• şerif mardin bu kavramı şöyle tanımlar: “mitos, bir topluluğa ortaklaşa paylaştıkları değerleri hatırlatıcı bir rol oynayan bir öyküdür.”

    kaynak: şerif mardin, ideoloji, s. 118, istanbul: iletişim yayınları, 2000.
  • ülkemizde de progressive rock yapiliyor dedirten, albümleri olmamasına rağmen yurtdışındaki progressive rock festivallerinden davet alan, yakaladıkları sound ile bünyemize ilaç olacak müzik grubudur. progresif hazımsızlığı bulunanların mitos'tan önce her sabah 1 doz pink floyd, öğlenleri 1 kapsül jethro tull, akşamları da 2 ölçek eloy almaları tavsiye edilir. beher mitos yüksek düzeyli müzik içerir.

    yayınlanan ilk videolari:

    http://www.youtube.com/watch?v=2lthlmptine
  • geçmişte mitolojinin içinde kaybolsa da; bugüne aittir tüm varlığı ile...
    bir anlatıcının, bir hayalcinin varlığına bağlı gibi gözükebilir ancak bağımsızdır. ihtiyacı yoktur kimseye.
    arada bir rüyalara girer çıkar; canı anlatılmak istediğinde.
    ne bu rüyalara inanmalı; ne de gerçeğine...
  • mit, efsane, mitoloji.
    antik yunanlı filozofların başları sıkıştığında faydalandığı kaynaktır ayrıca. aklın yetersiz kaldığı, mantığın sıkıştığı zamanlarda mitoslara başvurmak, mitoslardan destek almak o dönemlerde düşünceyi güçlendiriyordu.
    bu tekniği kullananların başında platon vardır.
  • bozcada habbele koyu'ndaki beach restaurant. bir gün evvelinden şezlonglarınızı ve şemsiyelerinizi rezervasyon yaptırabiliyorsunuz. gece rum meyhanesi olarak hizmet veriyor. fiks menü alırsanız yemeği daha ucuza mal edebilirsiniz.

    ayrıca kumsalda şezlongların arasına çilingir sofrası kurdurup balıkları ve rakıları bünyeye kazandırdıktan sonra şezlongunuza uzanıp samanyolunu seyredebilrisiniz.
  • efsanelerin kendisidir. mitoslar işlevlerine göre 4 farklı grupta incelenirler; ritüel mitosları, orijin mitosları, kült mitosları, prestij mitosları ve eskatalogya mitosları.

    ritüel mitosları: topluluk varlığının bağımlı olduğu koşulların yaratılmasına yardımcı olan mitos
    türleridir. bilinen en eski mitos türüdür bu.

    orjin mitosları: bir göreneğin, adın ya da nesnenin nasıl doğduğunu,geliştiğini imgesel olarak açıklayan mitos türüdür.
    bu mitos türü daha çok “etiolojik mitos” (nedenbilimsel mitos) olarak adlandırılır.

    kült mitosları: topluma sihirsel güç değil de moral güç veren mitos türleridir.

    prestij mitosları: bir halk kahramanının, bir kralın doğuşuna ve yaptıklarına ya da bir kentin kuruluşuna
    bir gizem havası veren mitos türleridir. diğer mitoslardan biraz daha farklıdır. örneğin; oğuz kagan destanında anlatılan oğuz'un yaşamı, remus ve romulos'un bir dişi kurt tarafından beslenip, büyütülmesi gibi.

    eskatalogya mitosları: insanların başka yollarla dile getirilemeyecek, anlatılamayacak şeyleri, imgeleri
    kullanarak, simgesel terimlerle anlatan mitos türleridir.
  • insanlık tarihinin ortak geçmişidir.
    insanoğlunun onbinlerce yıllık geçmişinin barındırdığı duyguların, korkuların kabulediş ve reddedişlerinin,inançlarının kültürel kodlarıdır.
    bugün insanoğlunun bilgisine sahip olduğu binlerce mitos vardır. bu mitoslar ortaya çıktığı günden bu yana değişe değişe varolmuş, gelişmiş ve değişmiştir.
    mitoslar insanoğlunun belleğinden silinmiş olan/olduğu sanılan birçok şey anlatılarının satır aralarında gizleyerek günümüze kadar ulaştırmıştır.
    bu anlatıların tamamen anlaşılması bile çoğu zaman oldukça güç hatta imkansızdır.
    ortaya çıktığı yerden binlerce kilometre uzağa ulaşmış orada zenginleşmiş ve belki de orijinine gelene kadar tanınmayacak hala dönmüş bile olabilir.

    bu yüzden mitoslar, nereden (mesela hangi disiplin) ve hangi koşullar altında incelendiğine göre değişik çözümlemelere açıktır. her söz, her eşya her durum her kahraman, kahraman’ın adı, cinsiyeti yaşı akla gelebilecek herşey bir takım sembollerin kodu niteliğini taşır.

    her mitos bu yüzden yeni keşfedilmiş bir dil olarak düşünülebilir.

    mitoslar insanoğlunun binlerce yıllık bilinçdışının yansıtılmış kodları işaretleridir.

    tarihleri, tarih öncesinin binlerce yıl öncesine dayanmasından dolayı, insanoğlunun ilk dönemlerdeki psikolojilerini anlamamıza yardımcı olur.
    yazıya geçirildiği dönemin siyasi yapılanması ile de etkileşim halindedir.

    mesela:

    bugün elimizde bulunan ve en önemli mitoslarına biri olan tufan mitosunun onlarca farklı versiyonu mevcuttur. isimler yerler kahramanlar değişmektektedir.
    ana örgü insanın yaşadığı bir felaketi ve hayatta kalma uğraşının dile getirmesi açısından ortaktır.

    dinmek bilmeyen bir yağmur suyun yükselmesi ve insanoğlunun canlı türlerinden birer adet alarak büyük bir gemi yapması ve hem insan soyunu hemde diğer canlıları kurtarması üzerine kuruludur.
    destan tevrat ve kuranı kerim de az farkla bu şekilde anlatılır.

    aynı hikaye kutsal kitaplardan bir kaç bin yıl önce gılgameş destanında da bu biçimiyle ya da buna yakın şekilde geçer.
    ancak yazıya geçirildiği dönemin koşullarını anlatması ve siyasi iradeye uygun bir dil ve anlatının kullanılmasının zorunluluğu üç farklı yerde nüansların neden farklı olduğunu da açıklar.

    olay çok basit biçimiyle dünyanın isınması sonucu buzulların erimesi ve bu erimenin sonucunda insanoğlunun çaresizliğinin simgesel bir ifadesidir.

    bugün yaşanan bir sel felaketinin bile insanoğlunu nasıl çaresiz bıraktığını düşünürseniz o günlerde insanların bu olaylardan nasıl etkilendiğini de anlamanız kolaylaşır belki.

    mitoslar insanoğlunun evrensel olan ortak tarihinin simgesel ifadeleridir.
  • düşsel tarih.
    örneklemek gerekirse ergenekon destanı, vaad edilmiş ülke gibi.
    bilimin insanlık için “gerek görülmediği” veyahut ihtiyaç duyulmadığı zamanlarda çağdaş tarih anlayışı yerine mitoslar tercih edilmiştir. insanlığın işine gelmesi bu türe tanrısallık bahşetmiştir.
  • (bkz: efsane)
  • mithat isminin kısaltılmış hali.
hesabın var mı? giriş yap