• yunanistan'da mora yarımadasında bir kasaba.

    son zamanlarda turistik bir yer haline gelmesinin başlıca sebebi, ortaçağ osmanlı ve rum evlerinin korunması ve kasabanın köprüyle adaya bağlı olmasındandır.
  • denizi ve sessizliği seven sevgiliye en güzel evlenme tekliflerinden birinin yapılabileceği ada. google görsellerde fotoğraflarına bakılmasını şiddetle tavsiye ederim zira ada geçişin de olduğu arka taraftan bakıldığında sadece bir kayalık ancak ön tarafta ise mükemmel bir köy var.
  • yaşamayı hayal ettiğim yer.
  • m.s. 375 yılındaki depremle mora yarımadası'ndan kopmuş olan ada.

    ms 6. yüzyılda burada bir şehir kurulmuş, 1249 yılında katoliklerin eline geçince bir ticaret merkezi haline gelmiştir. 1446 yılında venedikliler, daha sonra da osmanlılar'ın hakimiyetine girmiş. 1821 yılında da ada yunanlılar'a bırakılmış.
  • yunanistan'ın gizli saklı hazinelerinden biri. yeni şehre cunda - ayvalık benzeri sonradan yapılma bir köprüyle bağlı eski monemvasia sizi binlerce sene öncesine götürüyor. masalsı bir mekan. biraz bakınayım diyenlere aşağıdaki video iyi gelecek.

    https://www.youtube.com/watch?v=0ghr2pr664u&t=7s
  • viii. mihail paleologos, 1261 senesinde konstantinopolis'i ele geçirip doğu roma imparatorluğu'nu yeniden tesis ettiğinde mora'ya hakim katolik kontlar tarafından imparatorluğa (yeniden) teslim edilen yunan anakarasındaki ilk merkezlerden birisi olmasıyla bizans tarihi için önem arz eden, doğu roma imparatorluğu'nun son megas doux'u olan ve fetih sonrası bizzat fatih sultan mehmet tarafından kellesinin alındığı bazı tarih kaynaklarında belirtilmiş olan loukas notaras'ın memleketi olan, yaklaşık 1600 sene yunan anakarasından kopmuş vaziyette duran bir adacık olma macerası tıpkı yurdumuzdaki benzeri cunda gibi adayı anakaraya bağlayan bir yol inşa edilmesiyle 1971 senesinde sona ermiş olan, osmanlı hakimiyeti altında olduğu dönemlerde benefşe ismiyle anılarak mora yarımadası'nın güneydoğusunu kapsayan mistra* sancağı'na bağlı önemli bir ticaret merkezi olarak öne çıkan, yunanistan'ın osmanlı imparatorluğu karşısındaki bağımsızlık mücadelesi için ilk düşen kalelerden birine evsahipliği yapmasıyla sembolik bir önemi bulunan, günümüzde de 20 bin kişilik bir nüfusa ev sahipliği yapan ve yerleşimin neredeyse tamamen adanın güney ve batı sahillerine yakın yamaçlarında olduğu tarihî ada.
hesabın var mı? giriş yap