• yazar, hukukçu.
    1963 nusaybin doğumlu. diyarbakır öğretmen lisesi ve a.ü. hukuk fakültesi mezunu. ‘‘temel hakların yorumu’’ konulu teziyle 1995’te doktor, başka çalışmalar yanında ‘‘hukuk devleti’’ konulu teziyle de 1999’da doçent oldu. başta birikim olmak üzere çeşitli dergilerde çok sayıda yazısı yayımlandı. halen a.ü. hukuk fakültesi’nde öğretim üyesi.
    tanıl bora ile birlikte bir çeviri kitabı var, jurgen habermas'tan. türkiye insan hakları vakfı üyesi.

    kitapları:
    "devlet aklı" kıskacında hukuk devleti
    şehrin zulası ankara kalesi
  • tanıl bora ile beraber habermas'ın kamusallığın yapısal dönüşümü isimli eserini hakkını vere vere türkçe'ye kazandırmış kıymetli bir insandır.
  • kürt sorunu üzerine söyleyecek sözüne değer verilmesi gereken az sayıdaki zihni aydınlanmış bilim insanlardan biridir. sırma saçları vardır..hem türkçe hem kürtçe hem de arapça bilir..mardin'in kozmopolit etnik zenginliğinde büyümüştür..aslen kürt değildir..kürt sorunu üzerine yazdığı yazıların birçoğu uyuşmazlık çözümü literatürü üzerinden derlenmiştir. birikim ve express dergilerinde yazılarına rastlamak mümkündür.. 11 mart 2006 bilgi uni kurt sorunu konferansi esnasında söyledikleri akılda tutmaya değerdir. türkiye'de türkler kürtçe öğrenmek istemediği sürece anadil hakkı başta olmak üzere diğer bütün sürüncemeli konular ve "kürt sorunu" askıda kalır demiştir. yapılan vurgu sivil siyaset ve sivil toplum bazında bir açılım hakkındadır. oldukça yerinde olmakla beraber toplumsal uzlaşının olmadığı vakit, pkk ve türk ordusu ekseninde dönen jakoben karar mekanizmalarının sebebiyet verdiği anlayış ile çözüme varılamayacağını belirtmiştir..çok iyi etmiştir..
  • bugünkü "türban bir devlet krizine dönüşür mü?" ana konulu neden programında, bana göre en tutarlı ve en tatmin edici konuşmayı yapmış olan profesör doktor.
  • insanın sesini yükseltmeden aydın olabileceğini, konuyu hiç dağıtmadan tartışma yapılabileceğini pekala gösteren bir akademisyendir. bakınca dışarıdan ve içeriden hem form hem ruh olarak blim adamıdır. ben takip edebildiğim kadar yazılarını da konuşma uslubunu da şık buluyorum. aykırılığını duygusal, dürten ve itici bir metodoloji ile ortaya çıkarmamaktadır. ama aykırıdır. toptancı bir red geleneği olmaması ne kadar güzel.

    memleketimde kan sesleri en sevdiğim birgün yazılarından.
  • fakultede kamu hukuku hocamizdi. bizden onceki kusagin zabunoglu krizini kendisiyle asmistik. kanun degil hukuk ogretirdi. devlet akli kiskacinda hukuk devleti kitabi, her hukuk ogrencisinin okumasi gereken bir kitaptir. hikmet-i hukumeti ondan ogrendik. genclerbirligini sevmeyi de kendisi gibi basibozuk arkadaslarindan ogrendik. sol seritte gorunce, selam saygi diyelim dedik.
  • geçmişle hesaplaşma, "unutma kültüründen hatırlama kültürüne" adıyla iletişim'den çıkmış muazzam bir eseri de bulunmaktadır.

    "geçmişi görmezden gelme tutumunda diretildikçe, geçmişin bugün üzerindeki etkisi artar; bir süre sonra bugün, korkulan ve kaçılan geçmişin bir ürünü haline gelir. bizde de böyle oluyor; geçmiş yakamızı bırakmıyor; biz onu yok saydıkça, o giderek daha asî ve inatçı oluyor. oysa geçmişe uysal bir hizmetkâr muamelesi yapmaya çok alışmıştık; onu istediğimiz zaman çağırır, istediğimiz gibi kullanır, işimiz bitince de karanlık odaya hapsederdik."

    her pazartesi birgün'de çıkan yazıları soluksuz okunabilir. gündeme dair gözlemlerini aktardığı enfes yazılarında şiir kullanmayı da çok sever.

    birgün'deki yazı arşivine ulaşmak için:

    http://www.birgun.net/bolum-73-yazar-151.html
  • en güzeli de, her yazisinin sonunu dünyanin dört bir yanina serpilmiş şairlerin dizelerini serpiştirerek getirmesi sanirim mithat sancar'in. tanim ekliyecek olursak, bu serpiştirme ile zaten güzel olan yazilarini daha da güzelleştiren yazardir kendisi.
  • bugünkü "olağan ötekiler, olağanüstü pişkinler" başlıklı yazısında tayyip erdoğan'ın "ayakların baş olması" sözü, 23 nisan kutlamalarında ahmet türk'ün elini sıkmaması, 1 mayıs-taksim tartışmaları üzerinden çok güzel tespitlerde bulunmuş yazar.

    http://www.birgun.net/…01&year=2008&month=04&day=28
hesabın var mı? giriş yap