• geçmeme, okulu bitirmeme rağmen kabuslarıma giren ders. * bugün uyandığımda o kadar mutluydum ki, oh be rüyaymış dedim.

    sünnet bende nasıl bir travma yarattıysa liseye kadar rüyamda hep tekrar sünnet olduğumu görüp kan ter içinde uyandım, galiba bu ders de yeni kabusum olacak.

    bu dersi hala geçememişim, okul bitmemiş, sınava 1 gün kalmış ve ben konuları yetiştirmeye çalışıyorum, okulda kimseyi tanımıyorum not isteyecek...oh be amına koyim rüyaymış.
  • klasiği kadar sevilendir.
    fiziğin her hali candır, her hali heyecan vericidir, soluk kesicidir. oyş, evet. sevişsem bu kadar parlamaz gözlerimin bebeği.
  • ne demiş üstat anladığınızı sanıyorsanız anlamamışsınızdır.

    şükür leonard miladinov var ki dünyada daha çok insanın beyni ağrıyabildi.
  • 1900 lü yıllarda geliştirildiği düşünülürse pek de modern değil galiba artık. fizik okuyorsanız ancak 3. sınıfta görmeyi hakedebileceğiniz bir ders olmakla birlikte anlarsanız çok seversiniz kendisini. sayesinde bir dönem platonik aşkım max planckdi.
  • üstten alıp aa ile verdiğim ders. hala arada arkadaşlarımın 0.8c hızı ile yanımdan geçtiğini düşünüyorum
  • günlük hayatta zihnimizde "fizik kuralları" olarak yer eden ve newton fiziği olarak da bilinen kuralların, mikro boyutlarda veya rölativistik (ışık hızına yakın) hızlarda tamamen altüst olduğunu gösteren (aslında newton fiziği normal boyutlarda ve normal hızlarda da tamamen geçerli değildir ama sapma ihmal edilecek kadar azdır); fizik biliminin 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarındaki inanılmaz gelişimiyle ortaya çıkan "yeni" fizik kuralları bütününe verilen isim.
    biraz araştırınca fizik aleminden çıkıp metafiziksel durumlar anlatılıyormuş gibi bir his uyandırabilir. örneğin çift yarık deneyini tek bir fotonla yaparsanız, yani bir fotonu üzerinde iki tane yarık olan bir yüzey üzerinde gönderirseniz foton her iki yarıktan da aynı anda geçer. yahut ışık hızına yakın bir hızda hareket ederseniz kolunuzdaki saatin saniyesinin daha yavaş aktığını görebilirsiniz. örnekler çoğaltılabilir ve kulağa bayağı saçma geliyor olabilir ama yaşadığımız evrendeki gerçek fizik kuralları tam olarak bunlar. heisenberg, einstein, schörödinger, planck gibi dahiler sayesinde bugün bu gizemli dünyanın kapıları zihnimize sonuna kadar açılmış durumda ve bu bize etrafımızda gördüğümüz şeylerin aslında algıladığımız gibi olmadığını, maddenin gözlemlenemeyecek kadar küçük boyutlarında veya belki hiçbir zaman ulaşamayacağımız kadar yüksek hızlarda bizim bildiğimiz fizik kurallarından çok farklı olaylar döndüğünü anlamamızı sağlıyor.
    kısacası modern fizik güzeldir. hem de çok güzel.
  • atom ve atom altı parçacıklardan oluşan mikro evrendeki parçacıkların ve ışık hızına yakın hızlarda hareket eden cisimlerin hareket ve davranışlarını açıklamaya çalışan fizik alanına denir .
  • modern fizik mufredatı adı altında universiteye giriş sınavında sorulduğunu gördüm, bi afalladım. ben hatırlamıyorum öys öss zamanında böyle çağdaş bir mufredat, bu kadar geniş kapsam.

    universiteye girebilme sınavı esnasında, daha bu universite öncesindeki evrede, modern fizik okumak "zorunda kalan" öğrencilerden oluşan bir sistem nasıl oluyor da çağı yakalayamıyor?

    sonra cevabı buldum.

    ezberlenen/ezberi dayatılan, içselleştirilmeyen, çoktan seçmeli test için "malzeme" yapılmış her kavram, gelecekte o bireyin o kavramdan kendisi dahil tüme/topluma/doğaya/tüm evrene dair çıkarımlar yapmasının, kavramları türetip diğerleri ile birleştirmesinin, son tahlilde bilimi içselleştirebilmesinin önündeki en önemli ve tek başına yeterli engeldir.
  • caltech'te fizik hocası olan sean carroll'ın cambridge üniversitesinde verdiği modern fiziğin gizemleri konulu konferans link. (bu hocanın kendi kanalında evrendeki en büyük fikirler adlı fizik serisi var link. ya da bu entry (#105919319)
  • genellikle fizik bölümlerinde 2. sınıfta artık newtonu yalayıp yuttuğu düşünülen öğrencilere bir dönem boyunca öğretilen derstir. amaç kuantum fiziğine giden yolda ne olmuş ne bitmiş bir bir anlatmaktir. tabii modern fiziğin kavramları ile tanışan öğrencinin verilen bu bilgileri bir dönemde sindirmesi pek kolay değildir. farkli bir düşünce biçimine, fiziğe yol almaktadir ne de olsa.kavramların temeline inerek iyi belletilmesi lazımdır ancak pek hakkıyla ögretildigi yerin çok fazla olduğunu düşünmüyorum.
    bu arada bazı elektrik elektronik mühendisliği bölümleride bu dersi vermektedir iyi de yapmaktadırlar.
hesabın var mı? giriş yap