*

  • pek güzel koku
    (bkz: amber)
  • kadıköyde bulunan bir sokak. doğru yazılışı misk-i amber sokak. kuşdili caddesinin paralelidir. salı günleri hiç çekilmez çünkü tüm salı pazarı pazarcıları kamyonları buraya park etmeye heveslidirler.
  • afrikada yasayan bir ceylan turunun vajina kokusu.
  • (bkz: feromon)
  • bir küp şeker büyüklüğündeki parçası 8 liraya bulunduğunda insanı sevindirecek ölçüde pahalı bir malzemedir.

    daha pahalıları için:

    sandal yağı

    (o piyasada satılan 5 liralıklar sandal değil dostum- 10 ml'si yaklaşık 60-80 lira)

    günlük yağı

    (türkiye'de yok arama sorma. 10 ml'si yaklaşık 50 paund)

    mür yağı

    (yine türkiye'de yok arama sorma boşuna vakit kaybetme. 10 ml'si 40-60 paund)

    türkiye'de misk-i amber'in parakende müşteri kullanımın yüzde yaklaşık 85-90'ı islami büyücü hoca taifesinin işidir. bunu başka bir takım malzemelerle karıştırıp muska yazmakta kullanırlar, geri kalan küçük kesim ise evde tütsü ve parfüm yapmaya meraklı kitledir ki bu işten para kazanmayıp aksine çok para akıttıkları için kendilerine "aklı az olanın zevki çok olur'da denebilir.
    desinler boşverin ben alınmıyorum siz de alınmayın, sonra o angutlar evinize gelince, 'amanın ne güzel kokuyor burası, ay valla acaip stresliydim senin eve gelince kendimi rahatlamış hissediyorum' falan da derler. çay vermek yerine kafalarına odunla vurun siz de iyi hissedeceksiniz.
  • "misk ve amber" anlamina gelir ve iki farkli kokulu maddenin, misk ve amberin birlestirilerek parfum niyeti ile kullanilmasina verilen isimdir. bu maddelerden misk geyikten, amber ise balina'dan elde edilir. kadim zamanlardan beri kullanilan bir karisim olup tek bir formule isaret etmez, zira kullananin zevkine gore karisim orani belirlenir. zaman icinde miski amber, veya daha dogrusu ile misk-i amber, hos kokulu seylere genel bir referans olarak kullanilmaya baslamistir.

    misk ve amberin tekil olarak ne olduklarina dair bu madde basligi altinda daha once girilen bazi entry'ler dogrudur, ancak sunlari da eklemek gerekir:

    amber (ambre gris / gri amber) ilk suya vurdugunda koyu renk olmasina ragmen gecen sure icinde rengi acilir ve beyaza yakin bir gri olur. zaten en makbul ve pahali olani, bu acik renk olanidir zira rengin acikligi su uzerinde/gunes altinda geciridigi surenin uzunluguna, dolayisi ile daha mature ve dolgun hacimli bir koku profiline isaret eder.

    asla ve kat'a kehribar (ambre jaune / sari amber )ile ilgisi yoktur. kafada epey karisiklik yapan bu taba tonlarindaki fosil madde, ancak yakildiginda koku verir, ki, bu da kafirumsu bir koku olup gri amber'in balsamik-tatli kokusu ile ilgisi yoktur.

    ne yazik ki echel-u cuhela mutercim taifesi tarafindan parfum tanitim bultenleri tercume edilirken amber, kehribar diye cevrilir.

    bir diger aciklama da misk'e: misk moschus moschiferus'un (misk geyigi) kuru sidiginin kazinmasi ile elde edilmez. esas olan onu ureten ve testislerin hemen uzerinde yer alan tenis topu buyuklugundeki bezenin hayvandan cikarilmasidir. zaten bu nedenle ava yasak ve kisit gelmistir, zira bu islem sirasinda genel olarak nadir bulunan bir tur olan bu hayvancagiz telef olur.

    hayvansal kokenli olmayan ancak miske benzer koku veren bitkisel maddeler de vardir ki, ambrette tohumu da bunlardan biridir.
    kisa not: geyigin ismindeki moschus kelimesi mushkas'dan gelir ve sanskritce testis demektir.
  • ilk ortaya çıktığında bir koku için kullanılırken zaman içinde hoş ve güzel kokuların genel adı olmuştur.
    (bkz: anlam genişlemesi)
  • herkesin farklı bir koku aldığı sürülebilir koku. kimisi vanilya kokusu alır, kimisi çikolata, kimisi tarçın... enteresan bir kokusu vardır misk-i amber'in. hem çok hafif hem de derinden değişik bir koku gelir. içinde sanki onlarca farklı koku saklıyormuş gibi, çok mistik ve güzeldir.

    parfüm yerine kullanıyorum. artık eskisi kadar kullanılmadığı için pek fazla kişi de bilmiyor. hatta banyodan sonra falan sürünce gerçekten insanı yükseltiyor kokusu ile.
hesabın var mı? giriş yap