• penta=5 (latince)oldugu bilgisinden sonra modern pentatlon icin modern be$li demek mumkundur.1912den beri olimpiyat programinda yer alan bu sporda(bkz: madde 1) be$lisi yer alir.napolyonun ordusunda bir mesaj iletmek icin butun becerilerini seferber eden bir subaydan esinlenerek ortaya cikan bu spor ulkemizde askeri liseler sayesinde bilinmektedir.
  • binicilik, eskrim, atıcılık, yüzme ve krostan oluşur.
    türkiye modern pentatlon federasyonu web adresi:
    http://www.mpf.org.tr/
  • "modern pentatlonun olimpiyatlara ilk girişi baron pierre coubert'in sayesindedir. kendisi aynı zamanda modern olimpiyatların kurucularından olduğundan hemen hemen bütün sporların içine alındığı ve en sağlam sporcunun tespit edileceği bir spor dalının da olimpiyatlarda yer almasını arzulamıştır. temel olarak da; hedef vurma, ikili çarpışma, binicilik ve atletizm (kros) dallarını düşünmüştür. bu amaçla , bunların hepsini bir arada kaynaştırmak için de “napolyon'un özel habercisi olan bir teğmenin, mesajını ulaştırmak için düşman hatlarından geçişini” anlatan avrupa kökenli destansı bir hikayeden hareket etmiştir. romantik bir hikaye olarak da sunulan bu destan da haberci teğmen, düşman hatlarından geçerken bindiği atının devrilmesi üzerine önce tabancası, sonra da kılıcı ile kendisini savunur ve düşmandan kurtulur. ardından yüzerek nehri geçer ve verilmesi gereken mesajı yaya olarak (koşarak) yerine ulaştırır."

    http://www.mpf.org.tr/brans-kurallari/blog.html
  • 2009 yılında kuralları değiştirilmiştir. atıcılık artık koşu (kros) kısmındadır. bu hali ile son bölüm biatlon'u andırmaktadır. bu da ilgiyi arttırmaz ise ne arttırır diye merak ediyorum ancak halen bir tv sporu olmamıştır. her 1000 metrede atış bölümü mevcuttur. kaçırılan atışlar için ceza turu gibi bir uygulama yoktur. ancak tüm hedefleri 70sn içinde vurmak gerekmektedir.
  • eskrimin epe branşını da içinde barındırır. eskrimdeki epeden farkı müsabakası bir tuş üzerindendir ve müsabakaya katılan herkes bir biri ile bu bir sayılık epe maçını yapar.

    ankara'da modern pentatlonun epe branşı için dersleri çankaya eskrim vermektedir. detaylı bilgiye www.cankayaeskrim.com adresinden ulaşılabiliyor
  • büyük erkekler dünya şampiyonası legal ve ücretsiz yayın ile youtube üzerinden verilmektedir. http://t.co/urpiag5d

    teşekkürler: https://twitter.com/uipm_hq
    ve http://www.pentathlon.org/
    hashtag: #pentaworldchamps
  • türkiye'de daha çok yeni olan spor branşıdır.
    5 farklı spor branşından oluşur. yüzme , eskrim ve binicilik müsabakaları yapıldıktan sonra alınan puanlar toplanır ve kombinasyon yarışına geçilir. kombinasyon yarışında en cok puan alandan az alana doğru sporcular yerleştirilir. puan farkına göre her sporcu ayrı saniyelerde yarışa başlar. kombiasyonda koşu mesafesi 3.000 metredir. her 1.000 metrede bir atış yerlerine gelirler ve en hızlı şekilde atışlarını yapmaya çalışırlar.
  • 2016 rio olimpiyatlarına ilke özyüksel'in kota almayı başardığı spor branşı. ilke sayesinde modern pentatlon'u televizyondan izleme şansına ulaşacağız.
hesabın var mı? giriş yap