aynı isimde "midway (film)" başlığı da var
  • street fighter'a tek rakip olabilmi$ 2d dovu$ oyunu mortal kombat'i bize kazandirmi$ olan firma . saygilar .
  • pasifik okyanusunun tam ortasında yarım ay şeklinde küçük bir ada.
  • ikinci dünya savaşı, haziran 1942.
    4 uçak gemisine sahip (akagi, kaga, soryu, hiryu) japon ana vuruş gücü, çokça eskort ve çıkartma grubu ile midway adasına yollanır. karşılarında 3 amerikan uçak gemisi (yorktown, hornet, enterprise) bulunmaktadır.

    radarın henüz günümüzdeki hüneriyle kullanılamadığı bu yıllarda, keşif işi keşif uçaklarıyla yapılmaktadır. amerikan keşif uçakları, japon filosunu bulur. amerikan filosunun yeri belli değildir.

    amerikalılar torpido bobardıman uçaklarıyla savaşı açarlar. gelen amerikan bombardıman uçakları, savunmadaki japon avcıları tarafından düşürülmeye başlanır.

    japon tarafında bir kararsızlık durumu hakimdir. japon amirali nagumo önce amerikan gemilerine mi, midway hava üssüne mi saldıracağı konusunda kararsızdır. japon bombardıman uçakları, gemilere karşı etkili (ama karaya karşı etkisiz) torpido yüküyle havalanmıştır fakat amerikan gemileri henüz bulunamadığı için, japon bombardıman uçakları saldırıya başlayamamıştır.

    nagumo bulunamayan amerikan gemilerinden vazgeçer ve midway'e saldırmaya karar verir. japon bombardıman uçaklarını, torpido yüklerini bomba ile değiştirmek için uçak gemilerine geri çağırır.

    bu sırada amerikan torpido bombardıman uçakları japon alçak irtifa avcıları tarafından sinek gibi avlanmaktır. bu avın hızı yetersiz gelmiş olacak, nagumo yüksek irtifa avcı grubunu da aşağı irtifaya, bu savaşın içine çeker.

    olanlar olur. midway'den havalanmış ve kaybolmuş 12 adet pike bombardıman uçağı (yüksek irtifa bombardıman uçakları) tam o anda sislerin arasından çıkar ve japon uçak gemilerini önlerinde bulur. tüm japon avcıları aşağı irtifadadır. japon uçak gemilerinin güverteleri silah değistirmekte olan bombardıman uçakları, uçak yakıtı, bombalar ve torpidolarla doludur. 12 uçak savaşın kaderini belirleyen dalışı yaparlar. akagi, kaga ve soryu batar.

    hiryu bu olayın hemen arkasından yorktownu batıran bir saldırı havalandırsa da, ertesi günü yakalanır ve batırılır. japonların tüm saldırı gücü, tüm tecrübeli pilotları 24 saat içerisinde yok olur. japonya artık savunma savaşı yapacaktır.

    bundan sonrası şahsi fikrim:
    ha, midway'i japonlar kazansaydı ne olurdu? ikinci dünya savaşını daha fazla insanı ve hammaddesi olan taraf kazanmıştır. savaş sırasında amerika'nın gemi üretim hızı, japonya'nın gemi üretim hızının 10 katından fazladır. hâl böyle olunca amerika'nın savaşı kazanması kaçınılmazdır - midway, kaçınılmaz bir durumu belki bir, belki iki yıl kadar öne çekmiştir.
  • amerikanın en büyük arcade oyun üreticisidir.
  • ayrıca japon filosuna son darbeyi vuran on iki dauntless, midway hava üssüne değil, o anda hiryu'dan kalkan uçaklarca vurulmuş ve ölmekte olan yorktown uçak gemisine aittir.
  • 1942 adli bilgisayar oyunundaki ilk 3 bolum ismi. daha sonra marshal ve attu gelmektedir ama daha sonrasini goremedim...
  • moda'da burna doğru giderken sol köşede görebileceğiniz cafe - restaurant..
  • moda'da ki bu cafede fasıl vardır aynı zamanda..(ali usta dondurmacısının karşısındaki sokakta sol tarafta kalır)
    gelen insanlar civardaki restaurantlara göre biraz daha üst kesimdir..
    ayrıca yemekleri de güzeldir..
  • bu sava$in anisina yapilan uss midway ucak gemisi de 2004'te emekliye ayrilmi$tir.
  • chicago'nun ikinci buyuk havalimani
hesabın var mı? giriş yap