• kısaltması “m.ö.” değil “mö” şeklinde yazılan tarih [büyük harfle oluşturulan kısaltmalarda (t. ve t.c. hariç) nokta kullanılmaz.]

    kısaltmalar dizini
  • isa doğmadan önceki döneme verilen addır. ingilizcesi bj olarak geçer. blowjob ile karıştırılmaması gerekir.
  • mahmut tolon milattan önceye alternatif olarak evvel zaman sözcüklerini önererek işi şöyle kurcalamış:

    "biliyorsunuz sıfır diye bir yıl yok. yani evvel zaman 31.aralık 0001 (ez) den sonra yeni zaman 1.ocak 0001 (yz) başlıyor.

    isa’dan önce ve isa’dan sonra diye yedirmişler insanlara. nazik ismi de kültür emperyalizmi. insanlar da inanmışlar. latince anno domini ki almanlar bunu kullanmayı sevmiş. yani beyefendinin yılı ad 1492 de amerika “keşfedildi” derken. ingilizce dünyasında bc / ac yani isa’dan önce ve sonra deniliyor.

    buna epeyce zamandır düşünürlerce köklü bir itiraz var. biz “milattan önce” “sonra” demişiz ve unutur gibi olmuşuz. neyin yılı olduğunu.

    insanların çoğu yılları böyle adlandırmaya alışmış. bir kısmı örnek çinliler, araplar, yahudiler kendi takvimlerini de kullanmaya devam etmişler. ama yaygınlaşan “miladi takvim” olmuş. sonra tarihçiler isa peygamberin eksi dört veya eksi 6 yılında yani evvel zaman 4-6 doğduğunun farkına varmasınlar mı?

    eywah! ne olacak kültür emperyalizminin hali? ama papa bile demeç vermiş ve olduğu gibi, yani yılların alışıldığı şekilde kullanılmasının uygun olduğunu söylemiş. dinden geçinen esnaf nerede durmaz ise zarar geleceğini iyi bilir zaten.

    anglosakson bilim-insanları otuz-kırk sene önce ciddi bir şekilde milat veya isa yerine common era, present time ve before –present, before common era (bp, bce) demeye başladılar. artık bu doğa bilimlerinde, yani positif bilimlerde tamamen böyle ve ingilizce vikipedi’de de bu söylem kullanılıyor ve giderek yaygınlaşıyor.

    ben de yaklaşık 10-15 yıldır bunun savunucusuyum. sosyal bilimler de ingilizce’de bu terminolojiye geçiyor. bir dinin peygamberi ile tüm tarihi zincirlenerek anlamaya çalışmak doğru değil. bugün öcal uluç ile bir tartışma anında bunun tam doğru türkçesinin yeni zaman – eski zaman değil yeni zaman ve evvel zaman (ez) olduğunda mutabık kaldık.

    bolca destek alırız diye umuyorum bilhassa zihni açık olanlardan. güzel bir huni aldım, diğerleri de çok umurumdaydı zaten."

    https://mahmuttolon.wordpress.com/…/16/evvel-zaman/
  • ait olduğumuz, aidiyet duygularımızın sınırlarını tahmin bile edemeden yaşamamız gereken, süresi belirsiz zaman dilimi.
  • "milattan öncesi var mıı?" diyen birini gördünüz mü? 1985 doğumlu. istanbul da yaşıyor. evli, yakında çocuğu olacak. acayip dincidir kendisi, milliyetçidir de. tüm gün porno izler ama karısı da bir okadar kapalıdır. gözlerini kocaman açmış kararmış yüzüyle bana bunu sordu. ben de o ana kadar insanlığın tarihinden falan bahsediyordum.
  • hz.isa'nın doğumundan öncesi olarak kabul edilen tarih eşiği.
  • 0 senesinden önceki yıl nedir? ciddi anlamda kafamı karıştırıyor.

    bilenler yeşillendirirse çok sevinirim.

    daha doğrusu kaç senesinde milata girildi?
  • dünyaya covid-19 yayıldıktan sonra bence artık salgından önce salgından sonra kullanılacak
hesabın var mı? giriş yap