• istanbulda kadikoyden kartala kadar uzanan cadde. asil adi bu degil, ustunde minibus seferleri oldugu icin boyle deniyor. ayni bolgedeki bagdat caddesinin antitezi gibidir, bar-cafe hak getire, aksam 10'dan sonra yasam durur, seven elevenlar disinda acik dukkan olmaz filan. sevilesi bisi degildir.
    7 yıl sonra gelen edit: kıymetini bilememişim.
    13 yıl sonra yeniden gelen edit: ne kıymeti anasını satiim, bariz bir şekilde dünyanın en sikindirik caddesidir.
    20 yıl sonra yine yeni yeniden gelen edit: aradan geçen yedi yılda entry'nin ilk halnde söz ettiğim bar-cafe yoksunluğu, geç saatte yaşamın durması gibi kötü yanlarında bir nebze düzelmeler oldu, fakat caddenin en bariz olumsuz özelliği olan pendik kadıköy minibüsü teröründe tabii ki bir değişme yok. bunun düzeldiğini görebileceğimden yana umutlu değilim, ama 2020'li yılların ikinci yarısında elektrikli minibüslerin yaygınlaşmasıyla en azından o sinir törpüsü motor seslerinden büyük ölçüde kurtulabiliriz*.
    ölmez sağ kalırsak 27. yıl editinde görüşmek üzere, esen kalın.
  • halk arasında minibüs yolu olarak da bilinen bu caddenin adı; hasanpaşa'daki kadıköy belediyesi binasının olduğu yerden, sahrayıcedit'e çıkan erenköy ethemefendi caddesi'nin başladığı yere kadar fahrettin kerim gökay caddesi, ethemefendi'den üstbostancı dörtyola kadar şemsettin günaltay caddesi, dörtyoldan kadıköy - maltepe sınırına kadar olan bostancı boyunca emin ali paşa caddesi, bostancı'dan kartal tekel lojmanları civarına kadar bağdat caddesi, tekel lojmanlarından kartal merkezine kadar üsküdar caddesidir. cadde, kartal merkez camisi'nin olduğu kavşakta sona erer. kadıköy hasanpaşa'dan kartal merkezine kadar toplam uzunluğu yaklaşık 18 kilometredir.

    türkiye'de trafiğin katledilmesi denince akla ilk gelen yollardan biri olan bu cadde, günün herhangi bir saatinde, beş dakika içerisinde her iki taraftan geçen toplam minibüs sayısının sayılması sonucu dumura uğratabilir.**
  • türkiye'de bir eşi daha olmayan, olamayacak caddedir. 5 farklı caddenin oluşturduğu ve kesintisiz şekilde toplam 18 kilometre gibi herhangi iri kıyım bir anadolu şehrinin çapının birkaç misli uzunlukta olan caddelerin efendisidir.

    istanbul'u yönetmiş tüm belediyelerin şehirleşme ve trafik çözümleri konularında tarihi başarılarının ve best practicelerinin hepsi bir araya toplanmıştır minibüs caddesinde.

    öyle muntazamdır ki caddenin 300 metre boyunca düz gittiği mıntıka yoktur, estetik kaygılar ile bol kıvrımlı dizayn edilmiştir. aralara serpiştirilen trafik lambaları ile daha da renklendirilmiştir.

    1990'ların başında sahrayıcedit'teki düzenlemeyle akbank konutlarının önündeki arazi yola dahil edilmiş, sahrayıcedit camii'nin etrafından dolanan eski yol ise tali hale getirilmiştir. bu düzenlemeyle cadde kendini bulmuş ve trafik müthiş azalmıştır. bu uygulamanın yansımaları bugün dahi hissedilir.

    caddeyle ilgili son dönemde vazgeçildiği gözlemlenen bir başka inovatif çözüm ise caddenin geçtiği muhtelif semtlerde haftalık pazarlar kurulmasıdır. bunlardan bostancı'daki çarşamba pazarı kaldırılarak hem semt ekonomisi bitirilmiş hem de caddenin bu kısmının tenhalaşarak gözden düşmesine yol açılmıştır. yakın zamanda aynı akıbete uğraması kaçınılmaz olan erenköy'deki perşembe pazarı da kaybolan değerler arasında yerini alacaktır.

    ve tabii caddenin isim babası, türkiye'nin toplu taşımacılıkta dünyaya armağanı minibüsler. masmavi renkleriyle caddeyi bir baştan öbür başa inci gibi süsler, her metrede her an onlar vardır. yolcu kapasitesine uygun taşıma yapan, ferah, trafik kuralları ile trafik işaret ve işaretçilerine saygılı, çevre dostu motorları olan, sessizce caddede bir o yana bir bu yana giden o yaratım harikaları. ataları magiruslardan aldıkları bayrağı gururla taşırlar.

    şöyle bitirelim: ziverbey'deki apartman altı otomotivciler, minibüsler, semt pazarları, cepsiz otobüs durakları, standartsız kaldırımlar, ayarsız trafik lambaları yitirilmesin. minibüs caddesi bu değerleriyle güzel, bunlar olmadan sıradan bir hiç olur.
  • türkiye'de birçok konuda kendini geliştirebilmek için en ideal yer. burada birilerine çarpmayıp kafayı sıyırmazsanız atom mühendisi bile olabilirsiniz demektir...

    ayrıca bu caddede en rahat, en güvenli yolculuk için de bir minibüsün içi tercih edilmelidir. hadi rahatlığı tartışılır ama güvenlik konusunda iddialıyım, zira bu güzergâhta çalışan minibüsçü dayılar her türlü kural ihlâlini yapar, trafikteki tüm birimler için büyük tehlike arz ederler. bu dayılardan kurtuluşun tek yolu ise (en azından şimdilik) minibüslerinde bulunmaktır, o vakit size zarar vermezler, en azından dışarıda kalanlara verdikleri kadar...
    (bkz: keep your friends close but your enemies closer)
  • çocuğuma öyle bir dünya bırakmak istiyorum ki yıllar sonra arkadaşlarımla ya da akrabalarımla konuşup da laf arasında "minibüs caddesi" geçtiği zaman çocuğum "baba, minibüs ne demek?" desin.

    tanım: trafiğe zararlı, fazlalık araçların bol olduğu caddedir.
  • kadıköy-kartal hattındaki minibüslerin, her türlü sinyalsiz şerit değişimi, kırmızıda geçme, hızlı gitme, yavaş gitme, gereksiz korna çalma, yandaki aracı sıkıştırma hakkına sahip oldukları caddedir. bu yüzdendir zaten caddeye isimlerini vermişlerdir. minibüs caddesi. doktorlar caddesi olsa misal, bütün doktorlar bu hakka sahip olacaktı. lütfen şikayet etmeyelim. bu cadde onların.
  • bir ay içinde ikinci kez zamlandı buradaki hatlar. sorunca da pişkin pişkin motorlu taşıtlar vergisine zam geldi ondan diyorlar utanmadan. hayır zaten mecbur olmasan siksen binilecek bir vasıta değil.kural kaide hak getire, aynı mesafe şoför canı isterse on dakika yolcu alası varsa yarım saatte gider indirir bir sonraki araca bindirir vs.

    istanbul'da tecavüze uğrayip üstüne para verdiğiniz şeylerden biridir bu oluşum .tez zamanda allah kurtarsın. denetimsizlik ve rant yüzünden cektigimiz iskencenin bini bir para .

    her zaman diyorum türkiye medeni olmaya çalışan insanın dünya üzerinde yaşadığı cehennemdir.
  • türkiye'deki en süzme orospu çocuğu, su katılmamış ibne minibüs ve otobüs şöförlerinin bulunabileceği yol. bilmeyenler "abartma" falan diyebilir ama kesinlikle böyledir.

    ayrıca (bkz: orospu çocuğu taksici/@locco)
  • esas adi semsettin gunaltay caddesi.. bir dakikada en az uc minibus gecer.. zaten cogu zaman siz bi sokaktan caddeye cikarken, soforun biri sizi gozune kestirir, beklemek zorunda kalmazsiniz.. (bkz: ordek)
  • kaldırımında ters istikametine doğru yürürken bile "hayat zaten çok kısa. gel sen minibüs keyfini yaşa..." dercesine yanıbaşınıza tüneyip korna çalan minibüsçüleriyle ünlü cadde.

    ayrıca enteresandır ki bu cadde üzerinde saat gecenin 4'ünü gösterirken bile yürüseniz kendinizi güvende hissedersiniz(denedim - gördüm - iyi bok yedim)...
hesabın var mı? giriş yap