• varın siz düşünün "getir" ne kadar para kazandı pandemide.
  • ben nedenlerini buraya yazayım, belki gereksiz esprilerin ve yanlış tespitlerin arasında bulup okuyan birileri olur:

    - bir şirket yıl içinde daha fazla "yatırım" yaptığı için zarar etmez, yapılan yıllık yatırımlar capex'tir, kar/zarara takip eden yıllarda sadece amortisman gideri olarak dolaylı yoldan etki eder (gelen parayla yatırım yapmışlar diyerek karı/zararı değil nakit akışı açıklarsınız),

    - şirket, brüt karını artırmış (brüt kar = satış adedi * adet başına kar) ancak satış giderleri özellikle personel giderlerinin %30 artması nedeniyle ciddi anlamda artmış ve bu brüt kar artışını sıfırlamıştır, asıl odaklanılması gereken yer burası, personel giderlerindeki artış "yeni yılda yapılan maaş zammı + online kanal dahil yeni işe alınan personellerin maliyeti"ni içeriyor. bu noktada pandemi döneminde artan talebe bağlı olarak planlanandan daha fazla fiziki mağaza açılması ve online kanal büyümesinin etkisini görüyoruz,

    - online kanal ne kadar güç kazansa da bu dönemde avm içerisindeki migroslar zayıflamıştır,

    - kurla veya kredi faizleri üzerinden yapılan açıklamalar da anlamsız, şirketin finansman gideri önceki dönemle neredeyse birebir aynı,

    - vergi kaçırmak veya vergiden kaçınmakla spk'ya açıklanan zararın doğrudan bir ilişkisi yok. kurumlar vergisi, spk'ya açıklanan kar üzerinden ödenmez, vergi usül kanununa göre hazırlanan beyannameler üzerinden ödenir ikisinin kar/zarar hesaplaması farklıdır.

    özetle; büyüyen hacme rağmen geçen yılla aynı faaliyet karını yapıp, finansal giderlerini de sabit tutarak aynı zarar rakamını açıkladılar. fakat diğer tarafta önemli bir kredi rakamını kapatarak, eskisine göre daha sağlıklı bir bilanço açıkladılar.

    edit: ilave açıklamalar.
  • gıdaya kallavi zamlar geleceğini düşündüren başlık
  • akıl almaz olay . her giren sıradan yurdum vatandaşının marketin içerisine girdiğinde 'kesin sikerler beni burda ' hissi uyandıran pahalı market nasıl oluyor da zarar veriyor aklıma mantığıma sığmıyor .
  • sebebi kredi borcu diyor yani muhtemelen yatırıma bağlı zarar. bir market açtığınızı düşünün, 500.000 tl kar ettiniz sene sonuna, arka mahalleye bir şube daha açayım dediniz, 700.000 tl ödeyip yeni şube açtınız, sene sonunda 200.000 zarardasınız. ama aslında işler gayet iyi gidiyor.
  • zarar açıklamak zarar etmek anlamına gelmiyor dostlar. bu dil borsa dili, ekonomi dili, uyanık dili.
    iyi bakalim diyip geçmek lazım.
  • normaldir. migros sürekli yatırım yapar. bim veya a101 gibi totale de oynamaz, tersine macrocenter gibi daha lüks mağaza yatırımları yapar. bilanço okurken kredi ödemelerine ve döviz cinsinden borçlara dikkat edilmeli.

    pandemi mevzusuna gelirsek migros’tan ziyade bim tarzı marketlerin tercih edilmesi olağandır. çünkü talep artışı gıda fiyatlarını yükseltti, ister istemez insanlar da tercihini daha ekonomik marketlerden yana kullandı.
  • o sebze reyonuyla zarar etmesi normaldir kilolarca muz çürüyor sürekli

    ha bu zararın anlamı farklı ama olsun :)
  • migros kârını büyümek için kullanıyor, sürekli büyüyen bir şirket. zararının sebebi market satışları değil. sürekli büyüyen firmaların hedef büyüme gerçekleşene kadar zarar açıklaması normaldir.
    edit: migros sadece haziran ayında 36 yeni şube açmış.
hesabın var mı? giriş yap