• avamigran, aspirin, parol, majezik, novalgin vs. hiçbiri isime yaramiyor.

    tedavi tavsiyesi degildir. sadece kendi tecrubemi yansitir. doktor kontrolu yapmadan icmeyin.

    paracofdal. recetesiz. tr'de bulunmaz. bulursan at bir tane, 15 dakikada jilet.

    ek olarak, soguk temas damarlari genislettiginden dolayi, beyindeki daralan damarlarla olusan migren nobetlerinde ensenize ve alniniza soguk press yaparak rahatlayabilirsiniz.

    bilmiyorum neden ama findik yiyince migren aurasini kestigime de sahit oldum.

    isigi kapatin.

    sesi kapatin.

    yani fisinizi cekip sadece nefes alin.

    dogustan migrenli nokta kom.
  • allah düşmanıma bile vermesin dediğim korkunç şey. migreni olan tanıdıklarıma sarılıp ağlaşmak, teselli etmek istiyorum. yaşamayan bilemez. “bizim de başımız ağrıyo yaaa ne var ki” diyenlere ıslak odunla vurunuz.
  • erkek olmama rağmen çocukluktan beri sıklıkla yaşadığım şey. internette hatta yabancı forumlarda bile o kadar çok bu hastalığı araştırdım ki sanırım çoğu doktordan daha çok şey biliyorum.

    size hem bilgi vereyim hem de kendi deneyimlerimden bahsedeyim.

    önleyici ilaç olarak antidepresanlar, betablokerlar, kalsiyum kanal blokerları ve son çare olarak topiramat (topamax) kullanılır.

    antidepresan olarak migrene iyi geldiği en iyi kanıtlanmış antidepresan amitriptilin'dir. (laroxyl) fakat bu ilaç ilk nesil yani trisiklik antidepresanlardan olduğu için, ssrı veya snrı'lara kıyasla yan etkisi daha fazladır. bilhassa uyku isteğinde artış ve kilo alımı gibi. bu ilacı denedim fakat bana iyi gelmedi.

    ssrı ve snrı'lar amitriptilin kadar migrene iyi geldiği kanıtlanmadığı halde yine de migren önleme ilacı olarak kullanılırlar. ve çok şükür ki bana cymbalta (duluoxetine -snrı) çok iyi geldi. bu ilaç fibromiyalji'ye de çok iyi geliyor. fakat tansiyonu hafif miktarda arttırıyor. tabi siz yine doktorunuza danışın.

    betabloker olarak en çok propranolol yani dideral kullanılıyor. bu da normalde angina gibi kalp rahatsızlıklarında kullanılan bir ilaç. aynı zamanda, zaman zaman anksiyete de kullanılıyor. çünkü nabızı baya bir düşürüyor, onun dışında nabız kadar olmasa da tansiyonu da düşürüyor. insandaki heyecanı alıyor resmen. fakat bu ilaç da bana iyi gelmedi, fakat size iyi gelebilir dediğim gibi.

    eğer beta bloker da işe yaramadıysa sırada kalsiyum kanal bloker kullanmak var. bunu da yaklaşık 1 ay denedim bu da bende pek bi etki yaratmadı maalesef. bu da kalp ilacı ama propranalol gibi nabızı düşüyormüyor. onun dışında bu tip ilaçlar hakkında pek bir bilgiye sahip değilim bunu kullandığım sürece ne bir yan etki gördüm ne de migrenime iyi geldi.

    eğer bunlar da işe yaramadıysa son çare topiramate yani topamax kullanacaksınız. bu da epilepsi hastalığı için kullanılan bir ilaç ki yan etkileri bir hayli fazla.

    eğer bu da işe yaramadıysa, ya da yukarıdakilerden birisi işe yaradı ama boost etmek istiyorsanız riboflavin ve magnezyum takviyelerinin migren önleme konusunda olumlu yorumlar aldığını hatırlatmakta fayda var.

    eğer iflah olmaz bir migrenim var hala sık sık baş ağrısı yaşıyorum lanet gelsin bu hayata diyorsanız fda tarafından onaylanan migren cihazı cafely'i satın alacaksınız. hem migren atakları sırasında migrene iyi geliyor hem de önleme amacıyla kullanılıyor. günde yarım saat kafanıza takıyorsunuz bunu. (reklam gibi oldu ama inanın değil araştırın isterseniz fda sadece bu cihazı onaylamış.)

    uzun lafın kısası doktorunuz bir taşla iki, üç kuş vurmak istiyorsa size;

    migreninizin yanında anksiyete, depresyon gibi bir rahatsızlığınız varsa ilk tercihiniz amitriptilin (laroxyl)
    migreninizin yanında anksiyete ve depresyonunuz + oram buram ağrıyor, kas ağrılarım var ona da iyi gelsin diyorsanız duluoxetine (cymbalta ya da duxet)
    migreninizin yanında anksiyete, depresyon gibi bir rahatsızlığınız varsa ve ben yan etki filan istemiyorum diyorsanız escitolopram (cipralex - yan etkisi en az ssri)
    migreninizin yanında yüksek tansiyonunuz varsa propranolol (dideral)

    verecektir.

    yukarıdaki bilgiler ışığında kafanıza göre ilaç almayın sakın doktorunuza danışın ben sadece bilgi vermek için paylaştım. şakaya gelmez bu ilaçlar. bu arada bana iyi gelen şey size gelmez, bana gelmeyen şey size iyi gelebilir. misal duluoxetine'in migrene iyi geldiğini kanıtlanmamış fakat bana iyi geldi. kanıtlanmış olan amiptrilin ise bana iyi gelmedi. böyle de garip bi durum var.
  • abd'de yapılan bir araştırmaya göre, yüksek karbonhidrat ve düşük tuz kullanımının migreni tetiklediği saptanmış. bunun tam tersi, düşük karbonhibrat ve nispeten biraz fazla tuz kullanımı ise migreni azaltıyor veya bir daha ortaya çıkarmıyormuş. deneyip görmek lazım.
    düşük tuz kullanımı sebepli beyinde bazı bölgelerde elektriksel iletimini azaltması ile tetiklenen migren, alınan fazla tuz ile görece artan voltaj herhangi bir ağrıya sebebiyet vermiyor. detaylı okuma için makale
    edit: her migren'e iyi geleceği ile ilgili bir garanti yok. ayda 4-5 atak geçiren birisi olarak 1 ay deneyip editleyeceğim.
    44 gün sonraki edit: bende faydası olmadı. yine ağrıyor yine ağrıyor.
  • cluster ın pembe pijamalı,elinde peluş oyuncağı olan kız çocuğu versiyonu.
  • kendimi bildim bileli, baya 4-5 yaşlarımda sancısını çektiğimi çok net hatırlayabildiğim bi hastalık. bu öyle lanet bi hastalık ki, size ağrıdan önceki hayatınızı unutturur. başın ağrımıyoken nasıl hissediyodun bilemiyosun. dünyada sadece kafan, gözlerin ve sen varsın. tarif edilebilecek bir ağrı değil. çınlıyo diyemem, yanıyo diyemem, sızlıyo diyemem. böyle saçma sapan, "kafamı kesseler faydası olur mu lan" diye düşüneceğin bi nane.

    ışığa, sese, kokuya duyarlılık azami seviyededir. şöyle ki; gecenin köründe hiç ışık yanmayan evimde salona giriyorum ve televizyonun stand-by ışığı gözümü alıyo. öyle bir bok.

    ama şöyle bi olayı var bunun. ağrı başlamadan önce haber veriyo sana. genelde enseden olmak üzere böyle saçma bi ağrı yayılıyo. eğer o ağrıyı tanıyosan ve ilerlemeden müdahale edebilirsen ya da önlem alırsan (devamında neler iyi geliyo yazıcam) ağrı zirveye ulaşamadan bitiyo. vaktinde önlem almak önemli.

    yanlış bilmiyorsam sadece gıdalardan bile 266 tanesi tetikleyebiliyor bu mereti. bir de gıda dışı unsurlar var.

    ben kendi çapımda, benim migrenimi tetikleyen başlıca hususları yazayım, belki kaçınmak isteyenler olur.

    yüksek ses
    keskin tat
    keskin koku
    kafaya darbe (el şakası, kafayı bi yere toslama vs)
    nefes nefese kalmaya sebep olan spor (koşu, futbol vs..)
    beyaz ışık, florasan (bir numaradır bu, açık ara başı çeker)
    klima, özellikle soğuk üfleyen klima.
    kafada damarları çıkaran şeyler (bağırmak, ıkınmak, ağlamak)
    açlık
    susuzluk
    uykusuzluk
    stres
    rüzgar
    başka tip baş ağrıları (sinüzit kaynaklı mesela, ya da dehisrasyon)
    boyun ağrısı.
    sigara dumanı (benim sigaram beni etkilemiyo, ama 5 kişi kapalı bi odada sigara içiliyosa geçmiş olsun)

    bunlar aklıma gelen tetikleyiciler.

    peki ağrı başladığında kötü etkileyen şeyler nedir?

    her türlü ışık
    her türlü ses
    her türlü koku
    herhangi bir zihin uğraşı (hocam ister otur fizik problemi çöz, istersen arkadaşının aşk acısını dinle farketmez, zihni odaklayamıyosun ve odaklamaya çalıştıkça mahvoluyosun)
    konuşmak
    yürümek
    sıcak (ulan en kötüsü bu)

    peki iyi gelen şeyler nedir?

    soğuk. (baya buz torbasını kafaya koymalık soğuk)

    sessizlik (yalnız yaşıyorum haliyle bu konuda baya şanslıyım, annemlerde ya da başka birinin evinde falan sürekli "nasıl oldun" falan diye sorup duruyorlar, bıraksalar daha iyi olacam amk.

    karanlık ( göz kapalı olsa bile oda aydınlıksa, göz kapağının içinden geçen ışık bile sikip atıyo, o yüzden komple karanlık gerek)

    uyku (iki şey söylemek isterim bunun hakkında. birincisi; ağrıyla uyumak gerçekten çok zor, sert bi ağrı kesici zaten hafif uyku yaptığı için ben genelde ilaçtan sonra uyuyabiliyorum. ikincisi; bu yıl hayatımda ilk defa yaşadığım bişey oldu. yine bi migren atağı belirtisi geldi. belirtiler başlayınca direk gittim yattım uyudum. ve şunu diyeyim, uykumdan migren krizi ile uyandım. hayatımda yaşadığım en boktan migren ağrısıydı zira hiç atağın zirvesine uyanmışlığım yoktu. baya baya lanet ağrı uykuda ilerlemiş ve zirveyi görüp beni yatakta zıplatmıştı, sabaha kadar ağlayacaktım amk yatağında)

    kuvvetli ağrı kesici. (uzun vadede ağrı kesiciler toleransı arttırdığı için zararlı tabi ancak yapacak bişey yoksa -ki çoğu zaman yok- mecbur alacaksın) benim tavsiyem majezik, bulamazsam apranax 1000mg, o da yoksa kolay gelsin kardeş.

    ayrıca bişey anlatayım, günün birinde yine bir migren ağrım tuttu, annemlerdeydim, bu ilaçlar yoktu ve çıkıp almak istedim, annemle babam gerek görmedi ve yine aynı kuvvette başka ağrı kesiciler verdiler, ama yok arkadaş, bana mısın demedi. vurdukça vuruyor köftehor.

    en sonunda hastanelik oldum tabi, doktor tanıdık, dedi ki "migren hastalarının ağrılarına yanıt veren ilaçlar hastadan hastaya değişebiliyor, hangisi geçiriyosa ağrısını onu alsın bundan sonra", haliyle nereye gidersem çantada hep majezik bulunduruyorum mecbur.

    son olarak; migrenin getirdikleri...

    bir: mesela yurtdışında bi türk gördünüz, sarılasınız gelir hani. aynen öyle. başka bi migren hastası görünce sarılasım geliyo. "neler çektiğimizi bi biz biliriz kardeş, bunlar anlamaz" diye bi hisse bürünüyorum.

    iki: sabır. biliyosun ki o ağrı kesiciyi aldıktan 1saat sonra pamuk gibi olucaksın, ama o 1 saat geçene kadar kafayı duvara vuruyosun, ama geçicek.

    üç: mahalledeki eczanelerin hepsini biliyosun çünkü gece gece çok nöbetçi eczane gezmişsin.

    velhasıl kelam, migren bi boktur. bu illete benim gibi doğuştan değil de sonradan tutulan arkadaşlar olur da merak ettikleri bişey olursa yazsınlar yardımcı olurum, zira "neler çektiğimizi bi biz biliriz kardeş, bunlar anlamaz" *
  • şu hastalik yuzunden intihar edilir yemin ediyorum yaşamaktan soğudum
  • dün öğle biraz uyuyayım dedim çünkü maç saati gelmek bilmiyordu. 14.30 gibi uyandım sağ şakağımın üzerinde şu anda da devam eden bir zonklama ile uyandım. gece uyutmadı şerefsiz. daha da devam etmekte. elimi saçıma vurduğumda bile sızlıyor. sinüzit, migren hepsi mevcut bende. dolorex attım kâr etmiyor. el mahkum acısını çekiyoruz. buz torbası deneyeceğim birazdan.
  • atak sırasında minimum ses ve ışık ortamı yaratılarak uyumaya çalışılmaması gereken bir hastalıktır.
hesabın var mı? giriş yap