• (bkz: mers)
  • son zamanlarda yayılmakta olan öldürücü virüs. sars virüsünün bir versiyonu. daha gelişmiş hali ve bu yüzden corona virüs de deniyor. fransa ve ortadoğu ülkelerindeki sivillerinin ölümüne sebep oluyor. ismi bu yüzden ortadoğu solunum sendromu** olarak seçilmiş.
    şimdiye kadar elliye yakın mers sebepli ölüm yaşanmış. kayıt edilemeyen vakalar olduğu tahmin ediliyormuş. tüm dünyaya yayılmasından korkuluyormuş.
  • dünya sağlık örgütü tarafından "middle east respiratory syndrome coronavirus" olarak adlandırılan sars tipi virüsün kısa ismi. korkarım yakın gelecekte çok duyma ihtimalimiz var.

    ilk olarak geçen sene suudi arabistan'da ortaya çıkmış ve şu ana kadar 8 ülkede toplam 49 vakaya yol açmış, bunlardan 27'si ölümle sonuçlanmış.

    http://en.wikipedia.org/…atory_syndrome_coronavirus

    hakkında pek çok komplo teorisi üretilebilir fakat şimdilik yaklaşan hac mevsimiyle beraber bütün dünyaya yayılmamasını ümit etmekle yetinelim.
  • (bkz: mers-cov)
  • hakkında biraz daha detay bilgi almak için:
    http://jvi.asm.org/…013/05/08/jvi.01244-13.full.pdf

    mayıs sonundan temmuz başına vaka sayısı 77, ölen sayısı 42 olmuş. cdc'nin sayfası:
    http://www.cdc.gov/coronavirus/mers/faq.html

    ''belçika katolik leuven üniversitesi öğretim uyesi virolog marc van ranst, arabistan’dan yayılan bir virüs türünün belçika’ya sıçramaması için hac ve umreye gidilmemesi gerektiğini savundu.'' haberi bugün gazetelere çıktı:
    http://dunya.milliyet.com.tr/…y/1731582/default.htm

    diğer taraftan cdc, sayfasında arap yarımadasına gidilebileceğini ifade ediyor:
    q: can ı still travel to countries in the arabian peninsula or neighboring countries where mers cases have occurred?
    a: yes. who and cdc have not issued travel health warnings for any country related to mers.

    yaz sıcağında bronşit olmanın 1 numaralı sebebi, halen, uygunsuz biçimde klima'ya maruziyet. ancak böylesi bir şey olduğu da aklınızda bulunsun.

    edit:
    buraya yazanlar ekşisözlükten belirli aralarla mesaj alıp durdular. başlık değil göçer...

    mers-cov/#34996733 entry'niz mers başlığına taşındı
    22.09.2014 09:28

    mers/#34996733 entry'niz the middle east respiratory syndrome coronavirus başlığına taşındı
    07.10.2014 19:41

    editin editi:
    en son the kaldırıldı. kumandadaki beylere sesleniyorum. ''eğleniyor muyuz gençler?''
  • yeni trend virüsümüz.

    bir biyolog eskisi olarak, coronavirus'lere hep dikkat edilmeli diyorum ama, dikkat etmiyorlar. hayvanlardan insanlara ya da tersi biçimde bulaşabilen bir gruptur bunlar. ayrıca çok kolay mutasyona uğrayabilirler. nitekim kuş gribi ve domuz gribi de bu grup içersindedir.
  • suudi arabistan 40'tan fazla insanın ölümüne yol açan ve yaklaşan hacı mevsimi nedeniyle endişe yaratan coronavirus. ingiltere fransa italya gibi ülkelerde de sporadik vakalar var. bilhassa yaşlılar, çocuklar ve gebeler risk altında. bir de kronik hastalığı olanlar tabi. bu kişilerin önümüzdeki hac ziyaretine katılmaması öneriliyor.
    virus sars'a benzerliğiyle biliniyor ve temelde pnömoni ve renal yetmezliğe neden oluyor. ancak sars'tan farklı olarak silyasız bronşial hücreleri tutuyor. silyasız hücreler repiratuar yolun %20 si civarını oluşturduğundan enfekte olabilmek için çok sayıda virus almak gerekiyor, yani bu iyi bir haber. insandan insana bulaş var ancak temel rezervuar parmak kadar bir yarasa. (keçi-meçi bişeyler daha sayıyorlar) dolayısıyla kontaminasyon daha önemli. bu da bu hayvanların dışkısı ile kontamine mağara kaynaklı sular ve guano. (benim aklımda kum fırtınaları ile yayılma filan gibi şeyler de canlanıyor)
    insan vücudu virusle karşılaştığında ilk iş interferon üretir. işte mers bu ifn üretimini blokluyor. bu da immun sistemin zayıflaması demektir. bir de hastalık daha sık erkeklerde görülmüş. bunun nedeninin kadınların peçe takması olduğu düşünülüyor.
    sanırım sağlık bakanının son suudi arabistan ziyareti de bu durumla ilgili önlemler almak nedeniydi. yeni vakalar gelecek diye tahmin ediyorum ama umarım fazla yayılmaz.
  • develerde de görülmüş, ve dolayısıyla develerden insanlara bulaştığı düşünülüyormuş.
  • son 24 saatte 4 kişinin ölümüne sebep olmuş virüs.
  • tespit edildiği ilk günden beri nasıl olduysa aşısı keşfedilmedi ve piyasaya sürülmedi. bu yüzden bir soğuk savaş eseri olduğunu düşünmemek elde değil. korkutucu. (bkz: 2014 felaketi)
hesabın var mı? giriş yap