• napoleon savaşları döneminden iskoç asıllı rus generali. 1761-1818 arası yaşayan bu general 1812 seferi başladığı esnada rus ordusu başkomutanı iken daha sonra göreve kutuzov getirildi.
  • kutuzov'un ölümünden sonra kendisi tekrar rus güçlerine emir verip,leipzig meydan muharebesinde ve paris'in istilasında başarılı olmuştur.
  • paris'i istiladan sonra prens ünvanı almıştır.
    borodino öncesinde çok fazla ricat yaptığı için görevden alınmıştır. sonrasında tekrar tekrar almanyada görev verilmiştir. ondan sonrada yukarıda söylenen gibi paris'i işgal eden rus ordusunun başında bulunup prens ünvanı almıştır. iskoç asıllı olup ailesi rusya'ya önceleri yerleşmiş bir rustur.

    edit: osmanlı ile de savaşmıştır.
  • ingilizce kaynaklarda ismi tam olarak michael andreas barclay de tolly olarak geçmektedir.dedesi riga belediye başkanlığı yapmıştır. 15 yaşında girdiği rus ordusuna ömrünün sonuna kadar hizmet etti. napolyon'un rusya seferi öncesinde rusya'nın savunma bakaniydi. sefer esnasinda rus ordularının baskumandanligina getirildi. kutuzov'a atfedilen iskit savaş taktiginin ondan önceki uygulayıcısıdır. savaş ve barış'ta uzun uzun anlatılan smolensk'in yakılması emrini veren kişidir. ne var ki bu stratejisi nedeniyle prens bagration gibi generaller tarafından pasiflikle suçlandı ve çar'a kendisinin aleyhinde lobi faaliyeti yapılmaya başlandı. napolyon'un seferinin başlangıcından üç ay sonra görevden alınıp başkomutanlığa mareşal kutuzov getirildi.

    kutuzov da mantıklı bir insandı, napolyon'un 600 bin kişilik savaş makinesinin karşısında durulmayacağını biliyordu. ne var ki savaşa susamış kahramanlık meraklılarına da istediklerini sunması gerekiyordu. bunun neticesinde borodino meydan muharebesi yaşandı. tolstoy bu muharebe için "kutuzov rus askerlerine şerefleriyle ölme fırsatı verdi" der. prens bagration da burada aldığı ölümcül yaralar sebebiyle hayatını kaybetmiştir. borodino ile rus milliyetçilerinin gazını alan kutuzov, geri çekilmeye devam ederek napolyon'u moskova'ya kadar peşinden sürükledi. napolyon'un ordusunun "general kış" tarafından yavaş yavaş kemirilip bitirilmesini bekledi. napolyon çaresizce geri dönüş emrini verdiğinde ise fransız ordusunun peşi sıra gelip onlara rahat nefes aldırmadı.

    fransızların ricatlari esnasında kutuzov vefat edince yerine tekrar barclay de tolly getirildi. rus ordularinin başında paris'e giren komutan oldu. bundan sonra "mareşal" rütbesi ve "prens" unvanı aldı.1818'de almanya ziyareti esnasında vefat etti.

    iş bu entry'de yararlandigim kaynaklar:
    -history of war dergisi 1. sayısı
    -wikipedia'nin ingilizce "michael andreas barclay de tolly" maddesi
    -lev tolstoy'un "savaş ve barış" romanı
    -dost yayınlarından çıkan thierry lentz'in "napoléon" kitabi
    -kiymeti kendinden menkul edebi yeteneğim ve sağdan soldan okuduklarimdan aklımda kalanlar

    mutlu günler dilerim efendim.
  • napolyon’un 1812’de gerçekleştirdiği rusya seferi’nde* rus ordusunun sistematik geri çekilişini ve çorak topraklar* taktiğini uygulayarak rus ordusunu yıkımdan kurtaran, fransa’nın ve napolyon’un ve dahi napolyon savaşları’nın kaderini belirleyen baltık almanı asıllı rus mareşal.

    şayet ilgiliyseniz “ruslar, fransız ordusunu vatanın içine çekerek eritti” sözünü hep duyarsınız ve söz konusu strateji ve iş bu başarı da sıklıkla mihail illarionoviç kutuzov’a atfedilir. ancak bu paye barclay de tolly’indir. zira fransız seferi başladığında rus orduları başkomutanı barclay, ikinci ordu komutanı ise pyotr bagration’dur.

    napolyon, grande armee ile niemen nehri’ni geçtiğinde rus ordusunu kesin bir savaşa mecbur bırakarak mağlup etmeyi ve rusya’ya tam anlamıyla diz çöktürerek kıta ablukasına tekrar katılmasını hedeflerden, napolyon’un önünde durararak karşı koymanın ve savaşmanın bir çılgınlık olduğunu anlayan barclay rus ordusunu grande armee’nin önünden adım adım geri çekmeye başlamıştır.

    önce vitebsk’ te yaptığı manevra, daha sonra smolensk’te kuşatılmak üzerekeyken yaptığı karşı saldırı ve savunmanın ardından manevrasına devam edip minimum kayıplarla fransız ordusunun önünden geri çekilmiştir. prens bagration’un yoğun muhalefeti, çar alexander’ın * gerek kendisi gerekse rus ordusunun komuta kademesinin savaş ısrarı üzerine kutuzov başkomutan olarak göreve getirilmiş, barclay ise 1’inci ordu komutanlığı görevini sürdürmeye devam etmiştir.

    kutuzov görevi devraldığında barclay’in haklı olduğunu görerek stratejiyi devam ettirmek zorunda kalmış ve moskova’nın savaşmadan teslim edilmesinin bir felaket olacağını düşünerek borodino’da* bu anı bekleyen bütün rusya’nın ve napolyon’un hasretini dindirecek savaş kararını almıştır.

    napolyon borodino’da pirus zaferi kazanarak moskova yolunu ardına kadar açmış ve başkente girmiştir. ancak rus ordusunun kayıplara rağmen mevcudiyetini hatırı sayılı bir şekilde muhafaza edebilmesi ve teslim olmadan savaşa devam edebilmesinin en kritik rolü barclay’in uyguladığı stratejidir.

    kutuzov’un başarısı, napolyon moskova’dan geri çekilirken general kış’ı arkasına alarak yaptığı taciz ve amansız takibi ile ortaya çıkacaktır. ona bu fırsatı veren ise uyguladığı strateji ile elinde savaşabilecek bir orduya sahip olmasını sağlayan barclay de tolly’dir. kutuzov safkan bir rus olarak ordu tarafından sevilen bir mareşal olarak göreve getirilmiş, napolyon’un geri çekişi sonrasında ise barclay uyguladığı taktik ile yoğun eleştirilerin ardından kahraman ilan edilmiştir.

    son olarak fransa’nın, napolyon’un ve napolyon savaşları’nın kaderini tayin etmiştir demiştik. sebebi ise malum olduğu üzere fransız ordusunun rusya seferinde yaşadığı korkunç kayıpların -ki en önemlisi nitelikli ve tecrübeli asker ile dramatik at kaybı- yerinin doldurulamamış olmasıdır. buradan hareketle koalisyon güçleri artık ilk kez napolyon’un fransa’sını gerçekten yenebileceklerini düşünerek altıncı koalisyon savaşları’nın startını vermiş ve nihai zafere uzanmışlardır.

    barclay ise altıncı koalisyon savaşları öncesinde kutuzov’un ani ölümünün ardından tekrar rus ordusu başkomutanlığı’na atanmış ve paris’e giren rus ordusunun başında yer almıştır.
hesabın var mı? giriş yap