• andrew s tanenbaum'un yazdığı, operating systems kitabında da incelenen ve hatta kaynak kodu kitapta yer alan microkernel mimarisine haiz kernel.
  • bana taktıkları lakaplardan biri...halbuki o kadarda deilim...
  • "öğrencilerine işletim sistemi olayını öğretebilmek için adam oturup kendi işletim sistemini yazmış yaw" efsanesini birçok bilgisayar mühendisliği bölümünde yaşatan adamın yazdığı işletim sistemi.
  • eski apple macintosh'larda da kullanilmi$ i$letim sistemi.
  • (bkz: lunix)
  • unix 6.versiyonundayken, kaynak kodu at&t lisansıyla ücretsiz dagıtılıyordu ve tüm dünyada üniversitelerde operating systems dersinde kullanılıyordu ancak versiyon 7 ciktiginda at&t unixin ticari bir ürün oldugunu düşünüp kaynak kodlarının üniversiteler tarafindan kullanılmasını engelledi. artik üniversiteler os derslerinde işin teorisine yöneldiler, girdi cikti, dosya sistemleri gibi konularda pratige ihtiyac olundugundan ögrenciler bu konularda eksiklik yaşadılar,zaten akabinde üniversiteler os derslerinde unix'i ele almayı bıraktılar.
    bunun üzerine tanenbaum abi, at&t'nin versiyon 7sinin tek bir satirini bile kullanmadan mini-unix yani minix adında yeni bir işletim sistemi yazdi. amaci kodun olabildigince okunabilir, sistemin olabildigince temiz ve kücük olmasiydi. kaynak koduna binlerce satir yorumlar yazdi ve orta halli birinin bile nasıl calıstıgını anlayabilecegi bir os yazdi. unixten yaklasik 10 yıl sonra yazıldıgı icin unix'e göre daha planlı ve modüler oldugunu söyleyen tanenbaum, minix'i posix standartlarina uydurdu ve operating systems design and implementation kitabının ikinci baskısına posix uyumlu kaynak kodlarını koydu.
    ilk implemantasyon ibm pc icin olsa da daha sonra atari, amiga, macintosh ve sparc mimarileri için destek verildi. önceleri harddisk bile gerektirmeyecek kadar kompakt olan minix ileriki yıllarda işlevleri arttıkça en azından 30mblık bir harddisk alanına ihtiyaci oldugunu duyurdu.
    linuxla minix'in arasındaki ilişkiye gelince; minix ciktiktan kısa bir süre sonra usenet'te minix tartışma grubu acılmış ve birkac hafta icinde 40000 üye minix'e yeni özellikler önermiş. herkes kod parcalari, öneriler sunuyormuş. tanenbaum yıllarca bunlara kulak asmamış, direnmiş cünkü amaci sistemi olabildigince basit ve kücük tutmakmış. sonra bir zaman gelmiş, fin bir ögrenci linus torvalds bu önerileri dikkate alarak bir minix klonu yazmış ve linux dogmuş.
  • bsd kodu uzerinde hayli bir calistiktan sonra, koduna 'ne lan bu' tavriyla yaklastigim ama sonra 'adam yapmis daha ortalikta bu isler yokken sirf ogrencileri icin helal' diyerek kendime sakinlesmeyi salik verdigim isletim sistemi.
  • (bkz: minix 3)
  • linux'un klonlandığı işletim sistemi değildir. minix'i yazan andy tanenbaum'un 2004'te yayınladığı yazının (http://www.cs.vu.nl/~ast/brown) "ken brown and me" başlığından değişik alıntılar:
    - then he* began to focus on this, with questions like: "didn't he* steal pieces of minix without permission." i told him that minix had clearly had a huge influence on linux in many ways, from the layout of the file system to the names in the source tree, but i didn't think linus had used any of my code. linus also used minix as his development platform initially, but there was nothing wrong with that. he asked if i objected to that and i said no, i didn't, people were free to use it as they wished for noncommercial purposes.
    - thus, of course, linus didn't sit down in a vacuum and suddenly type in the linux source code. he had my book, was running minix, and undoubtedly knew the history (since it is in my book). but the code was his.
    - i don't think he could have copied unix because he didn't have access to the unix source code, except maybe john lions' book, which is about an earlier version of unix that does not resemble linux so much.

    edit: bu açıklamalar ışığında eğer minix'in yapısından esinlenmek çalmak oluyorsa, minix unix'ten çalınarak yapılmıştır denilebilir.
hesabın var mı? giriş yap