceden değil sonradan, çok sonradan seçilmiş bir işaret: rue de vaugirard'ın üstündeki arkadlı bir pasajın duvarına 1797'de gömülmüş bir "metre" bu, evet: düpedüz bir uzunluk birimi olarak "metre": devrim'in hemen ardından, convention nationale'in yerel ve evrensel uzunluk ölçüsü olarak benimsediği, dayattığı, paris'in çeşitli yerlerinde hemşerilerine göstermeyi iş edindiği bu ölçü, birebir haliyle bir tek bu noktasında kalabilmiş şehirde - artık pek az kişinin gözüne çarpabileceği kuytu bir köşede.

    diyorum ki: bir şehri tanımak, sevmek için önce ölçü gerek.

    ölçüsüzlüğe başka nereden açılabiliriz?"

    (enis batur, paris ecekent: "metre", s.59.)
  • günümüzde kullandığımız metre, yer yuvarlağının bir boylamının kırk milyonda birinin karşılığı olup, 1875 yılında uluslararası bir konferans ile mutabık kalınmıştır. daha sonraki yıllarda gelişen teknoloji ile yeni ölçümler yapılıp, tutarsızlıklar tespit edilince 1927 yılında tekrar yeni bir ''metre'' konferansı düzenlenmiştir.

    kabul edilen yeni metre, kırmızı kadmiyum hattının ışığının 15 santigrat derecesindeki kuru havada her yerde oluşturulan dalga uzunluğuna uymaktadır.

    ama her şartta; dünyanın etrafı tam olarak bilinmeden, sağlıklı bir metre değerine sahip olduğumuzu söyleyemeyiz.
  • bu uzunlukta olup ölçü olarak kullanılan nesne:tahta metre,çelik metre,şerit metre,katlanır metre
  • mühendisin beylik tabancası.
hesabın var mı? giriş yap