• hz muhammed'in doğumu vesilesiyle müslümanlarca kutlanan gece. 5 kandilden ilki. "mevlüt kandili" diye de biliniyor. (bkz: mevlid) kandili demek de mümkünmüş...
  • aile hqlariyla mevlut dinlemek yerine "iyi ki dogdun muhammeeeed" parcasi esliginde modern bir yaklasimla kutlamak isteyen arkadaslara, "yillari hicri takvime gore saydiginizi unutmayin" diyerek kayarak mudahale yapmanin da mumkun oldugu dînî gun.
  • islam dünyasının hz. muhammed'in doğum gününü olması dolayısıyla dualarla, kuranı kerim kerim okuyarak kutladığı gün
    2003 yılı için bugüne denk gelen olaydır ayrıca
    (bkz: mevlid kandiliniz mübarek olsun)
  • islam peygamberinin dogum gunu olarak kabul edilir. bu gunun gercekten peygamberin dogum gunu olup olmadigi bilinmemesine ragmen, yine ayni belirsizlige sahip kadir gecesi ile birlikte muslumanlar icin onemli gecelerden biridir. diger 4 mubarek geceden farki peygamberin olumunden sonra mubarek ilan edilmesidir.

    uc aylardaki geceler gibi feyzinden dem vurulamazsa da, sembolik anlamda islam dunyasi icin cok sey ifade eder.
  • annane, babane, anne, baba vb yasli akrabalari arayip, onu hatirladiginizi, sevdiginizi soylemek icin hos bir bahane olan gunlerdendir. yaslilarimizin dini itikatlari daha kuvvetli oldugu icin boyle zamanlarda hatirlanmak onlari daha bir mutlu eder.
  • hz. muhammed'in dogum günü... bu gün serefine düzenlenen dini içerikli kutlamalar...

    ayrica (bkz: mevlit).

    miladî takvime göre 20 nisan, kameri aylara göre rebîulevvel'in 12. gecesi, islâm'i teblig eden son peygamber hz. muhammed'in dogdugu gündür. isin ilginç tarafi çok nadir denk gelme ihtimali olan bu tesadüf içinde bulundugumuz bu günde gerçeklesmekte ve yasanmaktadir. yani bugün hem 20 nisan, hem de rebîul-evvelin 12. gecesidir.

    herkesin kandili kutlu olsun.
  • bir tevatüre göre, -kesinligini bilmiyorum- hz. nebînin dogdugu günün miladi takvimdeki karsiligi ile dün geceki mevlid kandilinin miladi takvime göre karsiligi çakismaktadir: 20 nisan.
  • bugün malazgirt'te büyük bir değişime sebep olduğunu farkettiğim kandil. her zaman yemek yediğimiz malazgirt'in tek restaurantının bulunduğu otelde kelli felli amcalar oturup içki içerlerdi her gece. onlar gelmemiş. sakindi otel ve tabi ki otelin barı da... bir de kahvehanelerde 101 oynayıp, okeye dördüncü arayan tiplerin hepsi yer yarılmış da içine girmişler. kandil nedeniyle kapalıyız yazısı gördüm birkaç yerde. ertesi gün yine devam edecek ama bir gün için insanların her zaman yaptıkları şeylerden vazgeçmeleri iyi midir kötü müdür bilemedim caddeyi boydan boya yürürken. 23 nisan'da bir günlüğüne başbakan ya da cumhurbaşkanı olan çocuklar misali herkes bugün iyi birer müslüman olduğunu varsayıp, huşuya büründü burada.

    yarın yine cümbüş, yine vur patlasın çal oynasın? biz insanlar çok tuhafız sahiden...
hesabın var mı? giriş yap