• (bkz: miklagårdr)
  • vikingler'in istanbul'a bu ismi vermelerinin sebebi 10. yüzyılda istanbul'a gelmeleri ve istanbul'un o zamana kadar gördükleri en büyük şehir olmasıdır. bizans, kuzeyden gelen iri yarı 500 viking abiyi muhafız subayı yapar. ayasofya'nın galerisinde yazdıkları bir yazı hala duruyor.
  • kimse de şu unleashed parçasını bilmez ama mesela:

    http://www.youtube.com/watch?v=wpvvt7cx9vm

    from birka the norsemen set sail
    across the wide open baltic sea
    at lagoda and novgorod they settled
    slaves and fur they would trade for silver and silk
    forward to miklagård
    forward to miklagård
    on the dnjepr, they struggled to pass aifur
    around kiev, tribes and folk were gathered
    and the new master's name was the infamous rus!
    two thousand ships that sailed the black sea...
    forward to miklagård
    forward to miklagård
  • vikinglerin ve nordik halkların kullandığı istanbul'un en enteresan isimlerinden biri. bana bu isim her zaman sevimli gelmiştir.
  • altın şehir/ büyük şehir gibi anlamlara gelir. vikinglerin istanbul için uygun gördüğü isim.
  • assassin's creed valhalla'da zikredilmiştir!
  • viking dilinde çikolata kapısı anlamına gelir.
  • istanbul'un iskandinav dillerindeki adidir. vikingler vermiştir bu adi.
  • slav dilleri'ne göre tsarigrad*, lale devri'nde islambol, sasaniler'e göre taht-ı rum, divân edebiyatı'nda dersaadet adlarına mâlik olmuş, byzas'ın bizantion'u, septimius severus'un "colonia antonina"sı, 1. constantinus'un nova roma'sı, doğu roma imparatorluğu'nun konstantinopolis'i, fatih'in kostantiniyye'si, günümüzün ve türkiye cumhuriyeti'nin de istanbul'u olan bu kadim ve kocaman şehre vikingler tarafından m.s. 10'uncu ve 11'inci asırlarda verilmiş isim.

    eski nors dili'nde "liman", "şehir", "ticaret merkezi" gibi anlamları olup hâlen pek çok kuzey dilinde "şehir" manasında kullanılan gard sözcüğüne "büyük", "devasa" gibi anlamları olan mikla sıfatının getirilmesiyle teşkil edilmiş bu sözcük, aslında dümdüz "büyük şehir" anlamına gelmektedir. zirâ, avrupa'ya dört koldan ve deniz ile ırmak aşırı seferlerle yayılmış olsalar ve kiev, paris ve hatta kurtuba gibi büyük şehirleri görmüş olsalar da dönemin doğu roma başkenti konstantinopolis, vikingler'in görüp görebileceği en büyük ve en görkemli şehir olarak dikkatlerini cezbetmiştir. dokuzuncu asrın sonlarında karadeniz üzerinden akınlarına başlayan vikingler, kısa süre içerisinde şehri ele geçiremeyeceklerini anlayıp romalılar ile kuvvetli ticarî bağlar kurma rotasını seçmişler ve böylece yağma ve baskın gibi cebir odaklı olmayan yöntemlerle de zenginliğe kavuşabileceklerini anlamaya başlamışlardır. m.s. 971 senesindeki dorostol* savaşını da romalılar'a kaybedince, viking kökenli kiev knezliği'nin konstantinopolis'i ele geçirme hayalleri tamamen nihayete ermiştir.

    doğu roma'nın en kudretli imparatorlarından ikinci basileios ise daha genç yaşlarında savaşçılıkları ve direşkenliklerinden pek etkilendiği bu kuzeyli cengaverleri, bardas phocas'ı alt etmesi gereken iç savaşta yanına çekebilmek gayesiyle, bizanten etkiyle taze hıristiyanlığı benimsemiş kiev knezi vladimir'den destek istemiş ve imparatorun kız kardeşi anna porfirogennita ile vladimir'in evlenmesi karşılığında çoğu viking kökenli 6 ilâ 8 bin asker, apar topar ikinci basileios'un emri altına girmiştir. imparator, iç savaşı bu askerlerin de başarısıyla kolaylıkla kazanmış ve daha sonra bu askerlerden oluşan bir muhafız bölüğü tesis ederek vareng muhafızlarının kurucusu olmuştur. bu prestijli muhafızlık görevini ifa etmek için kuzeyden konstantinopolis'e akan ve aralarında meşhur nors kralı harald hardrada'nın da yer aldığı sayısız viking askeri, asırlar boyu doğu roma'nın hizmetkârı olmuşlar ve bu büyük imparatorluğun ihtişamlı başşehrine de miklagard olarak hitap etmişlerdir.

    istanbul'un tarihine ve isimlerine dair daha ayrıntılı bir okuma yapmak isterseniz, aşağıdaki paylaşımlara buyursunlar efendim.

    (bkz: bizantion/@ncpzbsn)
    (bkz: 1. constantinus/@ncpzbsn)
    (bkz: konstantinopolis/@braga)
    (bkz: kostantiniye/@ncpzbsn)
    (bkz: çargrad/@silivrili)
  • (bkz: #18434297) burada yazılan şey pek aklıma yatmayınca teyit ettirmek istedim. ses yollama olsa ses de yollardım ama söylenişi "miklagağr" şeklinde. sondaki r'ye gelince birden kesiyorsun. a'yı da uzatmıyorsun. kesin bilgi.

    hatta ilgisini çeken varsa biraz daha detay yollayayım.

    --- spoiler ---

    miklagård is way too modern to me, only people around oslo would say that. it's almost danish. but generally we pronounce o as u and å as o. compared to phonetic languages, like spanish.

    people that are even further from civilization would lean more towards the this ("miklagard" şeklinde sonda d'yi söyleyerek) one.

    and only people from the west of oslo would go for the å sound.

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap