• eğitim ve öğretim işlerinden sorumlu, konu ile ilgili her turlu yasal duzenlemeyi yapan milli eğitim bakanligina bagli kurul.
  • bazı yazar ve eserleri okul ve öğrencilere tavsiye eder.
  • ders kitaplarını* inceleyip kabul eden kurul.
    (bkz: talim)
    (bkz: terbiye)
  • türk sarışın olmaz diyerek, sosyal bilgiler kitabındaki "sarışın aile" fotoğrafını çıkaran kurul.

    http://www.milliyet.com.tr/…06/05/guncel/gun01.html
  • diğer bütün kurullarda olduğu gibi (yök, rtük, vs...) 12 eylül anayasasına göre üyeleri arasında mutlaka genelkurmay'dan bir yetkilinin bulunduğu kurul.
  • "lise 1 türk edebiyatı" ders kitabına, cahit külebi'nin ünlü hikaye şiirinin şu dörtlüğünü almamayı* uygun görmüş olan kurum.

    "benim doğduğum köylerde
    kuzey rüzgârları eserdi,
    ve bu yüzden dudaklarım çatlaktır
    öp biraz!"

    kitapta şiirin bu dörtlüğünün olduğu yere "......." gibi bir şey konmuş ve son dörtlüğe geçilmiş. sanırım "öp biraz" kısmının gençlerin ruhsal ve bedensel gelişimini olumsuz yönde etkileyeceğine hükmetmiş kuruldaki zatlar..
  • ogretmenler portalini gidip php nuke ile yapmislar, muhtemelen de deface edilmis.

    bravo.
  • isminin değişmesi gereken kurul. çünkü terbiyeyi kişiye ailesi verir, bir kurum veremez.

    hele ki,

    "benim doğduğum köylerde
    kuzey rüzgârları eserdi,
    ve bu yüzden dudaklarım çatlaktır
    öp biraz!"

    dörtlüğünü öğrencilere sansürleyerek hiç veremez.

    (bkz: talim ve terbiye onayli erotik hikaye)
  • ders kitaplarının ücretsiz dağıtımı projesinden hemen evvel büyük bir tasfiyeye gidilmiş kurum. sonucu malum... iktidara yakın yayınevlerinin alelacele, internetten derlenmiş, eğitim dünyasıyla uzaktan yakından alakası olmayan tüccarlarca hazırlanmış kitapları.... zahmetsiz, emeksiz hazırlanıyor, satın alınıyor dağıtımı bile öğretmenler tarafından yapılıyor.

    normalde engin birikimleri ile oturup herhangi bir kitap yazsa en fazla eşine dostuna o da bedava dağıtabileceği kadar tiraj yakalayabilecek isimlerin milyonlarca yüzbinlerce kitabı dolaşıyor yurdun dört bir yanında... tamam o yayıncılara o yazarlara verilecek paralara acımıyorsunuz ama bari hergün çantalar dolusu yükünüzü sırtlarında taşıyacak o miniklere acıyın...

    ilköğretim programı değişmeden evvel, ders kitaplarını milli eğitim kendisi hazırlardı.. o ara dudak büktüğümüz kitaplar bile bunlardan daha iyiydi.. en azından künyelerine göz atınca her kitabın eğitimci ve akademisyenlerden oluşan yayın komisyonları fark edilirdi... şimdikiler gibi tek kişilik dev kadrolardan değildi ve şöyle bir ibare olamazdı;

    http://www.hurriyet.com.tr/…em/10793017.asp?gid=229
  • çocukken eli sopalı bir grup öğretmenden oluştuğunu düşündüğüm yer. kitapların önünde yazardı, vay anam derdim. ne sopa vardır burada. böyle bir şey var di mi lan? bir grup insan toplanıp bu terbiyesizleri nasıl terbiye ederiz diye mesai yapıyor di mi? terbiyeli pilav gibi büyüttüler bizi şerefsizim. üç ortalı harita metod, iki ortalı çizgisiz derken koyun gibi katıldık sürüye valla. çoğu kişinin en son okudukları kitap bunların onayından geçti lan. o rakım çalapala şiirlerini falan hep bunlar onayladı. hayatında sevdiği bir yazarın imza kuyruğunda beklemeyenler bunların terbiye ettikleri kitapların sırasında bekledi amına koyiyim. terbiyesiz doğmuşuz demek ki, hayır orada icraat nasıl işliyor onu da merak ediyorum? mesela amcanın biri, burada terbiyesizlik var bunu ayır falan mı diyor? bir de orhan veli'ye gıpta ediyorum "beni bu güzel havalar mahvetti" şiiriyle geçmişti bunların terbiye tezgahından. şiir öyle bir şiir ki, havalar güzeldi götüne koydum dünyanın modundaydı, abi tütüne alışıyordu o güzel havalarda falan. bir yandan sigara içiliyor diye sıra dayağı yiyoruz daha yanaklarımızın alı gitmeden kitaptaki "böyle havalarda alıştım tütüne" diye okuma parçası geçiyor. demek ki, o ara bir terbiyesiz sızmış araya. o terbiyesize borçluyuz aslında her şeyi. bugün böyle koy götüne rahvan gitsin modunda yaşıyorsak o ara, kurula sızan bir terbiyesize borçluyuz bunu. yukarda da bahsini açmışlar dudaklarım çatladı öp beni falan onun hep onun işi. araya sızan o terbiyesize teşekkür borçlu olduğumu hissettiğim için yazdım aslında bunları. abi hala yaşıyorsan emirgan sıçanlı meyhane'de bir rakı içeriz hani. bir alo de tarabya'dan uzarım aynen. yaşasın terbiyesizlik lan. pink floyd falan ingiltere'den sıçradıysa böyle eğitime karşıyız dalgasıyla kesin ingiltere talim terbiye kuruluna sızmış bir terbiyesiz yüzünden. asıl terbiyenin bittiği yerde talim başlıyor ki, orayı hiç sormayın. yaylalar yaylalar yani.
hesabın var mı? giriş yap