• ulusalcılar yalandan müslümandır ne aq ahahhahahahahahahas
  • ulusalcılar milliyetçilere göre gözümüzde daha insalcıl dururlar belkide herhangi bir yobazlık yada faşizm eylemleri yapmadıklarındandır (bkz: 45 yaş üstü çakma sarışın sigara içen okey oynayan kemalist teyze)
  • milliyetçilerin var olduğu toplumun dini inancını daha sahiplenici tutum gösterdiği biliniyor. ulusalcılar ise paydayı daha büyük tutup, sadece etnik olarak birlik olmanın vurgusunu yapmakta. dolayısı ile birbirlerinden en önemli fark din ve inançtır.
  • milliyetçilik : ne mutlu türk olana
    ulusalcılık : ne mutlu türküm diyene

    edit: üzgünüm ama millet ve ulus kelimeleri etimolojik olarak aynı kökene dayanmıyor arkadaşlar. bir yazar arkadaşımla gerçekleştirdiğim yazışma sonrasında belki aynı algıya sahip başka kimseler de vardır diye kelimelerin kökenleri ile ilgili bu bilgiyi buraya da eklemeye karar verdim.

    ulus kelimesi ilk türkçe sözlük olan dîvânu lugâti't-türk'te ülüş ya da uluş olarak yer alır ve kent anlamına gelir. bu kelime zaman içerisinde kentlerin büyümeye başlaması ile birlikte ülke anlamına evrilmiştir.

    millet kelimesinin kökeni arapça "milla" köküdür. bu kelime; din, töre, bir din ve töreye bağlı cemaat anlamına gelir ve türkçede de 19.yy sonuna kadar bu anlamı ile yer almaya devam etmiştir. fransızca nation kelimesinin karşılığı olan millet kelimesinin kullanımı ise fransız ihtilalinden sonra oturmaya başlamıştır.

    konu ile ilgili daha bilgili arkadaşlar eminim vardır, bilgilendirme ve görüşlerinize açığım.

    sevgiler, saygılar
  • sdfghj isimli arkadaş güzel özetlemiş. ek olarak, ulusalcılık fransız anlayışıdır. milliyetçilik ise tam olarak olmasa da alman anlayışıdır diyebiliriz. hitler dönemindeki "kişi ben alman'ım diyebilmek için bilmem kaç göbek atası alman olmalı" anlayışı milliyetçi bakışın örneğidir. ulusalcı bakışta sizin göbeğinizin nereye gittiği önemli değildir. siz kendinizi tanımlanan üst kimlik millete ait olarak görüyor ve size sunulan dil, kültür vesaireyi benimsiyorsanız siz de o ulustansınız. milliyetçi bakışta ise hakim etnik unsurun diğerlerine tahakkümü söz konusudur. hakim unsur sizi dışlayabileceği gibi, sevip bağrına da basabilir. diğer etnik unsurlar tamamen hakim unsurun inisiyatifindedir.

    edit: bu yazdıklarımdan anlaşılabileceği gibi, milliyetçilik ulusalcılığın bir nevi alt kümesi gibidir. yani bir ulusalcı aynı zamanda milliyetçidir de (laik olması şart değildir sanıyorum.) ama bir milliyetçi ulusalcı bakışı benimsemeyebilir. -edit sonu-

    ülkemizde milliyetçi bakışın din sosuyla gelmesi mevzusu ise meşrutiyet yıllarından kalma, bazı dönem türkçülerinin, türk milleti bilincinin islam sayesinde korunduğu fikri sebebiyledir.
    edit 2: gördüğüm lüzum üzerine, "dönem milliyetçileri" tabirini "bazı dönem türkçüleri" olarak değiştirdim. ayrıca bu mevzuda gösterebileceğim tek bir kaynak yok maalesef. bu tezim, dönem yazılarını okuduğumda anladığım bilinçten ibarettir. -edit sonu-

    bu bağlamda söylemek istediğim bir şey daha var: türk ulusalcılığı, osmanlı devleti'nde namık kemallerle başlayan osmanlılık anlayışının, bir milletin kimliğine tam olarak bürünmüş, modern ve daha laik hali gibidir.
  • milliyetçilik, sadece tarladaki domatesler ile ilgilenir
    ulusalcılık ise, domates tarlası ile. tabi tarladaki çalı çırpının da kendisini domates sanması koşulu ile...
  • ulusalcılık solun sağı iken milliyetçilik sağdadır denilebilir.
    ancak ben sol yahut sağ kavramlarından hoşlanmıyorum. neyin sağı, nerenin solu? nereden baktığınızda göre değişir, ben solun sağında ve sağın da solundayım mesela. kim nereden bakarsa ötede görecek beni, zaten bu kavramların toplumları birlik hissinden uzaklaştırmak için körüklendiğini düşünüyorum.
  • aynı değildir.

    millet kavramı osmanlı'dan gelir ve ulus anlamına gelmez. osmanlı her dini grubu millet olarak kabul eder ve milletin liderini o dinin veya mezhebin din adamı olarak kabul ederdi. mesela romenler rum milletine dahil ediliyordu çünkü rum ortodoks klisesine bağlıydılar. hatta galba oralara da rum valiler lordlar atanırdı. mesela müslüman arnavut, çerkez, pomak da türk milletine dahildir.

    ulus kavramı ise fransa'dan geliyor. ulus kavramı dil, kültür, tarih birliğini esas alır. din doğal bir bileşenidir ama şart değildir. milliyetçilikten bir kaç tık daha entellektüel kitlelere uygundur. mesela ulus dediğimizde selanikli bir musevi de türk ulus'una dahil olmuş olur.

    ziya gökalp'in türkçülüğün esasları kitabında anlatır, milliyetçilik insanların daha çok doğal güdülerine dayanır, ulus kavramı ise insan beyninin güdülerinden çok bilinçli kısımlarına hitap eder.

    tabi bu milliyetçilik kötü, ulusçuluk iyidir anlamına gelmez. elindeki kitlenin durumu ne ise ona göre araç kullanmak lazım.
  • milliyetciler muhafazakar, ulusalcilar sekuler oluyor genelde. ayrica ulusalcilar, cagdaslik, baticilik vs gibi olgulara da sahipler. milliyetciler bu kavramlari pek onemsemez.

    hemen guncel bir ornek vermek gerekirse; namik kemal zeybek milliyetci tipine iyi bir ornektir. bedri baykam, soner yalcin, mine kirikkanat gibi isimler ise ulusalcidir.

    ıki anlayis da pek matah degildir bana gore. ırkcilik ve farkli olana tahammulsuzluge sikca rastlanir bu goruse sahip kisilerde. ne varsa liberal demokraside var.
hesabın var mı? giriş yap