• machine language instruction'larina verilen nispeten daha anla$ilir isimler.. (bkz: machine language)
  • bir bilgisayarin anlayabilecegi makina dilini olusturan genelde uc harfli ve karsiligi 8bit,16 bit,32 bit ve katlari olabilen (windows 98'in 32 bit destegi 32bitlik mnemonicleri desteklemesi anlamina gelir) kod sozcukleri.
  • mnemonic (yunan mitolojisindeki hafıza tanrıçası mnemosyne'den gelir kelimemiz) genel olarak bir şeyi akılda tutmak için kullanılan her türlü uyduruk oluşuma verilen isimdir. misal öys'ye çalışırken "sınav2" osmanlı'nın kuruluş dönemindeki savaşları sırasıyla hatırlamak için bir mnemonic'ti benim nazarımda (sırpsındığı, 1. kosova, niğbolu, ankara, varna, 2. kosova, bakın ne kadar faydalı, hala aklımda); bunun yanında mesela gezegenleri güneşten uzaklık sırasına dizmek isteyen amerikalı çocuklar da şey derler: "my very easy method: just set up nine planets" (mercury, venus, earth, mars, jupiter, saturn, uranus, neptune, pluto, siz zaten ezbere biliyorsunuzdur bunu). peki amerikalılar böyle der de, almanların gezegenleri sıraya dizecek mnemonicleri yok mudur? elbet vardır, yabancı dil ekolüne gönül vermiş insan barbie'den öğrendiğimiz şu mnemonicteki manaya bakın: mein vater erzählt mir jeden sonntag unsere neun planeten (babam bana her pazar dokuz gezegenimizi anlatır). en sevdiğim paşa olan çifte haseki paşa'yla nedense içimde hep böyle şefkat, acıma duyguları uyandırmış olan fıstıkçı şahap'ı (biz okuyorduk, o geçimini fıstık satarak sağlayan zavallı bir çocuk gibi geliyordu bana, ilkokuldaydım) unutmayalım ayrıca.
    daha neler vardı böyle, periyodik cetvelden tut da spektrum'un dalgaboyuna göre sıralı renklerine kadar hepsini böyle ezberlemiştik, ne yıllardı, ne mnemonicler gördük biz.
  • (bkz: yaşasın/1)
  • pavarotti*: p*v=n*r*t icin, n joker.
  • pvt tim hall
    esansiyel amino asitlerin başharfleri...yalnız bunun bi anlamı yok öölece ezberlemen gerekiyo..
  • menülerdeki altı çizili harflere de bu adla anılır aynı zamanda. alt tuşuna basılı tutarak ilgili harfe bastığınızda ulaşırsınız menülere kolayca.
  • "mnemonic" olarak yazilir, "nemonik" olarak okunur. (bkz: m dusmesi)
hesabın var mı? giriş yap