• ana vatanı orinoco nehir havzası,kolombiya ve venezuella olan cüce güney amerika cikleti.
  • akvaryumumda 4 adet bulunan ciklet.karizmatik adı,güzel renkleri,hareketliliği,birbirleriyle dişişmeleri insana çok büyük zevk veren fakat hangisinin erkek hangisinin dişi olduğunu anlamak için çok fırın ekmek yemek gereken balık.eskişehir,ankara,istanbul'da farklı zamanlarda dişi ramirezi araştırmalarım sonucunda erkeğini dahi bulamadığım ve hala dişisini aramakta olduğum cüce ciklet.
  • kendi türleri hariç diğer bütün ciklet, sazansıgiller, characigormlar ile barış içinde yaşayan bir cüce ciklet. özellikle bolivian ramirezi ile araları hiçbir zaman iyi olmaz. sürekli kavga içerisinde olurlar. hem etçil hemde otçuldur. bitkili akvaryumlarda beslenecekse, bitkilerin özenle seçilmesi gerekmektedir. genellikle acı yapraklı bitkileri tercih ederseniz bitkilerinizin yenmesinin önüne geçersiniz. çok bölgeci ve tek eşli balıklardır. ama dönem dönem eşlerine vurabilirler. bunun sebebi yumurtaların korunması gibi sebepler olabilir. zorluk seviyesi oldukça yüksektir. suyun sürekli yumuşak tutulması gerekmektedir. ayrıca nitrat patlamalarına karşı aşırı hassas balıklardır.

    karma akvaryumlarda yavru alınması çok güçtür. gerçi normalde yavru alınması çok zordur. eş tutana kadar diğer dişilerle bakılabilir. fakat eş tuttuktan sonra ayrı bir akvaryuma alınmalıdır. hobi olarak kendi akvaryumunuzda bakacaksanız, sorunsuz bir akvaryum için her ramireziye en az 60lt yer ayırmalısınız. 10 tane ramirezi için 600lt bir akvaryumunuz olmalı yani. ayrıca bol bol düz kayalar ve saklanma yerleri yapmak zorundasınız.
  • en gösterişli cichlid türlerindendir. günümüzde pek çok varyeteleri üretilse de bence en güzeli doğal olan standart halidir. erkeler tavuk horoz misali renkleri , daha uzun yüzgeçleri ve parlak renkleriyle dişilerden ayırt edilebilir. hemen hemen discus su standartlarında bakılır. üremesi balığa sakin bir ortam sağlanırsa zor değildir. oldukça utangaç balıklardır. amazon havzasında yaşadığı için bol bitkili ve mangrovla döşenmiş akvaryumlarda renklerini daha iyi gösterirler. tüm cichlidlerde olduğu gibi erkek sayısı en fazla 1/5 oranında olmalıdır. şahsi deneyimim olarak 2 tane küçücük ramirezi yüzlerce karidesin üremesini durdurabilmiştir. tıpkı melek balıkları gibi sakin ve soğuk kanlı avcılardır. avını kovalamaktan öte ani hamlelerle yakalamayı tercih eder.
  • 6 cm boyuna ulaşabilen renkli uysal bir balık. beslemesi daha doğrusu hayatta tutması zor olsa da, akvaryuma güzellik katan beslemesi keyifli bir tür.

    asidik, yumuşak suyu sever. özellikle üreyebilmesi için damacana su ya da ters osmos suyu kullanılmasında fayda var. suyu yumuşatmak için mangalow kökleri, nitrattan arındırmak için de bol bitki kullanılmalı.

    tetra ve lepistesle birlikte yaşayabliyor ama lepisteslerin yavrularını canlı yem olarak tüketiyor.
  • birçok hobicinin gözdesi olan bir balık olmasına rağmen bu güzel ve narin balığı yaşatmak kolay değildir. su değerlerine karşı aşırı hassastır. sudaki nitrit ve amonyak seviyesinin sıfır olması gerekir. rekabetçi bir balık olmadığı için karma akvaryumda beslenmesi sorun olabilir. canlı ve dondurulmuş yemlerin yanında kaliteli kuru yemler de verilmelidir.

    akvaryumda saklanma alanları olmalıdır. bol bitkili akvaryumda rahat ederler. tabanda ince taneli kum tercih edilmelidir çünkü bu balık doğası gereği kumu solungaçlarından filtre ederek kumun içindeki canlılarla beslenir. yumuşak ve asidik su sever.

    balık seçimi kesinlikle çok önemlidir. sağlıksız, zayıf, hastalanmış bir balık alırsanız baştan kaybettiniz demektir. ayrıca bu balığı 10-15 günlük akvaryuma koyarsanız yine kaybedersiniz. ramirezinin konacağı akvaryumun biyolojik döngüsünün oturmuş olması, sabit parametrelerde kalan bir suyu olması şarttır.

    yapay seleksiyonla üretilmiş birçok varyetesi bulunur. gold, electric blue, tül, balon gibi. bu türler -başta balon olmak üzere- standart ramirezilere kıyasla birçok çeşitli sağlık ve üreme sıkıntıları çeker. uzak durmakta fayda vardır.

    bu balıklara yumurta döktürmek kolaydır lakin yumurtalardan yavru çıkmasını sağlamak zordur. ramirezi çifti kuma, düz taşlara, bitki yapraklarına, akvaryum camına yumurta dökebilir. yumurtalar su değerlerine karşı aşırı hassas oldukları için bir süre sonra mantarlaşabilir.

    akvaryuma yeni başlayanlar için kesinlikle uygun bir balık değildir.
  • cinsiyet ayrımı oldukça zordur. erişkinlerde üreme organına bakarak kolayca yapılabilir ama yetişkin boy olması önemli, diğer ayırma yöntemleri kesin sonuç vermez bu güzellikler için
  • çeşitli varyasyonları vardır. doğada olamayan varyasyonları da bulunabilir. akvaryuma başlangıç balığı değildir. akvaryum suyunu balığın istediği gibi tutmak tecrübe gerektirir. 'ramirezi' cüce cichlid veya kelebek cichlid olarak bilinmektedir ve akvaryum hobisinde yaygın olarak bulunan cüce cichlidlerdendir.
  • renkleri çok güzel olan küçük sayılabilecek bir balık türü. yem konusunda çok seçicidirler ve kuru yemden pek hoşlanmazlar. artemia'ya küçük olduğu için pek ilgi göstermezken su piresine ise bayılırlar. zamanla kuru yem yemeye alışsalar da ara sıra canlı yemle desteklemek iyi olur. karma akvaryumlarda bakılabilseler de yavru almak çok zordur. hafif asidik ve yumuşak sularda uygun balık türleri ile sağlıklı bir şekilde bakılabilir. lepistes ya da japonlar gibi gerizekalı değil ürkek ama şahsiyetli balıklardır. akvaryuma yavaşça yaklaşıp onları izlemeye koyulduğunuzda size ilgi gösterip cama yaklaşarak sizi izleyebilirler.
  • yeni akvaryumcuyum, ama hayatımda gördüğüm en güzel balıklardan biri. bitkili akvaryum yaptım, bir renk eksikti, masmavi bebeklerim. yaşayın olur mu? sizi çok sevdim ben.
hesabın var mı? giriş yap