• eylül 1923'de darbeyle iktidara gelmiş ordu generali. ülkeyi, kralı tasfiye etmeden faşist bir askeri diktatörlüğe dönüştürmüştür aynen italya'da olduğu gibi. 6 yıllık başbakanlığı sonunda sağı da solu da kontrolü altına alamamış ve iç savaşa giden süreci hızlandırmıştır, 1930'da istifasıyla birlikte meşruti monarşiye dönülmüş, ardından da ikinci ispanya cumhuriyeti ilan edilmiştir.

    franco'nun iç savaş sonrası yönetimi bu zat döneminin başarılı bir taklididir.
  • kendisi ben ekonomistim diye geçinen bir başka çok bilmiştir.iktidarı sırasında ispanya para birimi olan peseta yaklaşık %50 değer kaybetmiştir.kendisi aynı zamanda yol da yapmıştır.
  • 1870 - 1930 yılları arasında yaşamış ispanyol general.

    isminin tarih sahnesinde yankılanmasının nedeni 1923 sonbaharında ispanya kralına muhtıra vererek hükümeti görevden uzaklaştırmasını istemesidir. kral dileğini kabul etti ve üç aylığına kurulan askeri dikta tam yedi sene sürdü. askeri diktatörlüğü öncesinde kendisi katalonya bölge komutanıydı.

    kral xııı. alfonso'nun italya kralı ile konuşurken rivera'dan bahsedip 'bu da benim mussolinim' diye gururlandığı söylenir. savaş sonrası avrupa'sının dağınık toplumsal siyasal ortamında güçlü adamlardan medet umma hastalığının ispanya'ya nüksetmiş haliydi rivera. kendisinin sahneden çekilmesi sonucu oluşan küçük cumhuriyetçi arayı saymazsak rivera dönemi franco'nun kırk yılı için bir prova niteliğindeydi denebilir.
hesabın var mı? giriş yap