• nil nehri, sudan ve etiyopya daglarindan iki ayri kol halinde dogarak sudan topraklarinda birlesip misir uzerinden akdenize bosaliyor.

    misir ulkesi, kendi topraklarinda dogmayan bu iki nehirden en cok faydalanan ulkedir.

    misir, nil nehri uzerine sayisiz hidroelektrik santral ve sulama kanallari insaa etmistir ve bu sebeple hicbir komsu ile sorun yasamamistir cunku nil nehri misir topraklarindan akdenize dokulur.

    200 yila yakin bir zamandir cografi avantajini kullanarak nil nehrinin tum comertliginden faydalanan misir, bu sayede afrikanin en zengin ulkeleri arasina girmeyi basarabilmistir.

    simdi nil nehrini olusturan iki ana koldan biri olan ''mavi nil'' nehrinin anavatani etiyopya kendi ulkesini gelistirmek hem elektrik hem de sulama amacli faydalanmak adina buyuk bir baraj insaa ederek nehir uzerinde olan hakkini kullanmak istemekte. etiyopya'nin amaci suyu tamamen kesmek degil, kendisi icin kullandiktan sonra makul bir miktarini asagiya yani kuzeye yani misir'a dogru gondermek.

    misir, 70 yil oncesine tarihlenen bazi anlasmalari gerekce gostererek sudan ve etiyopya'yi imzaladiklari belgelere sadik kalmaya cagiriyor aksi halde savas sebebi sayacagini soyluyor. etiyop'ya ise dunyanin sartlarinin degistigini ulkeler arasi imzalanan 'nil suyunun kullanimina' yonelik anlasmanin guncellenmesi gerektigini soyluyor.

    misir, bugune kadar oldugu gibi simarik bir cocuk edasiyla kendi topraklarindan dogmayan suyun buyuk cogunluguna sahip olmaya devam etmek istiyor.

    etiyopya'nin iliskileri rusya ve cin ile iyi, misir'in ise amerika ve ab ile. bu bolge de tipki suriye gibi cikar catismasi hic bitmeyen devlerin savas sahasi haline gelir mi bilmem ama bu meselenin kolayca cozume kavusmayacagi da cok acik.

    benim nacizane gorusum, misir'in simdilik horoz gibi diklendigi ve goz korkutmaktan uzak bir blof yaptigi yonunde. bir savas cikacagini dusunmuyorum, bagira cagira sinira asker yigmak, askeri birlikleri gostere gostere harekete gecirmek bunlar inandirici seyler degil. gercek saldiri gostere gostere degil baskin atak halinde yapilir, dusmani hazirliksizken tek ve kuvvetli bir darbe ile vurmak esastir. misir'in fazlaca gurultulu agresif hareketleri gures baslamadan once pehlivanlarin pesrev faslinda el-ense hareketleriyle birbirlerini yoklamalarina benziyor. sonuc olarak ''mekanin sahipleri'' geldiginde (abd, rusya, cin) iki taraf da tipis tipis masaya oturup yeni bir anlasma imzalayacaklardir.
  • sorunun küçük ölçekli versiyonu:
    https://9gag.com/gag/awb3n9w?ref=android
  • mısır'ın bi zkim yiyemeyeceği kriz. etiyopya ile aralarında sınır bile yok. kaldı ki, suyun kaynağı etiyopya ise suyu oranın kullanması daha hak.
  • mısırı besleyen iki koldan biri olan mavi nil üzerine etiyopya topraklarında yapılacak olan barajın oluşturduğu gerginlik.mavi kol üzerindeki debi saniyede 1.578 metre küp beyaz kol ise 878.yani bu mısıra gelen debinin 3 de 2 sinin artık eski denge rejiminde olmayacağı anlamına geliyor.
    etiyopyanın pek tabii kullanım hakkı olduğunu düşünmemle birlikte,amerikanın istediğimi yapmazsan kıstırırım vanayı dediğini de düşünüyorum.
  • etiyopya askeri gücünü mızraklı birliklerin oluşturduğunu düşünen suserleri de gördük.

    tanım: sudanlıların arada kaldığı krizdir.
  • etiyopya’nın inşasını tamamlamaya yaklaştığı, afrika’nın en büyük hidroelektrik santrallerinden biri olacak rönesans barajı'nın (grand ethiopian renaissance dam) neden olduğu krizdir.
    bu arada etiyopya başbakanı abiy ahmed için (bkz: #100603319)

    barajın konumu ve nil nehri

    analiz
  • yapmacıktır. nil nehrinin iki kolu var ve bolca su her devlete ulaşıyor.
  • etiyopya 4.6 milyar dolara destek almadan yaptırdığı barajı bir an önce doldurup enerji üretmeye başlamak istiyor fakat mısır bu durumdan rahatsız çünkü eğer baraj hızlıca dolarsa mısıra gelen su %50 oranında azalıcak ve mısır su sorunu çekicek. mısırı ne kadar sevmesem de bu sadece etiyopya'yı ilgilendiren bir karar değil mısırın çekeceği su sorununu da düşünmeli ve ona göre bir karar almalıdır.

    bu sorunun olması mısırın elini libya'da güçsüzleştiriyor ve bizim işimize geliyor.
  • mısır cumhurbaşkanı sisi'nin etiyopya'ya saldırı için orduya savaş hazırlığı emri verdiği söylentileri var. bir kaç güne netleşir her şey.
  • meşhur mısır lideri cemal abdünnasır'ın en büyük hayallerinden biri nil'e baraj yapmaktı. mısır'in ne kadar ilerlediğini göstermek için de bir fırsat olarak bakıyordu herhalde. neyse... barajı bitiriyor. bitirdiğine çok pişman oluyor sonra. barajın iki hayati olumsuz etkisi oluyor. biri nil'in inanılmaz alüvyon taşıması nedeniyle baraj çok fazla toprakla doluyor. ömrü erken bitiyor. ikincisi ise barajda kalan bu toprak aslında nil deltasinin toprağını zenginleştiriyor. bu toprak, taşkınlar ile gelemediginden nil deltasinin bereketi azalıyor.
    yani demem o ki beton dikmek her zaman kesin olarak en iyi sonuç vermez.
    mısır açısından sonuçları hayati yani.
hesabın var mı? giriş yap