• türkiye'de ve dünya genelinde sadece tasarruf hesaplarına uygulanan sigortadır. ticari hesaplara uygulanmaz. türkiye'de tmsf şu an için 50.000 tl'ye kadar mevduat güvencesi veriyor ama bakanlar kurulunun elinde 30 ekim 2008'den itibaren geçerli olmak üzere 2 yıllık bu sigortayı 100.000 tl'ye çıkarma yetkisi var.
  • m. j. flannery' e göre mevduat sigortası; kayıp riskinin banka mudileri üzerinden alınarak, bu tür riskleri daha iyi analiz ettiğine inanılan devlete ya da bu amaçla kurulmuş özel kurumlara transfer edilmesidir.
  • ülkemizde tasarruf mevduatı sigorta fonu tarafından icra edilen uygulama.
  • bankaya para yatıracak bir kişi zamanı geldiğinde her ne olursa olsun parasını geri alabileceğinden emin olmak ister. dolayısıyla bankacılık sisteminde güven konusu son derece önemlidir. mevduat sigortası sistemi ile bu güvence bizzat devlet tarafından kesin şekilde sağlanır. örnek olarak, türkiye'de gerçek kişiler adına açılan tüm mevduat ve katılım fonu hesapları tasarruf mevduatı sigorta fonu tarafından otomatik olarak sigortalanmaktadır. sigorta limiti 2004 yılında hesap başına 50 bin tl olarak belirlenmiş, 2013 yılında 100 bin tl'ye yükseltilmiş ve son olarak eylül 2019'da da 150 bin tl'ye çıkartılmıştır.
hesabın var mı? giriş yap