• attila ilhan'ın kendine abbas yolcu adlı kitapta da yer bulmuş arkadaşının lakabı. nam-ı diğer mırç diye geçer. cahit güçbilmez isimli bir kişidir kendisi.
  • (bkz: mirc)
  • çamurumsu kıvama gelmiş, vıcık vıcık anlamında da kullanılan kelime
  • popüler irc (ayarsi) client'i mirc'iin (emayarsi) türkçedeki adıdır.
  • mırç, nam-ı diğer cahit güçbilmez attilâ ilhan'ın istanbul'dan tanıdığı ve ilk paris yolculuğunu birlikte planladıkları yakın arkadaşı, paris şehrindeki yarenidir. abbas yolcu ve `paris dönemi/sonrası şiirlerinde* * * adına rastlanır; zaman içinde ayrı düşerler, yıllar sonraki karşılaşmalarında şair artık çok farklı insanlar olduklarını görür.

    abbas yolcu kitabında, anlattığı şu hikâye sonrası adının mırç kaldığı söylenir:

    "doğu'da bir vali, kasaba pazarını teftişe çıkar. gezinir tozunur, gelir tezek satan bir kürdün başına dikilir. "kaça bunlar" diye sorup sual eder. bir tezeklere bakar kürt, bir de vali paşaya, bölye giyimli kuşamlıya da mı, söz temsili on kuruş diyecek "gurban", tutar yetmiş der. kuyruklu dağın odunu da yetmişe ha: epi topu bok bu be! güler vali, kafasını sallar, "allah allah" kavlince cık cık eder. sen olsan tepen atar mı atmaz mı, kürdünki atar: "ne boşin sallar , mırç mırç edirsen..." diye çıkışır valiye "gözün keser alirsen, gözün kesmez yıkılır gidirsen."
  • attila ilhanın kaptan şiirinde de adı geçmekte olan dostu
  • yatılı okulların ana yemek olarak ıspanak, karışık yaz türlüsü, fırında kıymalı patates gibi bilumum çamur kıvamında vermiş olduğu yemekler için kullanılan genel tanımlama.

    cümle içinde kullanmak gerekirse:

    -bugün yemekte ne var?
    -mırç.

    bu diyaloğa kulak misafiri olunduğu gün yemekhanenin önünden geçmemek farz demektir.
hesabın var mı? giriş yap