• ilk yapılması gereken bir bardak çok soğuk su içmek. eğer ülser, gastrit gibi bir mide sorununu bağlı olarak yanıyorsa mutlaka doktora gitmek gerek. lansor ve türevi bir asit dengeleyici vereceği kesindir. ancak yine de doktor tavsiyesi ile almak en sağlıklısı.
  • hemen üzerine atılınmaması gereken önerilerdir. kronik mideci olarak net tecrübem;

    iki yemek kaşığı tahin için ya da katı meyve sıkacağından patates suyu. özellikle patates suyu bıçak gibi keserken tahin uzun soluklu tedavi için daha iyidir.

    bir de; sıcak- soğuk, baharatlı, kızarmış ne idüğü belli olmayan yağların kullanıldığı gıdalardan uzak durun.
  • her sabah aç karnına (bkz: prabex).
    yemek sonrasında (bkz: rennie) , (bkz: gaviscon).
  • nar kabuğu çayı, bu iş için çok etkilidir. aktarlardan satın alıp deneyebilirsiniz. nar kabuğunda bulunan ellagic acid sayesinde reflü, gastrit ve ülser hastalıklarına tedavi sağlayabilirsiniz.
  • (bkz: su)

    iki ay önce midemdeki yanmaların çoğalması ve bu yanmaların artık rahatsız edici bir hal almaya başlamasıyla reflüye yakalandığımı düşünüp, doktora görünmeden evvel hakkında daha detaylı bilgi edinme amacıyla internette bu hastalıkla ilgili bazı yazılar okudum. sonrasında sözlük yazarlarının tecrübelerini de öğrenmek için reflü başlığındaki entry'leri de tek tek okudum ve kafamda bazı fikirler oluşmaya başladı. yazarların tavsiyesiyle eczaneden bir kutu rennie aldım ve gün içerisinde mide yanmaları baş gösterdiğinde bir tablet kullanmamla birlikte anlık olarak bu yanmaların kesildiğini farkettim, fakat bu kesilmeler kısa süreliydi ve yanmalar belirli periyotlarla tekrar kendisini hissettiriyordu. daha sonra #28820617 no'lu entry'deki yazar arkadaşın paylaştığı linklerdeki makaleleri okudum ve makalede yazan su ile tedavi yöntemi için kaba taslak şöyle basit bir liste çıkardım. bu listede yazılı olan talimatları tam tamına çok düzenli bir şekilde uygulayamadım, fakat uygulamak için elimden geldiğince özen gösterdim. sonuç itibariyle, sırf bu listedekileri uyguladım diye mi oldu bilmem ama beni fazlasıyla rahatsız eden bu yanmalar kısa sürede kesildi ve gün içerisinde varlığını dahi unutturdu. 15 gün süre sonunda bu programı uygulamayı kesmedim elbette ve ara ara aklıma estikçe uygulamaya devam ediyorum. böylece mide yanması ile ilgili şikayetim kalmadı.

    velhasıl, mide yanmasından şikayetçi arkadaşlar varsa, kendilerine bir süre bu programı uygulamalarını tavsiye ediyorum. yapılacak tek şey düzenli aralıklarla su içmek; bunun da bir zararı olmaz en nihayetinde. ola ki siz de faydasını görürseniz, çevrenizdeki aynı dertten muzdarip insanlarla paylaşırsınız.

    edit: listeyi paylaştığım link güncellendi.
  • bizzat tecrübelerime dayanarak katkıda bulunacağım öneriler:

    -kola, gazoz, hazır meyve suyu yok. (zaten niye olsun ki? mideye kola kadar zarar veren daha ne olabilir kardeşim?)

    -sigara yok, nargile yok (bu tarz içine çektiğin tütünler de midende şişmeye neden olabiliyor)

    -mide asidinin birikmesini önleyecek ara öğünler (bisküvi, gofret, kurabiye gibi hafif şeyler. maksat midede asit birikmesin)

    -aşırı tıka basa doymadan yemek (mide şişkin olmuyor ve zamanla daralıyor)

    -evet bunu ben de pek yapamadım ama jöleli şeyler, fazla kremalı şeyler.

    tabii o dönem gittiğim doktorun verdiği enzim hapları da bütün bunlara katkıda bulundu, onu da ekleyeyim. ama netice itibariyle çözülmeyecek dert değil.
  • (bkz: kefir)
    tüm önerileri kaldırın atın. mideniz yanarken bir iki bardak kefir için, bir dakika içinde geçmezse paranız iade.
  • dut pekmezi-yoğurt karıştırılır ve yenilir. deneyin.

    işe yararsa ben de kullanabilirim.
  • salatalık yemektir. kulağa saçma geliyor olabilir ama çoğu ilaçtan çok daha iyi geliyor mideye.
  • (bkz: türk kahvesi)

    bir tatli kasigindan biraz az turk kahvesini hupletin. yanmayi aninda keser.

    ya da marga da cok iyi gelir.
hesabın var mı? giriş yap