• savaşla alakası olmayan hollanda da olupta, daha 91'de dibinde füzeler uçan ve milli savunma diyip başka bişey demeyen memleketimde nasıl bulunmadığını anlayamadığım savunma oyuncusu.
  • körfez savaşı zamanı, diyarkbakır merkez bağıvar köyünde, öğretmen ailesi ile yaşayan 7 yaşındaki bendenizin koruyucu füzeleridir. çocuk olunca daha çok korkuyor insan, sabah uyandığında tv'de savaş haberleri izleyen annesini görünce ve bu haberlerin bizi de ilgilendirdiğini farkedince tedirgin oluyor. işte o zamanlarda, saddam'ın scud'larına karşı, benim patriot'larım vardı. ismi bile iyi gibiydi. scud kötü, patriot iyi. evimize scud füzesi düşemez, çünkü partiot'lar havada vuruyor onları. bu sayede kafa rahat, koşturuyordum köyün sokaklarında. herşey ne kolaymış o zamanlar, kafada iyiler ve kötüler birbirine girmemiş henüz.
  • ateşleme kodunda yapılan bir floating point bugı yüzünden körfez savaşında israilin bir kaç adet scud yemesine sebep olmuştur
  • deha urunu bir savunma silahi. korfez sava$inda me$hur olmustur. sistem teoride basit, verimli i$lemesi acisindan son derece kompleksdir.
    bir gozlem radari, bir kontrol unitesi ve fuze launcher'indan olu$ur. radar araciligi ile yerden kalkan dusman fuzesi ve fuze yolu algilanip hesaplanir. radar dusman fuzeyi takibe alir ve degisen koordinatlari kontrol unitesine gecer.
    patriot fuzesi firlatilir. fuze kati yakit kullanan, hizli ve manevra kabiliyeti yuksek bir uzaktan kumandali ucak gibidir. radar dusman fuzenin verilerini kontrol unitesine es zamanli gecer, bu unite de kalkmi$ fuzeyi dusman fuzeye dogru yonlendirilir.
    patriot uygun bir mesafe rakip fuzeye yaklasinca patlar, icindeki parcalar, rakip fuzeye havada carpar ve imha eder.
    ayrica (bkz: tomahawk cruise missile)
    artik modalari gecmistir. yerlerini israil yapimi "arrow" serisi fuzelere birakiyorlar.
  • rus yapımı s-300 ve s-400 füzelerinin yanında çocuk oyuncağı gibi kalan füze savunma sistemleridir. aslında füze savunma sistemi bile değil, uçak savunma sistemi yani gelişmiş bir uçaksavar bataryasıdır ama hadi ayıp olmasın diye füze savunma sistemi diyelim biz buna.
    özelliği ise yaklaşan hedefi 100 km uzaktan tesbit edebilmesidir. ateşlendikten sonra irtifası 10 km, menzili 70km'dir. bu mesafeyi 15- 20 sn. içinde kateder ve hedefi bulabilmişse yokeder. her seferinde sadece bir hedefe kilitlenebilir. fakat bu sayı yeni modellerde üçe çıkarılmıştır.

    rus yapımı dördüncü kuşak s- 300'lerin irtifası 27 km, menzili ise 150 km'dir. bu mesafeyi 8-10 sn. arasında kateder ve hedefi yokeder. aynı anda 6 hedefe kilitlenebilir ve füze gönderebilir. hedef algılama menzili 400 km'dir.

    beşinci kuşak olarak tanımlanan s- 400'ler ise aynı anda 12 hedefe kilitlenebilme özelliğine sahiptir ve saniyede 2.800 km hızla giden hedefleri yokedebilmektedir. hedef algılama menzili 600 km, irtifa 50 km, menzil 700 km'dir
  • korfez savasi zamani irak'tan gelecek tehlikeler icin israil ve suudi arabistan'a yerlestirilmis hava savunma sistemi. saklanan basari oranlarinin sirasiyla %40 ve % 70 oldugu soylenmektedir. israil'in ozellikle korfez ve sonrasi tamamem yerli hava savunma sistemi uretimine agirlik vermesi rakamlarin cok da gercek disi olmadiginin gostergesi olabilir.
  • suriye'deki gerginlikler 1 yıldır sürerken, hatta defalarca türkiye topraklarına mermiler düşmüş, vatandaşları öldürmüşken, böyle bir savunma sistemi talebi olmaması, ama ne hikmetse israil'in gazze operasyonu sonrası demir kubbe'nin yetersizliği görüldükten sonra apar topar "suriye'ye karşı patriot yerleştirme kararı verilmesinin", hala suriye'ye karşı bir savunma sistemi olduğunu düşünen var mı bilmiyorum ama, patriot'lara karşı esad yönetimi'nin pek açıklama yapmaması, ama iran yönetimi'nin neredeyse her gün uyarılar ve notalar vermesi de vaziyeti iyice ortaya çıkarmaktadır.

    bu patriot'lar bana goeben ve breslau zırhlılarını hatırlatıyor, hani şu osmanlı'nın kendi topraklarında sığınmalarına olanak sağlayıp, sonra rus limanlarına yaptıkları saldırılar sayesinde osmanlı'nın birinci dünya savaşına girmesi için yeterli mazereti sağlayan araçlar. olası bir israil-iran füze savaşında israil'i koruyan savunma roketlerinin türkiye'den fırlatılması muhtemelen türkiye'yi de, nato'nun geri kalanını da savaş sokar. nitekim az önce iran "bu sistemler dünya savaşına zemin hazırlar" açıklaması yaptı.

    bu patriot'ların nato envanterinde olmasına rağmen yine almanya'dan geliyor olmaları tarihin bir cilvesi olsa gerek. israil'i koruyacak sistemlerin almanya'dan geliyor olması yine daha da ironik.

    ey politika, sen nelere kadirsin...
  • natonun vermeye yanaşmaması sonucunda türkiye'nin hollanda'dan kiralayacağı roketsavar roket.
  • füze savar sistemi... iki adet ek radar ünitesi ile birlikte çalışıyor... ilk radar gelen füzeyi buluyor ve ek bilgilerler birlikte bilgisayara gönderiyor... bilgisayar 4 saniye füzenin hızını ve rotasını belirliyor... füze rampasına bu bilgiler gidince podlardaki özel bi laser pointer ile bu rotaya doğru yöneltiliyor... sanıldığı gibi güdümlü değil sadece laserin havada çizdiği hat üzerinde hareket edebiliyor... hedefi bulmazsa kendi kendini uçuruyor...
  • körfez savaşı' ndaki başarısına bakılırsa çok güvenilecek bir dalga değildir kendileri.
hesabın var mı? giriş yap