• nüfusunun %50'si alkolik bir devlet.
  • dunya'da km2'ye en az insan dusen ulke.
  • mogolistan'daki en pahali ve en prestijli okullar turk kolejleriymis aldigim infolara gore. mogol ogrencilerin egitim almak icin en fazla tercih ettikleri 2. yabanci ulkede turkiye'ymis, japonya'dan sonra.
  • çinin üstünde rusyanın altında afganistana yakın stratejik bir alanda yüzölçümü bakımından hayli büyük bir yer tutmasına rağmen hiç bir uluslararası sorunda moğolistan şöyle yaptı böyle dedi bunu istedi diye bir haber duymadığım,bunun yanında ne sanatta ne sporda herhangi bi başarılarını işitmediğim,cengiz hanın torunlarına yakışmayacak derecede pasif insanların ülkesi.okuldaki bir moğol öğrencinin okuduğu üzerinde cengiz hanın kurduğu büyük imparatorluğun haritası bulunan bir kartı görmemle insanlarının halen geçmişleriyle avunduğunu anladığım bu bakımdan bize benzeyen ülke
  • yönetim biçimi: cumhuriyet
    halk: moğol çoğunluk, türkler, az sayıda ruslar
    dil: moğolca
    din: budizm, şamanizm, islam
    para birimi: tuğrik

    ne sanat, ne spor, ne de başka bir alanda varlık gösterememiş ulan batur başkentli ülke. ne ekonomisi güçlüdür, ne ordusu. ne işe yaradığı belli olmayan bozkır ülkesi. cengiz han ve çocuklarının başarılarıyla övünmekten başka bir şey yapmazlar. ulan baturun her yeri cengiz han, kubilay han, ogeday han anıtları ve heykelleri ile doludur.
  • devasa mogol topraklarinda sadece iki milyon kisi yasamaktadir. tek sehirleri ulan batur, onun da nufusu altiyuzbin'dir. rusya'dan sonra komunist olan ikinci ulkedir. kirsal kesimde yasayan halkin cogu gocebedir, hayvancilik yaparlar, hemen herkes ata binmeyi cok iyi bilir. ana besinleri ettir. koyun, keci, domuz, inek ayirt etmeden neseyle yer mogol kardeslerimiz. kisi basina yilda 120kg. et duser. icinde et olmayan yemegi, yemekten saymazlar. mogolistan'in en buyuk sorunu asiri soguklardir. sicaklik kisin eksi 50 dereceye kadar duser. milyonlarca hayvan telef olur.

    milli ickileri votkadir. sek icerler, cok icerler, saglam icerler. yeni sise actiklarinda kotu ruhlari kovmak icin, ickiye (siseye dokunmadan) parmaklarini sokup, islak parmagi arkaya sallarlar. milli sporlari gures, guresten sonra en populer olanda basketboldur. basketbolda pek basarili olmasalar da japon sumo liginde 30 kadar mogol guresci vardir. yeni sampiyon da 21 yasinda bir mogoldur(asashooryuu).

    ekonomileri cok zayiftir, issizligin iyice artmasiyla suc oranlari da yukselmistir. ruslari cok severler, cinlilerden nefret ederler, genelleme yaparlar, candirlar, bir tanedirler, harbiden saglam icerler.
  • insan nüfusunun iki katı kadar at nüfusu barındıran ülke
  • kilometrekare basina 1.6 insan ile en dusuk nufus yogunluguna sahip ulkedir.
  • deniz ile alakalari olmamasi sebebiyle ilk kez deniz gorduklerinde fotografini cekip memleketlerine yollayan insanlarin yasadigi, harbiden iyi icen elemanlarin genel nufusa oraninin cok yuksek oldugunu dusundugum ulke.
hesabın var mı? giriş yap