• her seferinde kullanıyorken, acaba dışarı kaçak yapıp böbreklerimi ben hissetmeden pişirir mi korkusunu yaşadığım kullanışlı aparat. aslında gözümü cama yaklaştırdığım için beynimi de pişirebilir. ama öyle bir durumda kulağımdaki hava genleşir ve baskı hissederim.

    benim için buz çözdürmenin vazgeçilmezi.
  • radyasyonla yemek ısıtan fırın demiş biri. evet migros'tan plutonium tabletleri alıyoruz bittikçe!
    biri de normal fırında ısıtın yemekleri demiş! oldu canım, bir kase çorba ısıtmak için yarım saat fırın çalıştıralım:)

    tanım: buz çözmeyi, yemek ısıtmayı kolayca ve çabucak yapabilmeyi sağlayan, bulaşığı yarıya indiren muhteşem alet, mutfağımın kıymetlisi...
  • çekirdeği sıcak yemek için güzel bir alet ama fazlaca içinde tutar da yakarsanız işte o zaman o çekirdeğin yanık kokusunu evden dışarı atmak günlerinizi alabilir. hatta başka bir şey mi yaksam da bu kokuyu bastırsam diye düşünebilirsiniz. zamanında annem unutmuştu ordan biliyorum.
  • denildigi gibi evde var ise her gun kullanilan, hayat kolaylastirici edevat. sanildiginin aksine cok elektrik yakmaz. işikli gorsel soleni de ayri konu...
  • buz çözdürmede 10 numara alet. yalnız arada çevirip, çözünen yerleri almanız gerekiyor yoksa dış kısım pişmeye başlıyor.
  • mikrodalga fırınların kapakları küçük altıgen biçimde (örümcek ağına benzer şekilde) boyanmaktadır. bunun nedeni moda ya da estetik sağlamak için değildir. mikro dalga fırınların yaymış oldukları dalga boyu nedeniyle ısıyı içeride hapsedebilmek için bu dalga boyalarının geçemeyeceği aralıklar oluşturmaya çalışmaktır. kapakların altıgen şeklinde özel bir malzeme ile boyanmasıyla fırının yaymış olduğu dalga iç mekanda hapsedilir ve dolayısıyla ısı ve verimlilik kaybının da önüne geçilir.
  • anadolu'da çoğu evde yoktur çünkü radyasyon korkusu içerir. annem içine koyulan yemeğin radyasyon içerecegini düşünüyor mesela. oysa ki hiç bir ilgisi yoktur. evet elini içine sokup bekletirsen elin radyasyona maruz kalır ve yanar aksi halde sadece yüksek frekansli bir ışık kaynağının ışınlarının çarpması sonucu ısınan yemekleri yersin o kadar
  • --- spoiler ---
    temel prensibi nedir?
    --- spoiler ---
    çok basit şekilde prensiplerini anlatmaya çalışacağım. mikrodalga fırın yaklaşık 2,5 ghz frekansta çalışan bir alettir. yani saniyede 2,500,000,000 defa titreşen bir ışığa sahiptir, bu dalganın yaklaşık uzunluğu 12 cm'dir. bu arada frekans ile ilgili temel bilgiler ve insanla etkileşimi üstüne ayrıntılı bilgi için:
    (bkz: frekans/@karanlikruya)

    bu frekans özel bir değerdir ve su, yağ, şeker gibi yalıtkan moleküller tarafından soğurulur. yani mikrodalga ışın bu moleküllerle etkileşime geçetiğinde rezonansa girer. bu titreşim sonunda sürtünmeyle ısı açığa çıkar ve yemeğiniz ısınır.

    --- spoiler ---
    biraz daha detaylı bilgi verelim
    --- spoiler ---
    siz cihazı çalıştırdığınız zaman yüksek voltaj fırın içindeki magnetron'u hareketi geçirerek mikrodalga frekanslarına çevirir. uluşan ışıma, dalga klavuzları yardımıyla hazneye gönderilir. bildiğiniz gibi fırın içinde dönen bir tabla vardır, bunun amacı daha fazla mikrodalga ışından yararlanmaktır. mikrodalganın yansıma ihtimali olan yerlere metal yansıtıcılar koyulur ve yemeğe isabet etmeyenler yansıyarak tekrardan yemeğe ulaştırılır.

    su, şeker, yağ gibi moleküller temelde yalıtkandır ve moleküllerine atomik olarak baktığımızda + ve - kutuplar görürüz, böyle bir yapıyı elektromanyetik bir alana koyduğumuzda kutuplar birbirinden ayrışacaktır ki buna polarizasyon diyoruz. yani bir taraf +, diğer taraf - olacaktır. eğer bunu saniyede 2,500,000,000 defa titreşen dalgalar ile sağlarsanız, haliyle bütün moleküller 1 saniye içinde devamlı yer değiştirmeye çalışır. sonuç olarak sürtünme sebebiyle yemeğiniz ısınır.

    --- spoiler ---
    yemek nasıl ısıtılır?
    --- spoiler ---
    mikrodalga fırınlarda genelde minimum'dan maksimuma değişen ayarlar olur, siz bu ayarları arttırdığınızda uygulanan elektromanyetik dalganın sıklığını arttırmış olursunuz. örneğin düşük modda 1 dakikada 2 defa 2,5ghz verirken, yüksek modda 60 defa verirsiniz yani kesintisiz olarak döngü tekrarlanır. (değerleri anlaşılması için verdim, gerçek değerler değildir.).

    mikrodalga yemeğin içindeki molekülleri ısıttığı için genelde içi sıcak, dışı pişmemiş olabilir, oysa ki normal bir fırında ısı kondüksiyon yardımıyla yemeğe ulaşır, bu sebeple dıştan içe doğru pişme gerçekleşir.

    yalnız bir şeye dikkat: mikrodalganın bulunduğu frekans, x-ışınları gibi yüksek sızma özelliğine sahip değildir, çünkü dalga boyu çok büyüktür. bu sebeple ancak belli bir derinliğe sızabilir. yani çok derin tabakalarda yemek ısıtmak zordur. bu arada
    (bkz: morötesi/@karanlikruya)

    ilgili frekans suyu hedef aldığı için yemeğinizden yüksek oranda su buharlaşacağını da unutmamanız gerekir ve tabii ki ilgili molekülün ısı kapasitesine göre yemeğinizin ısınma hızı değişecektir. yüksek spesifik ısı kapasitesine sahip yemek haliyle daha zor ısınacaktır. örneğin: çorba ısıtmak, et ısıtmaktan daha fazla zaman alır. hatta şöyle ilginç bir çalışma yapıp, bazı moleküllerin spesifik ısı kapasitesi değerlerini bulmuşlarreferans.

    --- spoiler ---
    neden mikrodalga fırın için metaller parlar?
    --- spoiler ---
    metaller temel olarak iletkendir ve yalıtkanlardan farklı olarak serbest hareket edebilen elektronlara sahiptirler. mikrodalga geldiğinde üstte anlatıldığı gibi moleküllerde polarizasyon yaratamaz, sadece serbest elektronlarla etkileşime geçer ve belli bölgelerde biriktirir. geri kalan dalga ise metal üstünen yansır ve yine geri döner. bir süre bu ışının etkisinde kalan metalde elektronlar özellikle ince-keskin uçlarda toplanır ve aniden fırına ait metal hedefe atlama yapabilir. buna "ark" diyoruz ve "parlama" olarak görüyoruz. yüksek enerji taşıyan bu atlama da fırına zarar verir.

    kaynaklar:
    https://www.explainthatstuff.com/…crowaveovens.html
    http://tera.yonsei.ac.kr/…t/microwaveoven_team1.pdf
    https://theappliancesreviews.com/…rating-principle/
    https://www.thekitchn.com/…-in-the-microwave-226064
  • sscb’nin 25 aralik 1991 de yikildigi gune kadar (ve hatta 92’nin sonuna kadar), sovyet topraklarina ithalati yasaklanmis, kullanimina izin verilmemis, bulunduranlarin cezaya tabi oldugu firin.

    sscb’nin gozunden port acma makinesi.

    (bkz: philadelphia experiment)
  • https://www.amazon.com.tr/…ırın kapa,aps,202&sr=8-1

    bu tarz bir kapak alıp, hava deliği kapalı olarak kullanırsanız çok daha mükemmel sonuçlar elde edersiniz. mikrodalga'da ısınan yemeklerdeki yapay sıcaklık hissini tamamen yok ediyor çünkü çıkan buhar damlacıkları yemeğin üzerine geri düşüyor.

    kapağın polipropilen olması ve açılır kapanır hava delikli olması gerekli. başka dikkat etmeniz gereken bir husus yok.
hesabın var mı? giriş yap