• kişisel gelişim edebiyatının macar prensi.
  • kendisi bir bilim insani olup onemli akademik dergilerde arastirmalar yayinlamistir. tek derdi insanlarin mutlulugudur (bkz: journal of happiness studies) ama benim mutlulugum degildir. adini bi suru insana karsi bi suru kere soylemek zorunda kalmam cok fenadir.
  • soyadı doğru telaffuz edilebildiğinde kişisel gelişim adına önemli bir adım atılabilecek yazar.
  • the meaning of things adli kitabin iki yazarindan biridir. obje bagliligi (object-attachment) konusunda cigir acmistir psikoloji bilimdalinda.
  • soyadinin dogru telaffuzu oldukca akilda kalicidir: siksen mi hayli?
  • "flow" kitabında anlattıklarının gündelik yaşamda kullanımını örnekleme ihtiyacından hareketle "finding flow" kitabını yazmıştır. çok rağbet gören kitabı "creativity: flow and the psychology of discovery and invention", yaratıcı sürecin ve fikirlerin nasıl oluştuğunu inceler. bir diğer kitabı the "evolving self: a psychology for the third milenium" ise doğada evrimsel sürecin bir parçası olma bilinciyle hareket eden bireyin yaşamını anlamlandıracağını anlatır.
  • kitapları türkçe'de hekimler birliği yayınları tarafından basılan yazar.
  • hayatının büyük bir kısmını "insanları neyin mutlu ettiğini", "parayla mutluluğun ilişkisini" bulmaya adamış, macar asıllı psikoloji profesörü.

    kendisinin en önemli çalışması "flow theory" diye adlandırdığı teoridir. flow theory'de genel olarak; insanların zor; fakat eğlenceli bir aktiviteye odaklandıklarında zamanın nasıl geçtiğini anlamadıklarını, zamanın onlar için adeta aktığını *, böylece dünyevi dertlerden uzaklaşıp mutlu olduklarını anlatır.
    fakat her eğlenceli aktivite, flow aktivitesi sayılmaz. mesela televizyon izlemek, uyumak sayılmaz, ama matematik problemi veya puzzle çözmek, resim yapmak, spor yapmak flow aktivitelerindir. yani mental yada fiziksel bir çaba, ayrıyetten büyük bir odaklanma gerektirir. ayrıca aktiviteyi gerçekleştiren kişinin bir amacı olmalı, ve aktivitenin bütün kontrolünün o bireyin elinde olması gerekir. bu yüzden teoriyle ilgili yazılarda sık sık "challenging but enjoyable" , "deep focus", "pursue a goal" gibi kalıplar geçer. ek olarak; teorisini düşününce aklımda hep dali'nin şu ünlü resmi canlanır http://3.bp.blogspot.com/…_-_1931_salvador_dali.jpg .

    dr. csikszentmihalyi ayrıca para ve mutluluk ile ilgili çalışmalarında da, aralarında bir ilişki olmadığını; fakat paranın insanları mutlu edeceği düşüncesinin, toplumdaki "başarıyı servet ile ölçme" takıntısından ileri geldiğini söyler.
  • mihaly csikszentmihalyi babasının macar bir diplomat olarak görev yaptığı italya fiume'de (günümüzde hırvatistanrijeka) doğmuştur. macaristan'ın 1948'de komünistlerin eline geçmesinden sonra aile roma'da sürgün kalır.
    genç csikszentmihalyi isviçre'de carl jung tarafından verilen bir konferansa katılır ve bunlardan esinlenerek psikoloji eğitimi almaya karar verir. bir bursla abd'nin chicago üniversitesi'ne gelir; 1959'da mezun olur ve 1965'te de doktorasını alır. henüz öğrenciyken yazar "isabella selenga" ile evlenir ve 1968'de abd vatandaşı olur. csikszentmihalyi 1969'dan 2000'e kadar chicago üniversitesi'nde kalarak öğretim üyeliğine ve "akış" üzerindeki çalışmalarına devam eder. 2000'de california'daki claremont üniversitesi'nde lisansüstü psikoloji ve işletme profesörü olmuştur.

    alfa yayınları psikoloji kitabından alıntıdır.
  • (bkz: esriklik/8)
hesabın var mı? giriş yap