• kendisiyle tanışmamız, 2016 veya 2017 yılında olmuştu. azerbaycan’a gitmiştim. bakü’de bir araca ihtiyacım olmuştu. kiralık araçlar arasında görünce, denemek isteyip kullanmıştım. çok sevmiştim. inanılmaz heybetliydi.

    geri istanbul’a döndüğümde fiyatlarını inceledim. çok pahalı gelmişti. biraz da hayata bakışım farklıydı sanırım 6-7 sene önce, bunu alacağıma lüks segment bir şeyler alırım diyordum.

    ve evet…

    6-7 sene sonra, bunu aldım. *

    size kısaca, aracımdan bahsetmek isterim. alacak olan kişilere ışık olacaktır. aracım son kasa ve 3.2did motorlu model.

    öncelikle araç ciddi anlamda heybetli. dışarıdan bakınca kocaman, fakat kontrol ederken küçülüyor. yani kullanması zor değil. yine de o “yukarıdayım” hissiyatını sonuna kadar veriyor. kendimi çok hakim hissediyorum genel olarak. güzel bir his.

    18 inç jantları, ve bu jantları saran kocaman lastikleri var. yanak kalınlığı yüksek ve konfor yerli yerinde. aracın salınımı bi tık fazla. boyutlarından bunu tahmin etmek zor değil.

    boyut demişken, aracın içerisinde ben (1.86) ve arkadaşım (1.90) otururken, ikimiz de kolumuzu kolçağa koyuyoruz ve dirseklerimiz değmiyor. müthiş bir olay. yine bizim gibi iri 2 adam öde otururken, arka koltuklar oldukça rahat. kocaman araç kullanmanın güzellikleri işte…

    sunroof ciddi anlamda büyük. sanırım fiat 500’ün komple tavanı kadar bir sunroof var ve açılıyor bir de arkaya doğru.

    klima, mitsubishi adının hakkını veriyor ve neden bu aracın orta doğuda çok sattığını anlatıyor. klima aşırı çabuk soğutuyor. ciddi anlamda güçlü.

    donanım yeterli. tam elektrikli ayarlanabilir koltuklar deri ve 2 kademeli ısıtması var. aracın her yerinde airbag var. xenon far var. sunroof var. elektrikli kapanan ayna var. bunlar beni tatmin etti donanım olarak. yeni nesil donanımlar tabii ki yok. örneğin kör nokta veya 12 inç bilgi ekranı, hayalet gösterge vs vs…

    yakıt tüketimi en çok sorulan şey. aracı aldım, fulledim. 735 km gidip, yine fulledim, 75 litre aldı. deposu 90 litre baktığım kadarıyla. işte yaklaşık 10 litre tüketmiş. çoğunluğu uzun yol. sırf şehir içi desek, bence 12-13 yakar.

    3.2 did motorun performansı fena sayılmaz. beklediğimden iyi gidiyor. beni şaşırtan ise, aracın 6 değil, 4 silindir olması. bakımı için neredeyse 10 litre yağ gerekiyor. güzel bir yağ alırsanız, motorun titreşimi ve sesi bir tık azalıyor. bu anlamda yağ seçiyor diyebiliriz.

    muadili land cruiser ile yarı yarıya fiyat farkı var. bence çok saçma. en az land cruiser kadar iyi ve güzel bir araç, ama ucuz olması işime geldi. bu yaşta bir araca 3 milyon vermek istemezdim.

    son olarak, aracın en sevdiğim olayı, bana devamlı yavaş gitmeyi telkin eden bir yapısının olması. bu araçla gazlamak istemiyorum asla. her yere sakince gidiyorum. bana dinginlik veriyor.

    yine keşfettikçe, bu entry’yi editlerim.
  • arazi aracının ne olduğunu anlatan kişilikli bir taşıt. bir arazi taşıtı lüks olmamalıdır. hatları yumuşak olmamalıdır. arazi taşıtı sert ve siyahtır. işte pajero bu tanıma uyan harika bir arazi aracıdır.
  • mitsubishi dizel motor konusunda defalarca ödül almış motorlar yapmış bir şirkettir. 3.2 motora sike sike saygı duymak gerekir.

    pajero’nun siyahı harikadır ama sedefli beyazının da acayip bir albenisi vardır. keşke dizel yakıt fiyatları bu kadar uçmasaydı, bir pajero’ya düzgün bakımlarla 1,5 - 2 milyon km yaptırmak, yani ölene kadar kullanmak gayet normal bir şeydir.
  • bir dönem 94 model 2.8 turbo dizel intercooler (125 ps 292 nm tork) düz vites (gümrük girişli) 5 kapılı örneğini kullandığım otomobil. almayı düşünenlere bilgi vereyim biraz.

    tam bir mazot canavarı olmakla birlikte (normal tabi boş ağırlığı 2 tona yakın) portatif bir kamyondur diyebilirim. çıkamadığım, aşamadığım engebe neredeyse yok gibiydi (kısa şase olsaydı çok daha iyi olurdu tabi). kumsalda sürdüm bataklıkta sürdüm tık demedi makine. düz yolda gidişi ağırlığına göre fena değildir diyebilirim, torkunu hissettirir. ama yine de siz bu araçla yüksek hızlara çıkmayın. ben 160 basma dangalaklığında bulunmuştum. bu araç için maksimum yapılabilecek hız 120 filan. şehir içinde kalkışlarda filan gayet atiktir, utandırmaz. ama deli fişek değildir, bir ağırlığı vardır. motoru kükrer, hele benim gibi sonradan şnorkel taktıysanız daha da kükrer. sokağa giriş yaptığınız anda önce kamyon geliyor zannedilir.*

    2.5 td olanları hyundai starex'teki tci motorun ta kendisidir. bendeki 4m40 kodlu daha farklı ve 2.5 td'nin yerine 1993'te piyasaya sürülen daha yeni ve güçlü teknolojili bir motordu. hatta yeni pajerolarda bile 4m serisi motorlar kullandılar (4m41 oldu en son yanılmıyorsam). bulabiliyorsanız mutlaka 2.8 td almaya bakın ama düz vitesini bulmak zordur. genelde ya otomatiği var ya da benzinli otomatiği var (benzinli otomatikler 96 sonrası 98'e kadar temsa girişlidir. hala servise gidip parçasını bulabilirsiniz).

    94 model arabada sürücü hava yastığı, abs (ağırlığına rağmen frenleri gayet başarılı), ön için ayrı arka için ayrı klima, elektronik amortisör sertlik ayarı, havalı ve sertliği ayarlanabilir sürücü&yolcu koltuğu, sürücü ve yolcu koltuğu ısıtma, cruise control, panoramik ve açılabilen cam tavan sunroof, far yıkama, elektronik pusula, yağmura duyarlı otomatik ön cam sileceği, deri direksiyon vites topuzu el freni, kadife kaplama koltuk gibi özellikler mevcuttu. iç malzeme kalitesi bile şu an kullandığım asx'ten* çok daha iyiydi bu aletin. ve 275 bin km'de olmasına rağmen ben sattığımda çalışmayan hiçbir aksamı yoktu bu aracın. 2020'de sattım.

    benim aracımda super select 4wd arazi şanzımanı mevcuttu. super select 4wd olanından alırsanız orta kilide ek olarak arka diferansiyel kilidine de sahip olursunuz. super select'in ilk kullanıldığı pajero serisi bu araçlardır. son pajeroya kadar da super select kullanıldı zaten. super select olmayanları da var onlara da kötü diyemem ama super select bulduysanız kaçırmayın derim.

    nerede o eski japonlar? daha doğrusu nerede o eski mitsubishi'ler? şimdi captur'dan bozma asx'ler clio'dan bozma colt'lar üretiyorlar. mitsubishi'yi bu hale getirenlerin allah cezasını versin.
  • zamanında bir gazete reklamıyla yarmış otomobil modelidir. reklamda paris ve dakar'ın doğru ile birleştirildiği bir harita vardır ve altında paris dakar rallisinde alınan birincilikler listelendikten sonra şu cümle geçmektedir:

    iki noktadan bir doğru geçer
  • google görsellerde 2016 model diye gözükenler doğru ise eğer bir efsanenin daha sonuna geldik demektir. o klasik pajero çizgisinden çok uzaklaşmışlar. şahsi kanaatimce hiç güzel de olmamış.

    bir de link verelim ki tam olsun:
    2015
    2016

    edit: ak davsani takip et yegen uyardı; bu ikinci fotoğraftaki araç pajero sport adı altında geçen yıllarda üretilmeye başlamış. klasik pajero da üretilmeye devam ediliyormuş. efsaneler ölmez nitekim.
  • mitsubishi'nin üretimine son vererek bir efsaneyi daha öldürdüğü araçtır. arazi kabiliyeti muhteşem olmakla beraber, body on frame yapıda olmaması dolaysıyla benzerleri içinde asfalt yolda sürüş performansı en iyi olan modeldi. virajlarda neredeyse binek otomobilleri aratmazdı. iç mekanı, 3.2 litre 4 silindir motoru falan günümüze göre artık demode kalmıştı ama yine de çok iyi bir arazi aracıydı.
  • mitsubishi’nin oldukça iyi bir otomobil firması olduğu gerçeğini destekleyen arazi aracı.
  • hastanemizdeki 112 noktasının iki ambulansından biri. sıkıntılı hava şartları ve köy yolları için kullanılıyor daha çok. havalı bi'şey.*
  • dakar rallisini 12 kez kazanmış araç.
hesabın var mı? giriş yap