• apple'in ilk kuruldugu zamanlarda para saglayan yatirimci. kurucu ortak da denebilir. asil adi armas clifford "mike" markkula jr. steve wozniak apple'in basarisinin kendisinden daha cok bu adamin sayesinde oldugunu soyler.
  • apple'in henüz jobs'un* garajında faaliyetlerini sürdürdüğü sırada, jobs'un evine çat kapı gelerek şirketin %30'u için 250.000 gibi bir rakamla apple'a ortak olmak istediğini söyleyen, ileri görüşlü melek lakaplı girişimci. o sıralar jobs ve wozniak* hararetle kendilerine kredi vermeyi kabul edebilecek insaflı bir banka bulmayı ümit ederek kapılar aşındırmaktadırlar. teklifi duyan wozniak o sırada "bahsettiği ikiyüzellibini bu işe yatırırsa bir daha göremeyecek" diye aklından geçirerek markkula'nın parasını çöpe attığını düşünüyormuş. hal böyleyken bu ortaklık sayesinde ilk seri üretim apple bilgisayarı* piyasaya sürüldükten sonra büyük bir satış başarısı sağlanmış, sonrasında şirket azınlık hisselerini satışa çıkararak kısa zamanda sermayesini milyon dolarlara ulaştırmıştır.
    markkula'nın şirkete desteği yanlızca sermaye yönüyle de olmamıştır. o zamanların iki hippisini köyden indim şehire misali giyindirip kuşandırıp fuarlara gönderen, incesinden kalınına hertürlü pazarlama ve marketting metodlarını öğreten, apple'ın birleşik devletlerde adını duyurmasını sağlayan reklam çalışmaları için jobs'u en etkili isimlere yönlendirip destek olan yine markkula olmuştur. öyle ki halen revize edilmiş hali kullanılmakta olan apple'ın bir kez ısırılmış elmalı logosu bu dönemde yapılan reklam çalışmaları sırasında hayat bulmuştur. kısacası tohumu jobs ve wozniak'a ait elma, markkula'nın can suyunu vermesiyle kısa zamanda dallanıp budaklanıp meyve vermiş, dünya çapında bir şirket olmuştur.
hesabın var mı? giriş yap