• içinde milli ve yerli geçen her hamle gibi bir yandaşta sonlanacak hamle.
  • geç kalmış hamle 1 sene önce kayım babası bütün hazineyi inşaat sektörüne basarken çıkıp konuşucaktı bunları belki o zaman bugün dolar 4.5, euro 5 olmazdı. seçim zamanı anca salak kandırmak için iş işten geçtikten sonra boş boş konuşun
  • milli teknoloji gelistirme altyapilari acilisi bugün yapilmistir. milli savunma sistemi "siper" ilk kez tanitilmis; bir takim testler bizzat cumhurbaskani tarafindan yapilmistir. testler? cumhurbaskani? bi' saniye haberi tekrar okuyup geri dönecegim.
  • stanford muhendislik, dunyanin en seckin egitim kurumudur ve %78 uluslararasi ogrencilerden olusur.
    japonyadan,çinden, afrikadan, ortadogudan, hindistandan amerika kıtaları ve avrupadan en seckin ogrenciler gelip hem ogrenir hem uretir; onlarin yaptiklari bazen tesla oldu, spacex, google oldu, bazen youtube bazen theranos oldu, ayrıca snapchat, instagram ve amazon oldu

    eger abd milli teknoloji adımı atsaydı
    şuan google, youtube, spacex, tesla, instagram olmamiş olurdu.
    dolayli olarak linkedin, facebook, iphone, ve ekşi sozluk de olmamiş olurdu.

    milli bilim teknoloji kibrin yansimasidir.
    bu millet o kadar seckin ki her özel insan buradan cikar diye ummaktir. ama buyuk seyler basaran ozel insanlar dunyanin dort bir yanina dagilmis durumdalar. millileşerek degil globalleşerek onlari kazanabilirsiniz. ve eger onlari kazanamazsaniz, milli sunni alevi teknolojiler ancak isimde kalır
  • 2023 sanayi ve teknoloji stratejisi adlı 5 yıllık plan yakın zamanda sanayi ve teknoloji bakanlığı tarafından yayınlanmıştır. almanya'nın endüstri 4.0, japonya'nın society 5.0, çin'in made in china 2025, ve abd'nin manufacturing usa olarak ilan ettiği benzer dönüşüm stratejileri ile ne kadar yarışabileceğimizi ve 5 yıl sonra nerede olacağımızı ise zaman gösterecektir. treni kaçırmamak dileğiyle!
  • milli teknoloji hamlesi dedikleri hep silahlar. iha'lar, siha'lar falan. tamam, çok lazım, ona buna muhtaç değiliz okey, ama bu işin adı bu değil, bırakın. milli savunma hamlesi de ya da milli silah teknolojisi de, bişey de. teknoloji dediğin zaman olay başka yerlere gidiyor.
  • türkiye'nin teknoloji üretme mantığı çok yanlış. teknoloji savunma sanayisinin yan ürünüdür. sen savunma sanayisinii geliştirdikçe teknoloji üretirsin. wv kaplumğa olsun, vespa olsun askerleri mobilize etmek için geliştirilmiştir. uçaklar savaşta kullanılmak üzere geliştirilmiştir. telsiz olsun, internet olsun üslerin birbiriyle haberleşmesi için geliştirilmiştir. hatta ilk bilgisayar da, daha doğrusu bilgisayarın temeli olan turing machine alman şifrelerini çözmek için geliştirilmiştir. hatta komplo teorilerine malzeme olan haarp ilk başta denizaltı haberleşmesi için geliştirilmeye çalışılmış sonun da farklı bir projeye dönmüştür.

    savunma sanayisi ihtiyacı olan teknoloji için yatırımlar yapar. bu da teknoloji üreten şirketlerin kurulmasını sağlar. teknolojinin amerika'da bu şekilde yoğun olmasının sebebi budur. türkiye'de ise durum şu şekilde. türkiye teknolojiyi otomasyonu artırmak için kullanır. mesela kamu dairelerinde evrak işlerini hızlandırmak, bankacılık sektöründe hesaplamaları hızlandırmak vs. doğal olarak var olan bir sorunu çözmeye çalıştığın için yeni bir gelişme yaratamazsın.
  • türkiye'nin her yeri hamle olsa ne olur dediğim saçma şey.
  • teknolojinin milli olmasi kadar sacma bir arguman olamaz. teknoloji uluslararasi olursa bir guctur.

    en buyuk teknoloji sirketleri dunyanin en parlak beyinlerini bunyesinde toplamak zorundadir. ornegin google hindistanli ceosu ile bir amerikan sirketidir ama hic bir zaman amerikali oldugunu vurgulamaz. keza google'in sirket degerinden buyuk sadece 12 ulke vardir dunya uzerinde.

    yani 23 yillik bir sirket bu kadar kisa bir surede dunyadaki bir cok ulkeden daha degerli hale gelmistir. bu hizla buyumeye devam ederse bir 23 yil sonra yerli ve milli diye zirvalayan ulkelerin en akilli adamlarini toplayip bunlari da ortadan kaldirabilecek ekonomik guce erisebilir. ornegin gun gelir google gider fakir bir ulkeyi deneme alani secer, nufusun cogunu maasa baglar, butun teknolojisini bunlar uzerinde dener, yonetimi de pasa pasa eline gecirir. bu kafayla gidersek bu ulkenin turkiye olmayacaginin da garantisi yok.

    dunyada yerli milli diye gecinen ulkeler de var tabii ki. ornegin kuzey kore, veya iran. onlarin da durumu ortada, gelecekte nasil olacaklari az cok ortada. bizimkiler once yerli ve milli teknoloji derken ne kastediyorlar? kastettikleri tamamen turkler tarafindan gelistirilmis teknoloji ise oradan en fazla aselsan cikar, bir google cikmaz.
  • (bkz: damat)'ın en sevdiği hamledir.
hesabın var mı? giriş yap