• çekik gözlü türklerin hemen hepsinde dogumdan sonraki ilk bir kaç günde görülebildigi gibi, asya veya inuit kökenli tüm dünya bebeklerinde gözlemlenen bir cilt lekesi türüdür. tamamen zararsiz olup irsî bir özelliktir.

    mürekkep lekesine benzer sekilde , mavi-yesil veya mavi-gri renklerde ve bir kaç santimetre çapta olmak üzere; beste dört oraninda sirtin alt kisminda (sacrum bölgesine yakin), dörtte bir oraninda omuzlarin arka kisminda, daha az frekansla elin arka sirtinda veya ön kol kisminda, %1'lik bir oranla bebeklerin topuk kisminda bulunur. henüz netlesmemis arastirmalar bu lekenin ekseriyetle vücudun sol kisminda görüldügünü ileri sürmüstür.

    80% ila 97% oranlari arasinda afro amerikan veya afrikali bebeklerde de görülen bu leke ayni zamanda her 10 beyaz bebekten birinde mevcuttur ve dünya irkinin karisikligina delalet eder.

    leke dogumdan sonra yokolmakla beraber; yetiskin çaga kadar kalanlari görülmüstür...

    yani dogumda anneniz "oheeeeeyy!!! çocugumun poposu mavi!! yoksa sirin mi dogurdum?" dediyse büyük ihtimal doktoru tarafindan yatistirilmistir. yoktur bisey yani.. yurdum insaninda rastlanan bir atavizm örnegidir...

    hatta öyle ki, bir rus atasözüne konu olmustur "rus'u biraz kazi, altinda tatari bulursun"..
  • ayrica mogollarin kutsal saydigi bu leke,antropologlara tanrinin bir isareti saydiklari mavi renge saygi duyduklarini göstermis.
    simdilerde ise bu leke dünya popülasyonunun karismaya meyilli oldugunu gösterir bir tibbi bir kanit olusturuyor.
    bu irklar arasi karismanin en son gözlemlenen akimlari, teorisyenlerin insanoglunun kendine benzemeyenin en iyisini arayarak irksal özelliklerini iyilestirme tasasinda oldugu savlarini dogrularcasina, avrupali erkeklerin asyali kadinlara ilgisi ve avrupali kadinlarin afrika orijinli erkeklere ilgi duymasi yönündeymis.
  • moğollarla bir alakası yoktur.

    henüz cengiz han vitman bile değilken de çin'de, japonya'da, hatta buzul çağında amerika kıtasına giden kızılderililerde vardı bu leke.

    peki nedir bu lekenin moğollarla alakası?

    moğollar, istila ettikleri yerlerde akılalmaz boyutlarda tecavüzlere girişen sapkın bir toplum. bu doğum lekeleri üzerinde 1880'li yıllarda çalışma yapan erwin bälz bu lekelerin asya kıtasından yayıldığını tespit ediyor. "iyi de bu lekeler sadece asya'da yok, zencisinde bile var" varsayımından yola çıkarak "olsa olsa tecavüzcü moğollar yaymıştır bunu, evet evet moğollardan yayıldı bütün dünyaya" düşüncesiyle "mongolian spot" adını vermiştir. halbuki atlasa bir gemiye ve amerika kıtasına gidip kızılderilileri incelese "yok lan, bu moğolların çükü buraya kadar uzanmamıştır" diyecek ve başka bir isim koyacak bu lekeye.
  • ilk duyulduğunda "yoksa dedem cengiz han mı ?" diye düşündüren lekedir. asya halklarında daha sık görülür.
  • oğlumda da olan leke. başta gaz çıkartırken sert mi vuruyoruz acaba diye tedirgin olduk ama sonradan bunun moğol lekesi olduğunu anladık. anneme sorduğumda bende de bebekken aynı lekenin bulunduğunu, sonradan geçtiğini söyledi. sanırım tatar olmamızdan kaynaklı bir durum.

    görüntüsü bu şekilde:
    görsel

    bu leke hakkında bu şekilde bir açıklama var:

    " moğollarda, türklerde, güneydoğu asya halkında, kuzey ve orta asya türklerinde, doğu afrikalılarda, kızılderililerde, hispaniklerde görülür. normalde doğumdan 3 ila 5 sene sonra veya en geç ergenlik çağında kaybolur. istatiksel olarak bu olguya bakarsak, doğu asya halkı çocuklarının neredeyse hepsi moğol lekesiyle doğar, bu oran %95 ile %100 arasındadır. anne veya babadan sadece birinin asyalı olduğu bebeklerde de genellikle moğol lekesi oluşur. doğu afrika bebeklerinde %90-95 oranında ve kızılderililerde de %85-90 oranında görülür. ayrıca latin amerikan halklarında da %50-70 oranında rastlanır. "
  • mongol lekesini aklıma getirmiştir. down sendromlu çoçuklarda sık görülsede bening bir lezyondur.
  • asya ırklarında sık görüldüğü için mongolian spot ismi verilmiş renk değişikliği. doğumdan sonraki 1-2 yılda geçmesi beklenir, geçmemesi de olasıdır.
  • gurur duyduğum, ata yadigarı, yavruma aktardığım lekedir. "umay ana'nın el izi" dir.
  • kore, japonya başta olmak üzere çoğu asya ve doğu asya ülkesinde sıklıkla gözlenen bir doğum lekesi. genellikle 3-5yıl arasında tamamen kaybolması beklenir ancak bazı durumlarda ömür boyu devam eder. ülkemizde de hatrı sayılır miktarda mevcuttur. bazı durumlarda aile içi şiddet belirtisi sanılabilir. özellikle batı toplumlarında pek bilinmediği için ailelerin çocuklarına şiddet uyguladığı şeklinde ihbarlara sebep olabilmektedir.

    sebebi, melanosit gruplarının doğum anında derinin üst kat anlarında çıkmaya çalışırken deri altında birikmesidir. genellikle kendiliğinden geçer. gariptir afrika kökenli bebeklerin neredeyse tamamında bu durum gözlenir. ancak koyu ten renginden dolayı dikkat çekmez. çin ve kore ile amerikan yerlilerinde ise görülme oranı yüksektir. zaten bu durum ilk kez moğol bebeklerde batı tıbbı tarafından teşhis edildiği için yanlış bir şekilde "moğol lekesi" diye tanımlanmıştır.

    ülkemizde ise %20-30 arasında teşhis edilmektedir. saç rengi açıldıkça bu durumun görülme oranı azalmaktadır.

    not: bir hastalık değildir. herhangi bir soruna sebep olmaz.
  • scapula üzerinde taşıdığım leke.
    babaannem hep "biz yörüğüz. eskiden kışın kışlaklarda, yazın yaylaklarda yaşardık." diye söylerdi. bu leke sanırım bunun kanıtı.*
    bu arada çoğunlukla kaybolduğu söyleniliyor ama nadiren* bu lekeyi ömür boyu taşıyabiliyorlar.
hesabın var mı? giriş yap