• modeminde 5ghz frekans seçeneği olup da bu kolaylıktan istifade etmeyen insanların yaşam kalitesini gözle görülür şekilde yükseltecek tercihtir.

    2.4ghz en eski kablosuz ağ frekanslarından birisi. fazla detaya girmeyeceğim ama 1997 yılında ilk kez belirleniyor ve kullanılmaya başlanıyor. sonrasında hani şu aşina olduğumuz 802.11 denilen wlan modülasyon sistemi gellişim gösteriyor, a-b-g ve en son olarak '' n '' standardı ile ac geliyor.

    bu evrimi merak edenler için kablosuz wlan evrim basamakları - vikipedi

    elbette 2.4ghz frekans, duvar tipine göre daha uzun mesafelerde internet sağlayabilir. ancak 5ghz tercih ettiğinizde indoor tabir edilen kapalı mekanlarda duvarların kalınlığına göre değişmekle birlikte, çok daha yüksek download hızı ve stabilite elde etmeniz mümkün.

    ancak unutmayın 5 ghz hatlarında trafik daha az. evinizdeki cihazların ve çevrenizde yaşayan insanların kullandığı cihazların büyük bir bölümü veri alışverişini 2.4 ghz üzerinden yapar.

    bu durum, bir çok cihaz aynı anda bağlanmaya çalıştığında tıkanıklık yaratabilir, veri aktarım hızları düşer vs. @ego nickli suser, '' bağlantıya sanki başkaları çengel atıyormuş '' gibi yazdığım konusunda uyardı. evet ne yazık ki şifresiz ya da çok basit şifreler konularak, hatta bize verilen modemin marka ismi kullanılarak şifrelediğimiz modem adları var. benim kastettiğim konu açık mekanlarda ve çok sayıda kişinin kullandığı ofis ve şirketlerde kullanımdı.

    5ghz ve 2.4 ghz download ve upload hızlarının test edildiği ve doyurucu bilgilerin verildiği youtube videosu.

    şimdi sizlere tavsiyem, hemen modeminizin yanına gidip üzerinde 2.4 ve 5 ghz yazıp yazmadığına bakmanız. şayet 2.4ghz ledi ve 5ghz ledi bir arada yanıyorsa yani dual bant destekli bir modeminiz varsa, cep telefonunuzu, tablet ya da dizüstü bilgisayarınızı sırtlanıp, modemin bulunduğu odanın en uzağına gidip wifi üzerinden önce standart, sonra 5ghz ile bağlanıp hiz testi yapmanız.

    bu testin sonucunda siz de göreceksiniz ki 5ghz ile bağlantıyı kurduğunuzda evin en ücra köşelerinde bile internetten kesintisiz video izleyebileceksiniz, *

    türkiye'de en çok ookla kullanılıyor hız testi için ama size başka bir tavsiyem olacak, o da nperf hız testini denemeniz. çok daha net sonuçlar veriyor.

    ookla speed test son dönemde saçma sapan hız verisi sunuyor nedenini bilemiyorum. örrneğin benim evimde 50 mbit internet bağlantısı var, kablolu olarak ookla üzerinden test yaptığımda 100 mbit değerleri gösteriyor. bir iki defa testi tekrarladığınızda gerçek sonucu görebiliyorsunuz. nperf speed testi o sebeple önerdim.

    not: bu testi evinizde yaptınız ama halen wifi sinyali sizin arzu ettiğiniz düzeyde değil, peki ne yapmalıyız ?

    1-) modemin bulunduğu alanda değişiklik yapmak.

    modem duvara yakın tutulursa, duvarlar bu enerjiyi emecek ve sinyal kalitesini düşürecektir, yani modem duvarın yakınında ise uzaklaştırmayı deneyin.

    ayrıca modem yere yakın ve duvara dayalı halde tutulmamalı, antenleri varsa açılmalı, ayrıca yakınında yöresinde bulunan bazı cihazlardan uzak tutulmalı. örneğin modem mutfakta ise mikrodalga fırından uzak konumlandırılmalı. salonda ise, içinde mıknatıs olan cihazlardan - örneğin hoparlör sistemleri sound bar vesaire - uzakta durmalı.

    2-) wi-fi range extender cihazlar.

    bu cihazlar, mevcut wifi sinyalini toplayıp tekrarlayarak daha geniş bir alana dağıtan cihazlar olarak işlev görüyor. ben burada marka söylemek istemiyorum reklam olmasın diye.

    siz google'a wifi genişletici yazarak onbinlerce üründen birini seçebilirsiniz. ama yine önemli bir not vereyim, bu cihazın '' dual '' yani hem 2.4ghz hem 5ghz desteklediğinden, ayrıca bağlamak istediğiniz cihazın da ( tablet-notebook-telefon) 5ghz desteklediğinden emin olun.

    3-) @minds nickli suser arkadaş powerline wifi taşıyıcı sistemden bahsetti, eklemeyi unuttum sağolsun.

    bu konu ile ilgili gayet güzel bir makale var, okumanızı tavsiye ederim.

    powerline adaptörlerle interneti elektrik prizleri ile taşımak
  • peki bu sinyaller sağlığa zararlı mı? evde bebek varsa, bu değişikliği yapmak herhangi bir sıkıntı doğurur mu?

    edit:

    https://eksisozluk.com/biri/dechros nickli yazarın mesajını ekliyorum

    --- cevap ---

    elektromanyetik alanlar, elektromanyetik dalgalar, elektromanyetik uyumluluk derslerini almış bir mühendis olarak söylüyorum; zararı olmaz. bu dalgalar iyonize edici dalga değildir. kanser yapmaz. derinin alt katmanlarına geçemez. vücutta soğrulur ve ısıya dönüşür o kadar.
    --- cevap ---
  • extender kullanılacak ise cihazların adı ve şifresi aynı olursa daha stabil olmaktadır. ben farklı farklı yapmıştım ne rezillik yakında ki modem yerine uzaktakine bağlanıyordu sevgili ios cihazım
  • (bkz: dualband)

    aslında eski bir teknolojidir.
  • yukarıdaki arkadaşın dediği gibi 5ghz kapsama alanı daha dar. hele bir iki duvar araya giriyorsa çoğu zaman 2.4ghz kullanılıyor, bağlantı daha sağlıklı.
  • suser arkadasların verdiği bilgiler doğru ama modeminde 5ghz olanlar rica ediyorum telefonlarından en uzak odaya gidip speed test yapsınlar, video açsınlar ve denesinler.

    büyük fark olduğunu kendileri görecek.

    yeni yapılan binalarda dairelerin duvarları zaten tünel kalıp inşa edildiği için elek gibi. 5ghz sinyal rahatlıkla diğer odalara internet taşıyabilecek kuvvette.

    edit : inşaat mühendisi olduğunu tahmin ettiğim bir suser arkadaş tunel kalıp yorumumla ilgili serzenişte bulundu.

    ancak bizim ev de deprem yönetmeliğine uygun ve tünel kalıpla inşaa edilmiş bir ev. yan komşu ile kapıları açmadan, yan yana salonlardan sohbet edebiliyoruz.

    ya tünel kalıp sisteminde ses yalıtımı zayıf ya da bizim yavşak müteahhit malzemeden çalmış.
  • 5ghz eğer modem ile aynı odadaysanız ethernet ile bağlanmış gibi sağlam bağlantı sağlar. fakat uzaklaştığınız gibi de kopar. yakın mesafede iseniz mesela modem bulunduğunuz odada ise ya da sadece 1 duvar var ise arada kullanması mantıklıdır. ama sizin modem salonda, yatak odanız ise evin diğer ucunda ise 2.4 ghz daha iyi sonuç verir.
  • modemin çok yakınında ise iyidir yoksa bolca kopma yaşarsınız.
  • 8mbit internet bağlantımla beni veülkenin yarısını ilgilendirmeyen kablosuz bağlantı seçeneğidir.

    ama 5ghz candır, canandır. eğer eviniz ufak ve internete bağlandığını cihazlar (bilgisayar, televizyon, telefonlar) modeme daha yakın konumda oluyorsa 5ghz bağlantı kullanılması tavsiye edilir. yok eviniz büyükse ve interneti kullandığınız cihazlar modemden 2-3 oda uzaklıktaysa 2.4ghz bağlantı idealdir.
  • superonline modemlerde 5ghz aktif olduğunda 2.4ghz'e otomatik geçebiliyor, bu da video yada websitelerinde gezerken sık sık bağlantı kopması sorunu yaşatıyor, eğer 2.4ghzde sorun yaşamıyorsanız 5ghz ye geçmeyin derim
hesabın var mı? giriş yap