• faraday'ın bulduğu elektrik üretme metodu ile çalışan bir el fneri için, tıklayınız: http://www.thinkgeek.com/stuff/gadgets/5a9f.shtml
  • adı türetilmiş bir si birimine verilen otodidakt ilk ve tek bilim adamı.
  • faraday bütün bunları bulup, kraliçeye* sunduğunda; kraliçe "ee bu ne işe yarıyacak?" diye bir soru sormuş. faraday önce ne diyeceğini bilememiş, ama sonra şu cevabı vermiş: "belki bir süre sonra bunun sayesinde insanlardan vergi alabilirsiniz efendim".
    nitekim aradan 50 yıl geçmiş ve londra da herkesin evinde elektrik kullanılmaya başlanmış.
  • (bkz: dinamo)
  • nedense en sevdigim bilim adamidir. mulayimdir sempatiktir deneysel bilimin prensi unvanina sahiptir. ornegin, dinamoyu bulduktan sonra hukumet temsilcilerinden biriyle arasinda soyle bir diyalog gecmistir:
    - iyi tamam buldun ama bu kucucuk sey ne kadar ise yarayabilir ki ? pratik olarak gunluk yasamda ne isleve sahip ?
    - henuz bilmiyorum ama eminim hukumetiniz ondan vergi almanin yolunu kisa surede bulacaktir.
  • ünlü bilim adamlarının hayatını okursanız ya bütün yazarların bu adamı kayırdığını ya da gerçekten büyük başarılara imza atmasına rağmen en alçakgönüllü bilim adamı olduğunu düşünürdünüz.
    nedense pek sevilesi lanse ediliyor her bir kaynakta.
    ayrica (bkz: otodidakt),herhalde en ünlüsüdür bunlarin.
  • bilime ilgisi calistigi ciltci dukkanina gelen bilim kitaplarini okuyarak baslamistir kendileri.
    ayrica 2 defa kraliyet bilim enstitusu baskanligini ve kralice tarafindan verilecek olan sovalyelik unvanini reddetmistir
  • 22 eylül 1791 de newington'da dünyaya gelmiştir. sandemancılar olarak bilinen bir dini mezhep üyesiydi. sandemancılar basit bir yaşam sürülmesi gerektiğine inanan, zenginliğin dine aykırı olduğunu savunan, tanrının yasalarını doğada arayan hıristiyanlardı.

    on üç yaşında okuldan ayrıldı ve bir ciltcinin yanında çırak olarak çalışmaya başladı. bu iş sayesinde eline pek çok kitap geçti. böylece fizik ve kimyaya olan ilgisini keşvetmeye başlamıştı. çok az okul eğitimi almış olmasına rağmen, çalıştığı dükkanın boş bir odasında ona el becerisi kazandıran basit deneyler yapmaya başlamıştı. 1810'da londra kenti felsefe topluluğunun konferanslarına katılmaya başladı ve temel fizik ve kimya konusunda sağlam bir altyapı oluşturdu.

    bir süre sonra kimyacı sir humphry davynin bir konferansına katıldı ve bu konferansı yazıya dökerek davy'e gönderdi. bir tartışma yüzünden asistanını kovan davy, faraday'a asistanlık teklif etti.

    faraday'ın eğitimindeki büyük eksiklikleri davy, çıktıkları avrupa turunda fazlasıyla tamamladı. geri döndüklerinde faraday tamamen kendi bakış açısına sahip bir bilim adamı olmuştu.

    yaptığı deneyler sonucunda 1821'de ilk basit elektrik motorunu, onu takip eden yıllarda dinamoyu icat etmiştir. birçok elektrik ölçüm birimine onun adı verilmiştir. portresi 1991 yılında yirmi poundluk britanya banknotuna basılmaya başlanmıştır. elektrik mühendisliği mesleğinin kurucusu sayılır.

    şovalye unvanını ve çok para getirecek iş tekliflerini reddetmiş, bağlı olduğu mezhebe uygun olarak basit bir insan olarak kalmak istemiştir.
hesabın var mı? giriş yap