*

  • 2. dünya savaşında japonların bir savaş uçağı
  • efsane bir uçaktır, savaşın başlangıcında bir pilotu amerikan standart donanma avcı uçağı wildcat ve buffalo'lara bindirip bunlara karşı göndermek taammüden adam öldürmeye girer.
  • çok yüksek manevra kabiliyeti, düşük irtifalarda başarılı tırmanma ve yeterli silah donanımı gibi özellikleriyle savaşın ilk yarısında müttefiklerin kâbusu olmuş, ancak daha sonra müttefiklerin ilerleyip japonların yerinde saymasıyla etkisiz hale gelmiş mühendislik harikası.

    düşük - orta irtifa uçağıdır; yüksek irtifada yeterli performansı gösteremez. azamî sürati yüksek olmadığından, dik dalışlarda overspeed'e girebilir. stall sürati çok düşüktür.
  • nakajima b5n (müttefikler arasında kate olarak adlandırılır) torpido taşıyan uçaklar ile birlikte pearl harbour baskınında kullanılan, mitsubishi firmasınca tasarlanmış, üretime girdiği temmuz 1940 yılından ii. dünya savaşının bitimine kadar 11.000 adet üretilen efsanevi avcı uçaklarından biri.
  • zero olarak ün yapmış japon avcı uçağı. ikinci dünya savaşına damgasını vurmuş, mühendislik harikası. savaşa girdiği ilk yıllarda (1940-1942) düşman uçakların karşısında duramadığı bu model gelişen taktikler ve karşıt savaş uçakları karşısında yerinde saydığı için adeta uçan tabutlara dönmüştür ve savaşın sonunda esas olarak kamikaze görevlerinde kullanılmıştır. yüksek hareket kabiliyetine savaşın sonlarında bile diğer uçaklar tarafından erişilememiştir. japon pilotlar bu modele çıkış yılı ile bağlantılı olarak (imperyal takvimde 2600 yılı (1940)) zerosen takma adını takmışlardır.
  • efsanevi japon avcı uçağı mitsubishi a6m. bu uçağa sıfır denmesinin sebebi uçak gemileri için "rei-şiki" yani sıfırıncı tip olmasından dolayıdır (reisen: sıfır, şiki: tip). japon ordusunun hızlı, ucuz, uçuş süresi uzun olan, ateş gücü ve manevra kabiliyeti yüksek bir uçak ihtiyacına nakajima'nın a5m modelinin cevap vermemesi üzerine geliştirilmiştir. en büyük dezavantajı o dönemin diğer savaş uçaklarından farklı olarak zırhının olmamasıdır. yani bu uçağa aerodinamik yapıya sahip bir teneke kutu gözüyle bakılabilir.

    2 adet 22mm'lik top, 2 adet 7,7mm'lik makineli tüfek ve 60 kiloluk bomba taşıyabilen uçağın ateş gücü dönemin diğer uçaklarına göre çok yüksektir. cephane ve yakıt yüklü iken ağırlığı yalnızca 2800kg'dır (yani, o dönemde kullanılan avcı uçaklarının ortalamasının yaklaşık yarısı kadar). gidebileceği mesafe 3100 km'dir ve altına bir ek yakıt tankı takılarak bu mesafe uzatılabilir. manevra kabiliyetini 14 silindirli sakae 12 motoruna ve hafifliğine borçludur. pearl harbor baskını'nda 420 tane mitsubishi zero kullanılmıştır.
  • it dalaşından galip çıkma oranı savaşın başında 1/12'yken sonunda 19/1'e kadar gerilemiştir. sırf bu bilgi bile japonların savaşı neden kaybettiğini açıklıyor. rahmetli darwin ne kadar haklıymış! en güçlü değil yeni şartlara en iyi uyum gösteren hayatta kalır.
  • (bkz: kaze tachinu)
  • ilginç biçimde ikinci dünya savaşı'nda japon ordu ve donanması tarafından kullanılan ekipman gemiler dışında üretim yılıyla isimlendirilmiş. mermiden uçağa kadar herşey xy üretim veya geliştirilme yılını ifade etmek üzere "type xy" kalıbıyla anılıyor. misal type 97 bir tankken, type 93 bir torpido, type 26 bir tabanca, type10'sa bir el bombası. zero da bu şekilde isimlendirilmiş alet edevattan biri. adı type 00 yani. yüz numara der gibi. tarihin en afilli avcı uçağına böyle isim verilir mi mk!

    neyse bu iş böyle!.. ben aslında başka birşeyi anlatacaktım. zerolar ve diğer tüm japon uçaklarının dizaynındaki en büyük eksiklik. aslında bu başlık altında değinilmiş ama ecnebicesi yazıldığı için hiç de açıklayıcı olmamış.

    self sealing fuel tank meselesi... bu şu demek; uçaklar seyir halindeyken yakıt azaldıkça ortaya çıkan boşluğu yakıt buharı dolduruyor.* yakıt buharıysa yakıtın kendisinden çok daha yanıcı. self sealing fuel tank temelde yakıt deposunun içinde yakıtın miktarına göre esneyen/büzüşen ikinci bir kauçuk çeperin yerleştirilmesi metoduna verilen isim. deponun içine balon gibi birşey koyuyorlar anlayacağınız ve bu balon yakıt azaldıkça büzüşüp yakıta buharlaşacak boşluk bırakmıyor.

    bu çok basit önlem sayesinde hava çarpışmalarında amerikan kayıpları japon kayıplarından her zaman daha az olmuştur. halbuki japon uçak ve pilotları amerikalılarınkinden daha üstündü. örnek vermek gerekirse uçak gemisinden bir filo havalandırmak için japonlara 17 dakika yetiyorken amerikalılar aynı işi bir buçuk saatte yapıyorlardı.
  • japon imparatorluk donanmasının pilot yetiştirme kriterlerinin ağırlığına bir de bu uçağın zırh yoksunluğu eklenince 1943 yılında ortada doğru dürüst japon as pilot kalmamıştır.

    bushido mantığını savaş boyunca üzerinden atamayan, teknik gelişim ivmesi yakalayamayan, tecrubeli pilotların değerini algılayamayan japonların savaşı neden kaybettiğini anlamak çok da zor olmasa gerek
hesabın var mı? giriş yap