• akvaryumlara genelde yeni bitkilerle habersizce taşınan ve "adi salyangoz" çeşitlerinden biri olarak kabul edilen canlı. bazı akvaryumlarda aşırı ürerler, ortalığı istila edebilirler ve baş etmesi oldukça zordur, bir süre sonra kabusa dönüşebilirler. hobici, akvaryumu salyangozdan kurtarmak için ilaçlama gibi yöntemlere başvurup akvaryumun dengesini iyice bozabilir.
    amma lakin ki öyle değildir. çünkü bu canlılar akvaryumun sigortası, cankurtaranı gibidir. eğer akvaryumunuzda bunlardan varsa ve çılgınca çoğalıyorsa onları ilaçlamak yada çeşitli yöntemlerle öldürmek yerine, bu duruma şükredip sebebini araştırmalısınız. "adi salyangozlar" besin olarak ortalıkta ölmüş, çürümek üzere olan ve muhtemelen su dengesini bozacak, hastalık yapacak ne varsa üzerine çullanıp afiyetle tüketirler. yani aşırı üremelerinin sebebi aşırı beslenmeleridir. ya akvaryuma gereğinden fazla yem atıyorsunuz, ya da başka (fazla miktarda balık yada bitki ölüsü, dışkı gibi) bir dengesizlik vardır.
    zamanında uğraştığım bitkili akvaryum hobisinde arayıp, benzer bir türünü bulup akvaryuma kendi elimle taşıdığım bir canlıdır. onlar temizlikçidir, onlar alarmdır, onlar kumunuzu karıştırıp havalandırır, sirkülayon sağlar. onları yeni kurduğunuz akvaryumda balık ve bitkileri getirmeden önce su dengesini oluşturmaları için öncü olarak akvaryuma atabilirsiniz.
    onlar adi değil kutsaldır. salyangozları seviniz.
  • bir çeşit tatlı su salyangozu. bir süre besledim. diğerlerine göre daha hareketlilerdi.

    (bkz: tavşan salyangozu)
    (bkz: elma salyangozu)
hesabın var mı? giriş yap