• cagimiz insanidir. zira yillardir soylenen "teknoloji ile beraber is yuku azalcak, sevdiklerinize ve kendinize daha fazla zaman ayiracaksiniz" vaatleri ucun biri cikmistir ve gunumuz insani okuz gibi calismaktadir eskiye nazaran.
  • "...
    "verimlilik" deneni sadece bilgi, teknoloji, sermaye zannedip hepsinin "çalışandan daha çok yağ, kuzudan daha çok post" çıkarma kabiliyeti diye hiç anlamıyoruz ya;
    yabancıların bankalara verdiği milyar dolarları sadece büyük işadamı, büyük medyacı, büyük asker patronların sermaye ve akıl hakkı, ceo'ların bilgi, beceri, başarısının ödülü sanıyoruz.
    oysa o milyar dolarların her bir "cent" inde, şubelere, "call center" lara saatlerce kapatılmış; temiz pak giysiler altında sırtta kamçı, ellerde kelepçe, ayak bileklerinde pranga izleri olan "modern köleler" in aşırı sömürülmüş emekleri, akılları, yürekleri, rendelenmiş gençlikleri de var.
    tabii, yabancı işten atmazsa, ne ala ve çok şükür! "

    umur talu
    http://www.sabah.com.tr/…846c19f4b8caa1d1e1b6f.html
  • tüm günümüz çalışanlarıdır. ister mavi ister beyaz yakalı olsun.

    ayaklarına zincirli prangaların yerini üzerinde şirketin ismi yazan renkli sicimli boyuna asılı manyetik kartlar almıştır. zindanları ise, izbe, karanlık bodrum katlarından; birkaç katlı işyerlerinden, apartmanlardan, fabrikalardan, iş hanlarından, plazalardan, gökdelenlere kadar değişik şekillerde ve katlarda konuşlanmıştır. gelgör ki yine hemen hepsi güneş ışığından mahrumdur. gözlerine beyaz florasan ışıkları tutulur. sırtlarına vurulan kırbaçları; masaya üst üste yığılan evraklar, dosyalar, o güne veya ertesi güne yetişecek işler, raporlar vs vs'dir. önlerine konan bir tas yemek ve su da değişmiştir. modern köle, genellikle yemekhanede metal tepsilerde tabldot yer, -veya hiç bir zaman yeterli meblağda olmayan ticket'la tıkınır gider.
  • kredi kart kullanıcıları.
  • (bkz: balkon cocugu)
  • birinci dunya ulkeleri nin kontratla ucuncu dunya ulkesinden getirip, normal asgari maasin saati 17$ iken, $ 5 karsiligi calistirdigi insandir. ve ulkede yasayan halk issiz kalirken, obur zavalli da saati bes dolara hic bir hak ve hukuka sahip olmadan it gibi calisirken, uretilen bu kadar urunu, bu pezevenkler kime saticaklar buyuk bir merak konusudur. zaten uc ayda bes kez faizler yukseltilmis milletin anasi agliyor, amcamlar ucuz isci getirip, ulkenin vatandasini isten cikariyor. var demek ki bir bildikleri.....
  • esas modern köle, örneğin gana'da, annesinin babasının yanindan bazen kol büyüklüğünde bir adet balık, bazen 3 ya da 5 dolara karşılık gelen bir meblağ karşılığında bildiğimiz manada satın alınarak* köylerinden koparılıp, volta gölü'nde balıkçılık yapılan ustalara (bkz: sahip) (bkz: master) satılan* 4-12 yaş arasındaki çocuklardır.

    kirlilik nedeniyle göldeki balıkların boyutları çok küçüldüğünden, artık çok daha sık dokunan ağlarla avlanıldığından, yakalanan minicik balıkları bu ağlardan kurtarmak için çocuk elleri çok elverişli olduğundan, çocuklar pek ucuz bir işgücü olduğundan, artı korumasız ve sindirilebilir olduğundan, dayağı çaktın mı korkup ağladığından, ve gana devleti'nin daha mühim başka işleri olduğundan, yasadışı olmasına rağmen polisin bu yasayı uygulayamamasından... dan oğlu dan...

    okutulmamakta, para kazanmamakta, ciddi anlamda besin yetersizliği ve uzun çalışma saatleri arasında hayatta kalmaya çabalamakta ve kaçmaya çalıştıklarında da dayak, şiddet ve baskının alâsını görmekte olan bu çocuklar, ne beyaz yakalı, ne mavi yakalıdır. çocuktur, hani var ya seksenlerde çocuk olmak, doksanlarda çocuk olmak diye.. hah bunlar da ikibinlerde gana'da çocuk olanlardan.

    apple isminde bir örgüt var yardım etmeye çalışan. ilgilenen için daha fazlası,
    http://www.unodc.org/…erspectives/0601/page002.html
    http://www.irinnews.org/report.aspx?reportid=59518
  • köleliğinin farkında olmayandır.

    (bkz: you think you re so clever and classless and free)
  • köleliğin ekonomi politikasi bir yana, evlerdeki modern köleler son sistem elektronik eşyalar, uzay teknolojisi kullanılan pişirme setleri, sessiz ve de torbasız elektrik süpürgeleri, ekstra kimyasal madde gerektirmeyen mikrofiber temizlik bezleri, süper yağ çözücüler, vileda supermocio gibi elemanlar kullanmaktadırlar. devir değişti artık saçların tamamını süpürge etmeye gerek yok. ucundan, azcık. bi ikea eksikti o da oldu zaten.
hesabın var mı? giriş yap