• büyükçekmecede yaptığı köprü yağmur yağdığı zaman bile su tutmaz... aşmış bir mimardır...
  • devşirme kökenli üstün insan.rivayet odur ki eserlerinin çoğu onun değil onun adı altında çalışan kalfalarınındır.mimar sinan bunlara ok çeker sadece de derler.tonla şey derler.
  • istanbul süleymaniye, edirne selimiye, manisa muradiye (buradan da anlaşılacağı üzere, kanuli sultan süleyman, ii selim ve onun oğlu murad -safiyeninki- dönemlerinde yaşamış) en ses getiren eserleri.

    günümüz binalarına bakalım; mimar çizer, inşaat mühendisi hesab eder, dozer kazar, demirci ustası örer, duvarcı ustası örer, sıvacı malalar.... demekki bir mimarın mimar olarak anılabilmesi için, bizzat harç karmasına gerek yoktur.

    eserlerindeki bazı özel icatlar, küçük ayrıntılar, günümüzde bile işlerliğini ve işlevini korumaktadır. örnek:süleymaniye akustik düzeni, havalandırma sistemi..
  • le corbusier'in "tarih boyunca mekanı tam olarak anlayan iki mimardan biri" diye onore ettiği (diğeri de kendisi, işin komiği aynı lafı frank lloyd wright da ikinci kişi yerine kendisini koyarak aynen söylemiştir.); eserleri devirler üstü olduğundan yüzyıllardır taklit etmekten cami mimarisinde bir adım ileri gidemememizin sebebi mimar.
  • mimarlığının yanı sıra çok iyi de bir mühendistir. süleymaniyeyi inşa etmeden önce temel kazısını yapıp toprağın oturması için ağır kayalar taşlar yığarak 5 sene bekletmiştir.
  • mimar ve tarihçi stefanos yerasimos bir söyleşisinde dünya mimarisi içerisinde mimar sinan'ın yeri konusunda şöyle demiş: "... mesleğini bilen bir mimara mimarlık tarihi içerisinde 10 adam sayın derseniz mimar sinan'ı mutlaka sayacaktır"
  • birçok büyük insan gibi kayserilidir.
    84 cami, 52 mescit, 57 medrese, 7 okul ve darülkurra, 22 türbe, 17 imaret 3 darüşşifa, 7 su yolu kemeri, 8 köprü, 20 kervansaray, 35 köşk ve saray, 6 ambar ve mahzen, 48 hamam olmak üzere sayılamayanlarla birlikte üç yüz elliyi aşkın yapı gerçekleştirmiştir.
  • kanuni sultan süleyman'in tam desteğini almış olması hem bir yığın eser üretebilmesine hem de istediğini yapabilmesine olanak tanımıştır.
hesabın var mı? giriş yap