• cassandra rehberlik hizmeti sunar:

    1) ilk bolum 40 gramer (tanesi 1/2 pt) 30 reading (tanesi 1 pt) sorusundan olusuyor. verilen sure 80 dakika. ikinci asamaya girebilmek icin bu bolumden min 25/50 almak gerekiyor. eger ki bu bolumu asar da ikinci asamada hazirlik atlamak icin gerekli puani toplayamazsaniz hazirliga direktman upper intermediate olarak baslayabilirsiniz. yok, ilk bolumden 25 puani toplayamadiysaniz placement test e girmek zorunda kalacaksiniz.

    simdi, gramer bolumu yapilamayacak kadar zor degil. detaydan cok ustunkoru bir goz atma ile herhangi bir anadolu lisesi ogrencisinin gecebilecegi nitelikte. inversion ve cleft nedense illa ki var, o kadar da onemli konular olmadiklari halde. onun disinda noun ve adjective clause larda reduction ucer beser soruluyor kesinlikle goz atilmali sinava girmeden. zaten gerisi de tense, gerund&infinitive, vesaire.

    vocabulary neredeyse hic cikmiyor. 1 tanecik phrasal verb, iki tane falan da inanilmaz kek kelime cikiyor. yani eger girilecekse bu sinava, vocabulary kesinlikle calisilmamali. yaparsaniz kazanacaginiz 1.5 - 2 puan nihayetinde, yapamazsanz kaybedeceginiz de...

    reading kisminda ise linking word bilgisi gerektiren bolumler var: paragraf tamamlama, "hangisi bu paragrafla alakasiz?" gibi. linking wordlere bir goz atilmasi reading acisindan faydali olacaktir, zaten diger bolumler icin de yapilabilecek bir hazirlik yok, bildiginizle gireceksiniz iste.

    2) eger ilk sinavin ardindan adinizin karsisinda "passed" ibaresini gorduyseniz bu durumda ikinci bolume hazirlanmak lazim gelir. ikinci bolum listening ve writing bolumlerinden olusuyor. listening 40 soru (tanesi 1/2 pt) ve note taking (10 pt) bolumlerinden olusurken writing 20 puan (5 puan verilen metne gore yorum yapma + 15 puan paragraf yazimi)

    listening yine bildigimiz interview lardan falan olusuyor. tek gicik soru tipi ise beep sorulari. konusmaci konusuyor konusuyor ve bip esinden sonra sizin cumleyi tamamlamaniz isteniyor. bu da yine bir miktar linking word bilgisi gerektiriyor.

    note taking ise konusmayi motor gibi yazma esasina dayaniyor. adam ne diyorsa yazin, buyuk ihtimalle rakamli falan bilgiler de sorulacaktir. onlari da usenmeden not alin.

    writing in ilk bolumu metne bakarak sorulan soruya cevap yazma; ama bunu yaparken ayni kelimeleri kullanamama esasina dayaniyor. iste vocabulary nin asil olculdugu kisim burasidir kanimca. paraphrase yapmak hayati onem tasiyor bu noktada. ikinci bolumde ise metinle biraz alakasiz bir konuda her zaman benzer (discuss, advantage-disadvantage, compare-contrast, argumentative) bir bicimde 200 kelimelik bir paragraf yazmaniz isteniyor. bir topic sentence, birkac da linking word ile gayet harikalar yaratilabilirsiniz, min 11/15 alabilirsiniz gonul rahatligi ile. onemli olan nokta kesinlikle paragraf yapmamaniz(sizden nihayetinde 1 paragraf bekleniyor) ve kelime limitleri arasinda kalmanizdir (180-220).

    ikinci bolumde tek probleminiz buyuk ihtimalle can sikintisi ve bikkinlik hissi, dikkat daginikligi olacaktir. zira, listening kismi 55 + 10 dakika kadar bir zaman aliyor. araliksiz konsantre olmak zor gelebilir kanimca.

    cassandra rehberlik hizmeti sundu.
  • 13 haziran 2013 de girdiğim, odtü'nün yüksek lisans başvuruları için tercih edilebilecek ingilizce sınav.
    öncelikle ödemeyi eft yerine öğrenci işlerinde yapınız çünkü 75 tl lik ücreti, eft de alınan işlem ücretliyle 96 tl olarak ödersiniz.
    sınav yeri, sınavdan önce yabancı diller sitesinden öğrenilebilir.
    sınava gelecek olursak, daha önce detaylı olarak anlatılmış eklemek gerekirse, önceden soru örneklerini sitesinden indirip aşina olunuz. yanınızda tükenmez kalem götürün ki kitapçıkların ön sayfasını tükenmezle dolduruyorsunuz. bunun dışında süre yeterli, bölümler zor sorular içermiyor. ama konsantrasyon listining de önemli.
    ben ne yaptım sorusuna, hazırlıksız gidip yıllardır yeterlilik sınavına girmemiş bir insan olarak hedefim 75, umarım başarırım. bol şans.

    edit: evet sonuç 72 aldım. arkasından bu kadar uğraşmışken olmama ihtimali çok yüksek bölümüme başvurdum. işin ilginci kabul edildim :) eylüldeki kayıtları beklemekteyim.
  • eylül-ocak-haziran aylarında 2 aşamada yapılır. iki sınav da 50'şer puan üzerinden değerlendirilir. ilk aşamasında yeterli puanı alamazsanız (25 puandır o da en az) ikinci sınava girme hakkını elde edemezsiniz ve şansınızı artık başka bir sınava bırakırsınız. sınav gramer'den(dilbilgisi) ziyade reading(okuma) ve listening(dinleme) ağırlıklıdır. ilk sınav 20 puan gramer ve 30 puan reading'den oluşur. ikinci sınav 20 puan listening(dinleme), 10 puan note-taking(not tutma) ve 20 puan writing'den(yazma) oluşur.

    gelelim tüyolara (odtü çarşıdaki kitapçıda örnek sınav kitapçığı var fakat biz yine de biraz açıklık getirelim meraklı bünyeler için)

    ilk sınav: gramer ve reading;

    gramere genel olarak biraz göz atmanız yeterli olacaktır fakat reading kısmı zorluyor. paragraf soruları var. o nedenle sınavdan önce bolca bilimsel makale, günlük gazete ve dergi okumanız faydanıza olacaktır. genelde paragraflar oralardan geliyor çünkü.

    ikinci sınav: listening, note taking, writing;

    ikinci sınava girmeden önce yabancı tv kanallarına, dublajsız filmlere göz atmanızda fayda var. iki sınav arasında az zaman olduğu için (genelde 5 gün) ilk sınav için çalışırken bunları da birlikte yapmanız gerekiyor. benim bilgisayarım yok diyorsanız cnbc-e deki filmlere ve dizilere göz atabilirsiniz. yalnız burada önemli olan kulak alışkanlığını geliştirmek olduğundan kendinizi izlediğiniz diziye ya da filme kaptırmayın. anlamaya çalışın ne dediklerini. hareketlerinden çözmeye çalışmayın. yoksa benim ilkokula giden yeğenim de çok rahat bir şekilde altyazısız filmleri anlayarak izleyebiliyor.

    note-taking bölümü zor gözükse de aslında kolay(mış). okuma işlemine başlamadan önce istenen şeyleri zaten size veriyorlar(size verilen kağıtta kısa bir şekilde yazılı oluyor daha sonra da aynı şekilde açarak soruyorlar). size sadece hızlı bir şekilde not tutmak gerekiyor. kalemi iyi seçmenizde fayda var burada. telaşlı bir insansanız ve eliniz terler ise vay halinize. yazmaya çalışırken kelimeler birbirine girebilir. neyse burada da önemli olan kulak dolgunluğu ve neyi aradığınızı bilmek. zaten onu da önceden veriyorlar size.

    writing kısmı ise diğer benzeri sınavlardan farklı. odtü sizden tek paragraf ve direkt olarak konuya dalmanızı istiyor. klasik essay sakın yazmayın. hemen olaya girin (ön sevişme yok demek bu da). istenen şeyleri sıralayın ve düzgünce açıklayın. 200 kelime civarında olacak bu da.

    sınav bundan ibaret.
  • baştan edit: aşağıdaki yazdığım sınav sistemi artık değişti.

    kısaca: middle east technichal university english proficiency exam.
    odtü'ye yeni giriş yapan öğrencilerin eylül ayında girdikleri sınav.
    öncelikle sınav sistemini kısaca inceleyelim ve daha sonra geçemeyenlere neler olacağını inceleyeceğiz:
    2 aşamadan oluşur, iki sınav arasında muhtemelen 3-5 gün ara bulunur. 2. aşamaya girme hakkı elde edilmesi için ilk aşamadan geçilmesi yani 50 üzerinden en az 25 alınması şarttır.

    1.aşama:
    içerisinde 2 ana bölümü barındırır: grammer (20 puan) ve reading (30 puan).
    tamamı test olan bu bölüm 40 grammer, 30 reading sorusu ile toplamda 70 sorudan oluşur. süre 90 dakikadır. bu aşamayı tamamlayabilmek için 50 üzerinden en az 25 puan alınması şarttır. soru ve puan dağılımından anlaşılacağı üzere her bir grammer sorusu yarım puan, her bir reading sorusu ise 1 puandır.

    grammer bölümü:
    kısa kısa (4-5 satır) paragraflar içerisine konumlanmış boşluklardan oluşan bu bölümde boşluklara gelecek uygun kelime grubunu aşağıdaki şıklardan seçerek doldurulur. her bir kısa paragrafcık içerisinde 4-6 arası boşluk vardır ve bu boşluklara cümlenin tense'i, participle, geround - infinitive, noun clause'lar vb. grammer materyalleri konulur.

    reading bölümü:
    cümle tamamlama, paragraf tamamlama, destekleyici cümle ile başlar. cümle veya paragraf içerisinde boş bırakılan yere seçeneklerden en mantıklı olanın seçilmesi esasına dayanır. destekleyici cümle bölümünde ise 2-3 cümlelik yazıları seçeneklerden hangisinin desteklemediği sorulur. daha sonra yaklaşık 5 adet kısa makale ile devam eder. her bir makalede 5-6 soru bulunur. yine test olan bu sorularda yazıya göre hangisi doğrudur sorularından tutun da yazı ile ilgili ayrıntılı sorulara kadar yazı ile ilgili her şey gelebilir. genelde makaleler tek sayfa 6-7 paragraftan oluşur.

    2.aşama:
    1. bölümden en az 25 puan alan öğrenci ilk bölümden aldığı puanı öğrenmeden bu bölüme girer. şayet en az 25 puanı almışsa 2. bölüme girebileceğini gösteren "passed" ibaresi sonuç sayfasında belli olur.
    bu bölümde listening ve writing bulunur. önce listening'den başlar ve writing ile sonuçlanır.

    listening bölümü:
    2 ana bölümden oluşur: while listening ve not taking.
    while listening bölümünün tamamı testtir; statements, dialogues, mini talks, interviews ve lectures kategorilerinde sorular gelir.
    statements, dialogues, mini talks bölümlerinde her sorudan önce 4 şıkkın incelenmesi için 15 saniye süre verilir ve ardından metin okunur. metin okunduktan sonra öğrencinin doğru cevabı işaretleyebilmesi için 2-3 saniyesi vardır. statements kategorisi sorularda bir kişi bir durumdan bahseder ve soru genellikle "what does the speaker mean?" şeklindedir. dialogues kısmı da benzerdir fakat iki konuşmacı bulunur, günlük hayattan küçük bir diyalog geçer ve diyalogtaki kişi neyden şikayetçi , ne istiyor, ne olmuş da üzülmüş gibi soruları vardır. mini talks kategorisi sorularında bir konuşmacı 3-4 cümlelik bir şey söylerken son cümle yarıda kesilir ve "beep" sesi duyulur. öğrenciden cümlenin gidişatına göre doğru şıkkın işaretlenmesi istenir. dikkat edilmesi gereken şey bağlaçlardır. bağlaçlara göre doğru ve mantıklı şık işaretlenir. interview kategorisinde ise önceden sorulara bakılması için 40-60 saniye süre verilir. daha sonrasında bir radyo programı vb bir röportaj duraksamadan devam eder. röportaj devam ederken öğrenci sırası ve cevabı gelen soruyu işaretler. lectures bölümü de aynı şekilde önceden sorular için süre verilerek yapılır. konuşmacı tek kişidir ve bilgilendirici bir konu anlatırken sorular cevaplandırılır.
    not taking bölümünde ise önce not tutulacak kağıtlar dağıtılır. kağıtlarda konu ve konunun alt başlıkları zaten verilmiştir. hemen sonrasında konuşma başlar. ya interview şeklinde olur ya da lecture şeklinde. öğrencinin duyduğu her şeyi ve özellikle istatistiki verileri ve tarihleri not alması önemlidir. daha sonra open ended sorular bulunan soru kağıdı dağıtılır ve öğrenci tuttuğu notlar yardımı ile soruları cevaplar.
    burada dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de genelde not taking bölümündeki konu ile writing bölümündeki konunun paralel olduğudur.

    writing bölümü:
    2 bölümden oluşur, anladığını yorumlama ve paragraf yazımı. 1. kısımda 4-5 paragraflık bir text verilir ve text'in sonunda yazarın fikri, yazar bu fikri kabul etmişmidir gibi ucu açık bir sorunun 3-4 cümle ile açıklanması beklenir. 5 puandır. paragraf yazımı bölümünde ise bir konu verilir ve bu konuda belli kalıplarda 180-220 kelime arası bir paragraf yazılması istenir. yazının tamamı tek bir paragraftan oluşmalıdır ve önemli bir nokta ise introduction (kesinlikle gerekli değil), topic sentence, major-minor idea ve concluding bölümlerinden oluşmalıdır. paragraf biçimi verilen konuya göredir: karşılaştırma, avantaj-dezavantaj, açıklama, benzerlik-farklılık veya tartışma. her bir modelin kendine özgü belli kalıpları olmasına karşın öğrenci bu kalıpları esnek bir biçimde de kullanabilir. bu kısım da 15 puandır ve böylece writing bölümü de 20 puan ile tamamlanmış olur.

    sonuç:
    ilk aşamadan en az 25 puan alan kişi ikinci aşamadan da alacağı puan ile toplamda 100 üzerinden 60 puanı tutturmaya çalışır lisans bölümüne girebilmek için.

    geçemeyenler:
    eylül ayında ilk aşamadan 25 puanı tutturup da ikinci aşamadan geçemeyenler upper intermediate olmak, hiç geçemeyenler ise seviye belirleme sınavına girmek üzere öğrenciler hazırlık sınıfına kaydolur.
    hazırlık sınıfları ilk dönem; beginner, elementary, intermediate, upper-intermediate ve ikinci dönem ise pre-intermediate, intermediate, upper-intermediate, advanced ve pre faculity kurlarından oluşur. kurlar sırayla bitirilip tamamlanıp üst kura geçilmez. ilk dönem bir kurdan başlayan her hangi bir öğrenci ikinci dönem bir üst kurdan devam eder. yani beginner başlayan pre-intermediate; elementary başlayan intermediate olması gibi.

    diğer proficiency sınavları:
    hazırlık yılı bitişinde haziran ayı içerisinde hazırlık sınıfında başarılı olanlar için bir proficiency sınavı yapılır. geçemeyenler yaz okuluna kaydını yaptırır. yaz okulu sonunda ağustos başında bir proficiency sınavı daha yapılır. yine geçemeyenlerin eylül hakkı vardır. eylül ayında bir proficiency sınavı daha yapılır -ki okula yeni gelenler için yapılan sınavdır bu da.
    yine eylülde de geçemeyen hazırlık öğrencisinin son olarak bir yıl daha hazırlık okuma hakkı vardır.
    yıl içerisinde bir de yüksek lisansa baş vuranlar için güz dönemi sonu - bahar dönemi başında bir proficiency sınavı yapılmaktadır. bu sınava hazırlık öğrencileri giremez.

    *ekleme:
    theperfectman'den gelen ve eklenilmesi gereken bir diğer bilgi de odtü'de yüksek lisansa başvuran herkesin (bu sınavı geçerek zaten kendi öğrencisi olmuş kişiler de dahil) tekrar bu sınavı vermesi gerektiğidir. yüksek lisans ve sunny programına girmiş lisans öğrencileri için geçiş notu ise 65'tir.
  • genel kültür için her sene girmeyi düşündüğüm sınav. reading kısımlarında değişik yazıları oluyor okuyunca insanın genel kültürü gelişiyor yeminlen. geçen sene çikolatanın tarihi teee aztekler zamanına dayandığı o zamanlar hatta statu sembolu olduğu ve baharatla içildiğini, sonra çindeki plakalara göre yabancıların ve yerli halkın ayrıldığını bunun sebebinin yabancıların kötü kısımlara girmesini engellemek olduğunu ve hatta yeni geliştirilen sözlük algoritması hakkında fikirler edindik o sınava giren insanlar olarak. böyle değişik bilgiler edinmek isteyen herkesin girmesi gerekir diye düşünüyorum. 3 reading olsa 65 lira sınava verseniz biraz pahalıya geliyor ama olsun bilgiye paha biçilemez arkadaşım!!
  • yazim bolumu, sadece odtu'nun istedigi formatta yapildigi zaman puan getiren sinav.

    $oyle ki, ornegin bir soru verilmi$, "turk devleti beyin gocunu engellemek icin ne yapabilir?"
    buna cevap olarak yazilan $eye "beyin gocu i$te $oyle boyle kotu bir$eydir engellenmesi gerekir" yazilirsa eger, 15 puan uzerinden olan kisim 10 uzerinden degerlendiriliyor. dagdan iner gibi paldir kuldur i$te "turkiye beyin gocunu engellemek icin uc sey yapabilir" olarak baslamak gerekiyor. devamen, "birincisi, ..... . ikincisi, ...... . ucuncusu, ...... ." ve sonda "sonuc olarak, turkiye bazi onlemler alarak beyin gocunden daha az olumsuz yonde etkilenebilir".

    bu formatta yazildigi zaman 10 uzeri otomatik olarak beklemek mumkun, ki ornek degerlendirilen kagitlarin tamaminda bunu gordum.

    bu sinava girecekler her seyden once gecen senenin deneme sinavini (odtu bookstore'da 2004 ocak satiliyor) edinip yapsin, neye benzedigi belli olunca nelere calismak lazim daha kolay anlasiliyor.

    gramer icin de, cok fazla phrasal verb cikmadigini gordum, onun yerine gubidik tense'lere bakmak daha mantikli (mesela hava bulutluyken "it will rain" yerine "it's going to rain" cunku bir kanit var[mi$] orada vs..) (ya da "they mentioned to have done something" [they mentioned having done degil] filan gibi.) genelde kimsenin bilmedigi, bu tense'ler icin kurallar var onlarin ustunden gecmek lazim.

    ayrica genelde "sinav yerleri $u gun saat 14:00da aciklanacak" yazar ama bu sene mesela o aciklama saat 20:00da oldu. bu yuzden okulda beklemek yerine $u sayfa adresini hatirlayip ak$am vakitleri denemek daha yararli olabilir.
    http://www.metu.edu.tr/home/www93/prf/anasayfa.htm

    kolay gelsin!
  • reading'deki makalelerin büyük çoğunluğunun bilimsel dergiler ya da günlük gazetelerden olduğu sınavdır. the times, the guardian, the economist, newsweek falan. şöyle bir corriera dello sport'tan yok ki rahat rahat anlayalım.
  • bu entry metu epe vs toefl ibt karşılaştırması olacak ama ayrı bir başlık açma gereği duymadım.

    toefl ibt'ye girip ortanın biraz üstünde bir puan almış ve barajı yakalayamamış biri olarak; metu epe kesinlikle çok daha kolay bulduğum bir sınav. öyle ki toefl'dan aldığım puanın 6 puan fazlasını aldım. üstelik toefl 120 üzerinden, epe 100 üzerinden notlandırılmakta malumunuz. ikisine herhangi bir hazırlığım olmadan girmiştim. toefl a gireli 6-7 ay oluyor gerci, ama epe çok taze.

    toefl, sadece 10dk lık arasıyla ciddi anlamda kondisyon ve konsantrasyon gerektirirken, epe'de iki oturum arasında 90 dk var ve öğle yemeğinizi yiyebiliyorsunuz. bence bu önemli bir avantaj.

    toefl'da listening bölümü reading'den sonra yapılıyor. uzun pasajları okuduktan sonra yoruluyup, listening de dikkatiniz dağılabiliyor ve düşük alabiliyorsunuz. (bkz: kendimden biliyorum) epe de ilk bölüm listening; ayrıca herkes tek tek kulaklıktan değil de, aynı anda pür dikkat cd çalardan dinleğinden, dikkatinizi dağıtacak çevresel unsurlar da epey azalıyor. ayrıca toefl'da dinledikten sonra sorular gelirken, epede önce soruyu okuyor sonra dinleyip tekrar soruya dönüyorsunuz. toefl'da listening puanım berbatken, epe'de nerdeyse tam puandı.

    reading bölümlerinin zorluk oranı bence denk. ama epe'nin pasajları biraz daha kısa, bu da yorulmamak açısından avantaj.

    note taking bölümü, toefl'ın writing bölümündeki o lecture ını dinledikten sonra yazılacak olan metinle kıyaslanamaz bile; burada dinletilen pasaj çok daha kolay anlaşılır; sizden de sadece konu hakkında soru sorup duyduklarınızın bir kısmını özetlemenizi istiyorlar.

    writing bölümlerinde ikisi de birer konu hakkında kompozisyon yazmanızı istiyor. toefl'da 300-400 kelimelik bir essay istenirken, epe'de 180-220 kelimelik isteniyor. toefl'da kullandığım bilgisayarın klavyesi çok küçük gelmişti, ayrıca ingilizce klavye olduğundan da zorlanmıştım, epe'de elle yazıldığından daha rahat ettim.

    epe'de speaking yok, onun yerine cloze ve dialog situation var; yani boşluk doldurmacalar. iyi kötü ingilizce iletişim kurabilen biriyseniz, rahatlıkla puan toplayabileceğiniz bir bölüm.

    özetle, benim gibi toefl ayarında bir sınav bekleyip, epe'yi gözünüzde büyütmenize gerek yok. deneyin, gerçekten şansınız olabilir.
  • hakkında çok fazla bilgi edinilemeyen odtü'nün ingilizce yeterliği ölçmeyi amaçladığı sınavıdır. şimdi ben bir güzellik yapıp, benim gibi dışarıdan bu sınava girmeye düşünenler için dün girdiğim sınava dair ayrıntılarıyla birkaç şey paylaşacağım.

    sınava b blokta girdim, kendi girdiğim sınıfın ve diğer sınıfların sıraları tek kolçaklı sıralardı, sınıf çok büyük olmuyor dolayısıyla listening bölümünde dinleme zorluğu çekmiyorsunuz. sınav listening ile başlıyor ve odtü'nün sitesindeki booklet'te de görebileceğiniz gibi listening bölümü; statements, dialogues, mini talks, interview, lecture bölümlerinden oluşuyor ve 30 test sorusu şeklinde. bu bölümü bitirdiğinizde size 10 dakikalık bir süre tanınıyor ve dağıtılan optik formlara işaretlediğiniz soruları geçirmeniz bekleniyor, dolayısıyla tekrar göz atma ve verdiğiniz cevabı değiştirme şansınız var. daha sonra reading başlıyor ve süreniz 60 dk. bu bölümde de cümle tamamlama, paragraf tamamlama, desteklemeyen ifadeyi bulma ve comprehension bilgisi ölçen toplam 30 soru var, rahat olun süre çok yeterli geliyor. sonra 2 saat kadar ara veriliyor ve saat 14.00'te tekrar aynı sınıfınıza gidip ikinci bölüme başlıyorsunuz. bu bölüm de listening ile başlıyor ve sizin aldığınız notlar doğrultusunda size note-taking bölümünde sorulan soruyu 4-5 cümle ile açıklamanız bekleniyor. ancak bu etapta şu var, bu saatten sonra size bütün ikinci bölüm soruları toplu halde veriliyor istediğin yerden başla diyorlar. ne var peki bu bölümde; note-taking (5 puan), writing (15 puan), dialog tamamlama (5 puan), duruma uygun ifade geliştirme (5 puan), cloze test/ one word de diyebiliriz (10 puan). ikinci bölüm biraz hocaların sizin yanıtlarınızı nasıl değerlendirdiğine bakar bana kalırsa, o yüzden iyi geçip geçmediği yönünde yorum yapılması zor ve sınavdan alacağınız notu da etkileyecek kadar çok insiyatif gerektiriyor.

    benim sınavım nasıl geçti?
    kötü değil, ama iyi midir ben de bilmiyorum. dediğim gibi ikinci bölümde yaptıklarım nasıl değerlendirilir bilmiyorum, ancak ilk bölümde listeningten çok umutlu değilim, zira ben konsantrasyonu yüksek biri değilim ve birçok soruda bu beni sıkıntıya soktu. reading için ise beni kurtarırsa o kurtarır diye düşünüyorum umarım yanılmam. derdim 75 almak olduğu için, ve tekrarı benim için söz konusu olmadığı için bu sınavın, açıkçası alamayacağım gibi hissediyorum.

    neyse dostlar, işte böyle bir şey metu epe. yardımcı olacağım bir şey olursa çekinmeden yakın mesaj kutumun ışığını. bu sınavda şansını deneyecek arkadaşlara şimdiden başarılar. (bkz: yarışmacı arkadaşlarıma başarılar dilerim)

    edit: evet açıklanan sonuca göre 80 almışım. önerim muhakkak toefl ya da ielts'ten önce denenmesi gerektiği yönündedir.
  • 85 puanı toefl'ın 106'sı etmeyen sınavdır. 85 puan alarak kazandığınız eng101 muafiyetini kazanmak için toefl'dan almanız gereken puanın 106 olması okulun toefl, ielts gibi sınavlar yerine öğrencileri kendi sınavına yöneltmek istemesidir. en azından böyle tahmin ediyorum. ama kesinlikle epe 85'i toefl 106'sına eşit değil yani.

    ayrıca dersler finaller bitmişlken fazladan bir hafta kişiyi okulda tutarak kendinden soğutmuştur, hatta ingilizcede sorun yaşamamanın da verdiği rahatlıkla kendisine olan ilgiyi kaybetmiştir. :

    4 kişi oturuyoruz, 3 odtülü 1 bilkentli

    bilkentli arkadaş: sizin prof ne zaman?

    odtülü1: salı mıydı

    kkga: cuma cuma

    odtülü2: yok olm 14ünde işte, çarşamba

    bilkentli: abi 14ü perşembeye geliyor.
hesabın var mı? giriş yap