• bi de bunun lamba yerine televizyon kullanmak şekli vardır ki...odanın ışığı *açılmaz...gizli gizli kitap okuyacak bünyeler sesi kapatıp televizyonu açar... (bkz: fahrenheit 451)
  • (bkz: amiga 1200)
    (bkz: commodore 64)
  • yerel tv'lerdeki(ya da post-production şirketlerinde) reji sitemlerinde maddi sıkıntı sebebiyle gerçekleştirilen olay.
  • yeni lcd televizyonların üzerinde doğrudan vga girişi geliyor, yani doğrudan monitör olarak kullanılabiliyor. tam olarak televizyon olmuş olmuyorlar bu durumda ama evinizdeki lcd tv'nin böyle bir özelliği varsa çok mantıklı oluyor. film falan izlemek çok zevkli, çok güzel..
  • monitör dediğim alet 22" olduğundan kelli, 42" güzel bir hd tv alıp yapmayı planladığım hadise. ki fiyatları da kampanyalarla 1700 liraya kadar düşüyor zaman zaman. 2 metre uzağa bir koltuk, 1920x1200 gibi bir çözünürlükle sanırım görüş netliği açısından yeterli olacaktır (detayları yazıları seçebilirim demek istemiş). kullanım olarak da şu an da çok makul fiyatlı kablosuz klavye-fare setleri olduğuna göre; ki kullanıyorum, güzel.

    geriye pek bir şey kalmıyor, tv'nin adı üstünde kendi tv alıcısı olduğu için kasaya tv kartı takmaya da gerek yok, o da bir avantaj. şimdiki ekran kartlarında dijital ve hdmi çıkış olduğunu ve bir de hdmi televizyonda aynı şekilde hdmi giriş olduğunu düşünecek olursak geriye bir tek televizyonun ne zaman televizyon ne zaman monitör olacağına karar vermek kalıyor. onu da tv'nin girişini değiştiren (hani şu üzerinde av yazan) tuştan ayarlayabiliriz sanıyorum. ayrıca tv'nin üzerinde kendi ses çıkışı da var ve sonuçta hdmi bağlantıyla sesi de iletebiliyoruz alete, bak bu da güzel oldu.

    sanıyorum belirli bir süreye kadar tarafımdan yapılması elzem olacak olan hadisedir.
  • (bkz: playstation)
    (bkz: ps2)
    (bkz: ps3)
  • özellikle yalnız yaşıyorsanız mükemmel bir seçenek.kablosuz klavye ve mouse ile yattığınız yerden sörf yapabilir, film izleyebilir, oyun oynayabilirsiniz. ilk bağladığınızda ekrandaki yazılar küçük ve zor okunur gelecektir ama desktop ekranında sağ tık ile "screen resolution" seçeneğini seçip ordan da "make text and other items larger or smaller" özelliğini açın. çıkan ekrandan görüntüyü istediğiniz gibi büyütebilirsiniz. ekran kartınızın özelliklerinden de tv ile ilgili ekrana tam oturma, renk, kontrast gibi ayarları hatta keskinlik, parazit giderme gibi gelişmiş ayarları yapabilirsiniz.
    gönül ister ki oled tv teknolojisi iyice oturup şu anki sorunlar giderilip fiyatları ucuzlasın ki daha canlı ve net görüntüler elde edebilelim.
  • 700 dolarlık htpc sistem önerisi

    uzunca bir zamandır monitör olarak 49 inch bir tv kullanıyorum. çok cici, çok güzel. masaüstü bir bilgisayar, tv sehpasının yanında yerde duruyor. salondaki koltukta oturup internet gezintisi ve film izleme amacıyla kullanıyorum, oyun yok. tv aslında uydu girişine bağlı ama en son 15 temmuz 2016’da açıldı. tv gibi boş işlerle değil başka boş şeylerle harcıyorum ömrümü. neyse, ofiste çalışır gibi burnunun dibinde düdük kadar bir monitörden film izlemek gibi insan onuruna yakışmayan bir durumdan isyan eden, laptopun kambur eden ekranına eğilmeden rahatça netflix izlemek isteyen ve böyle bir düzeneği kendisine kurmak isteyen arkadaşlara faydalı olabileceğini düşündüğüm noktaları sıralayacağım.

    eskiden htpc diye bir kavram vardı. aslında tam olarak bu iş. insanlar internette gezinme bu entry gibi metinleri yazma gibi yazma işleri değil de sadece film izlemek için kullandıkları htpc’lerde kumanda kullanıyorlar ama ben filmi durdurup, film hakkında bilgi arama filan gibi şeyler de yapmayı sevdiğim için touchpad’li bir kablosuz klavye ile kullanıyorum. logitech k400 https://www.logitech.com/…-touch-keyboard-k400-plus bunu kucağına alıp yazmak, sayfalarda dolanmak gayet pratik. ilerlemekte olan filmi space tuşu ile durdurmak, alt yazı boyutunu fare ile veya klavye kısa yol tuşlarıyla ayarlamak gayet güzel. alt yazı tutmazsa başka bir tane indirmek filan klavyesiz olacak işler değil.

    akıllı tv acaba bunun yerine geçer mi? bütün bunları tv ile yapmak ömür törpüsü. tv’den imdb sitesine girip film seçmek, o filmin torrentini bulmak, indirmek, sözlükte entry okumak, yazmak filan öyle kolayca yapılabilecek şeyler değil. 2018 model webos işlerim sistemiyle çalışan akıllı televizyonumda bir süre youtube izledikten sonra ram bitti deyip programı baştan başlatıyor. tv donanımı o kadar oluyor işte. netflix daha verimli çalışıyor olabilir.

    başka bir bilgisayarda indirilip usb belleğe konmuş olan dosyaları akıllı tv’niz oynatacaktır ama o işi de ben iyi bulmadım. bazen alt yazı dosyasını ne yaparsan yap görmüyor. alt yazıyı senkron veya font veya yer açısından ayarlamak pratik değil. baen başka bir alt yazı indirmek gerekiyor, bu sefer sök bilgisayara git geri gel, uzun iş.

    laptop var zaten veya laptop alırım, onu tv’ye bağlarım diyenler olabilir. günümüzde tv’ler 4k olduğu için işletim sisteminizi doğru dürüst bir hisle kullanmak için 4k çözünürlüğü 60 hz ile tv’nize aktarabilen bir alete ihtiyacınız var. tv’lerde display port pek bulunmadığı için bu işi hdmi üzerinden yapmanız lazım. şimdi 1500 dolara oyuncu bilgisayarı olarak satılan msi gv62 8rc laptop’un özelliklerine şu adresten bakalım. https://www.msi.com/laptop/gv62-8rc/specification ne diyor hdmi çıkışına dair? “1x (4k @ 30hz) hdmi”. yani ben hdmi ile çıkışı 30 hz ile veririm. siz hiç 30 hz ile çalışan bir monitörde işletim sistemi içinde gezindiniz mi? buradan aya komut verir gibi bir hisle çalışıyor. berbat. üstelik bu grafik özellikleri oyuncu sınıfında olan bir bilgisayar, yani harici ekran kartı olmayan temel bilgisayarlara göre çok daha güçlü ve buna rağmen durum bu şekilde. 4k’yı 60 hz’de sağlayabilen bir laptop için 1800 dolar düzeyinin üzerine çıkmanız ve en az nvidia 1060 seviyesinde ekran kartı olan bir laptop almanız gerekecek. masaüstü pc bunun yarısından daha aza, belki de 1/3’üne mal olacaktır. ayrıca laptop’u hdmi ile tv’ye bağlamak için sürekli sök geri tak kabloyu uzat bağla gibi bir dağınık görüntüye katlamak gerekecek.

    el kadar mini pc’ler varken neden salonda bir masaüstü pc kasası bulunduralım ki diye düşünenler de olabilir. aslında çok mantıklı görünüyor fakat 4k @ 60 hz işi buna da darbe indiriyor. bu el kadar ve bence çok güzel bilgisayarlar ayrı bir ekran kartı barındırmıyor, intel işlemcilerin kendi grafik yonga setlerini kullanıyorlar. bunlarda da hdmi bağlantısı üzerinden 4k’yı 60 hz’de alamıyoruz. 24 veya 30 hz’de takılı kalıyoruz. https://ark.intel.com/…processor-6m-cache-3-60-ghz- o yüzden bu güzel cihazlardaki grafik özellikleri 4k @ 60 hz hdmi bağlantısını destekleyecek kadar gelişinceye dek masaüstü pc’ye yönleneceğiz.

    salonda tv’nin yanında bilgisayar kasası fikri pek çok insana, özellikle kadınlara biraz uzak gelebilir. kasa çok çirkin bir görüntü olur diye endişe etmek doğal. masaüstü bilgisayar toplama meselesi de bir süredir yok oldu olacak durumdaydı. sadece hobi olarak donanıma meraklı insanların ve sessiz bilgisayar veya harddisk kapasitesi çok yüksek olan bir sistem gibi özel bir derdi olanların uyguladığı bir şeydi bilgisayar toplamak. zaman içinde hazır sistemler düzgünleşti, ucuzladı. hatta kendin toplamaya göre daha ekonomik bile olmaya başladı. üstelik daha kompakt ebatlarda kasalarda sunulur hale geldi. laptopların da güçlenmesiyle masaüstü pc devri bitmeye doğru gidiyordu. ama oyuncular hem masaüstü sektörünü hem de bilgisayarı parça parça alıp toplama işini canlı tuttular. böylece ayrı anakart, ekran kartı işlemci filanalma işleri tamamen bitmekten kurtuldu. ama bu da şöyle bir derde yol açtı: oyuncular ledli ışıklı gösterişli ejderha görünümlü kasalar sevdikleri için ledsiz, ışıksız, sadece, simsiyah düzgün bir kasa bulmak bir hayli zorlaştı. kasaların her yanından ledler, ışıklar fışkırıyor artık. alacağınız kasanın ya ışıksız ya da ışıkları kapatılabilen bir model olduğundan emin olun yoksa o kadar ışıklı bir nesneyi film izlediğiniz ekranın hemen dibinde karanlığı ışıl ışıl aydınlatırken görmek sinir bozucu olacaktır. aşağıya örnek olması açısından bir sitem tavsiyesi ekleyeceğim.

    diyelim bilgisayarı kurduk. kumadayla çalışan işletim sistemleri mevcut olmakla beraber ben tercih etmiyorum. işletim sistemi olarak windows 10 kullanabilirsiniz. sahibinden veya başka sitelerde hayli ucuza etkinleştirme şifreleri satılıyor. onlardan kullanılabilir. microsoft’un sitesinden deneme sürümünü indiriyor sonra da bu şifre ile etkinleştiriyorsunuz. sorunsuz etkileşiyor ve güncelleniyor. eğer abuk sabuk sitelere girmem derseniz antivirüs kullanmadan da idare etmeyi denemek mümkün olabilir. yoksa eset meset bir şeyler alırsınız.

    video oynatıcı olarak insanlar vlc player’ı bilir. fena değildir. alt yazı indirmek için pratik düğmeler sunuyor. ama alt yazıları büyütüp küçültmek, yerlerini ayarlamak filan çok kolay değil. ayrıca h265 kodekli dosyaları oynatma becerisi de çok sınırlı. sürekli takılıyor. ben daum potplayer tavsiye ederim. ilk anda menüsü çok karışık gelebilir ama zaten o menünün çok az bir kısmı kullanılıyor. sonraları da zaten klavye kısa yolların alışılıyor. her boku oynatan bir yazılım. çiçek!

    linux mint gibi açık kaynak kodlu, özgür yazılım gibi alternatifler de denenebilir. mint, özellikle kullanımı kolay bir alternatif. ama biraz google araması yapmak, üç beş komut satırı kopyalayıp yapıştırmak icap edebilir. ben vlc yanında mpv adlı bir oynatıcı kullanıyordum fakat vlc h265’lerde çuvallıyor, mpv’de de alt yazı ayarlamalarını becerememiştim. video oynatımındaki iş yükünü işlemci yerine grafik kartına yüklemesi gereken ayarlar filan da uğraşılması ve halledilmesi gereken şeyler olmuştu. her şey varsayılan ayarlarıyla düzgün çalışsın derseniz windows’ta kalmak gerekebilir.

    masaüstü pc’yi kendiniz toplamak yerine masaüstü oyun bilgisayarı alabilirsiniz tabii ama yaklaşık iki katı kadar pahalı olur. ayrıca sessiz çalışır mı, bilemiyorum. zira o tür sistemlerde küçük kasa sağlayabilmek için küçük fanlı güç kaynakları ve küçük kasa fanları kullanabiliyorlar. fanlar ne kadar küçükse o kadar hızlı dönmeleri gerektiği için çok ses yapıyorlar, rahatsız edici oluyor.

    kuracağınız bilgisayarın sessiz çalışması için sadece iki fanlı bir kasa seçebilirsiniz. önden bir 12 cm fan serin hava alır, arkaya doğru bir 12 cm fan sıcak havayı dışarı atar. fanları takış yönüne dikkat etmenizi veya sistemi monte edecek elemana bunu özellikle hatırlatmanızı öneririm. özensiz ve ters bağlamaları hayli olası. önden hava girecek arkadan çıkacak. fanların en az 12 cm büyüklüğünde olması ve 4 pinli pwm dediğimiz bağlantı ile bağlanıyor olması çok önemli. böylece anakartınızdaki bios seçeneklerinden fanları kasa içi sıcaklık durumuna göre olabilecek en düşük devirde ve böylece sessiz çalışmasını sağlarsınız.

    en çok ses çıkaran bir başka bileşen güç kaynağı. onun da 12 cm fanlı ve 80 plus verimlilikte olmasını isteriz. ekran kartı fanının da büyük olması ve hatta fansız yani pasif soğutulması da tercih edilir. küçücük fanlı bir ekran kartı sizi canınızdan bezdirecek kadar gürültülü çalışacaktır. bu arada, yukarıda açıkladığım 4k @ 60 hz hdmi bağlantısı derdi sebebiyle ekran kartı olmayan bir sistem toplayamayacağız. intel’in de amd’nin de işlemcide sundukları grafik özellikleri bunu sağlayamıyor maalesef. ucuz yollu bir grafik kartı alınacak mecbur. zaten 1080p bir tv’niz varsa hiç uğraşmayın mini pc alın bir tane el kadar mis gibi kullanın. ekran kartıymış 4k tv’ymiş değmez.

    bu şekilde kuracağınız ve tv’ye bağlayacağınız bir bilgisayar ile oyun oynamak akıllıca olmayabilir. hem tv’nizin tepki süresi oyuncu monitörleri gibi 1 sn gibi rakamlarda değildir hem de kablosuz klavye ve mouse’lar da oyuncu ihtiyaçlarını karşılayacak hızlarda ve hsassasiyette değildir. o yüzden oyun işini salonda yapacaksanız play station filan düşünün bence.

    salonda sizin izlediğiniz filmi izlemeyen mesela kitap okuyan başka insanlar varsa bilgisayarınıza bağlayacağınız kablosuz kulaklık ile de filmi izleyebilirsiniz. gayet sıkıntısız, huzurlu bir ortam.

    şimdi, şubat 2019 itibarıyla, ben salonda tv’min yanına bir masaüstü htpc sistem kuracak olsam alacağım parçaları listeleyeceğim. donanım sitelerinin giriş seviyesi oyun veya genel maksatlı pc önerileri ve kendi kişisel tercihlerimi göz önüne alıyorum. teknoseyir, donanımhaber ve technopat bu konuda türkçe temel başvuru adresleri. en ucuz alternatifler yanında bazı güzel özellikleri sunan ek malzemeler de vereceğim.

    işlemci: amd ryzen 3 2200g. $132

    anakart: msı b450m pro-m2 v2 m.2 hdmi. $95

    bellek: kingston 8 gb hyperx fury black ddr4 2400mhz cl15. $80
    (ddr4 ve 8 gb olması önemli aslında sadece. ama daha sonra bellek yükseltmesi yapmak isterseniz ikinci slota aynı özelliklere sahip bir bellek takmanız lazım. o yüzden bunun veya kendi seçtiğiniz modelin markasını modelini not edin gelecekte aynısından bir tane daha alıp 16 gb yükseltmesini yaparsınız.)

    ekran kartı: gigabyte geforce gt 1030 silent. $98
    (markası değil, pasif soğutulması ve 1030 olması önemli sadece. pasif soğutuculu bu kart ile içiniz rahat etmese 12 dolar ekleyip msi veya asus’un fanlı soğutulan gt1030’larından birini seçebilirsiniz. ama bence hiç gerek yok, ben de pasif soğutulan bir gt 1030 kullanıyorum. ayrıca bu ekran kartı oyun oyun oynatmaz, oyun oynamak istiyorsanız bunun iki katı kadar para ödeyip amd rx 560 veya nvidia 1050 ti seviyesine çıkmanız lazım. bu sistem sadece htpc ve genel maksatlı pc için. normalde ekran kartı bile almak istemeyiz ama işte 4k @ 60 hz hdmi meselesi bizi ekran kartı masrafına sokuyor.)

    ssd: adata 128 gb m.2 ssd. $40
    (m.2 olması ve okuma yazma hızlarının 500’ün üzerinde olması önemli, marka önemli değil. bunu sadece işletim sistemini kurmak için alıyoruz. windows’u veya liunx mint’i buna kuracağız. filmleri ve diğer dokümanları harddisk içine tutacağız. imkan varsa 250 gb ve üzeri modeller de alınabilir. 12 dolar farkla samsung 860 evo 250gb mesela güzel bir alternatif. şu anda bendeki windows 10 kurulu makinada tüm programlar ve işletim sistemi ssd’de yalnızca 26 gb yer kaplıyor.)

    harddisk: seagate 3.5" 2tb barracuda sata 3.0 7200rpm 256mb cache. $82
    (film ve dizileri torrentten yüksek çözünürlükte indirmeye bir alıştınız mı artık size değil 1 tb, 2 tb da yetmemeye başlayacak. bu film arşivciliğinin hoarder’lıktan farklı olmadığını, asla izleyemeyeceğiniz yüzlerce film dosyasını harddiskinizde tutmanızın bir anlamı olmadığını fark etmeniz lazım. ben azalta azalta 2 tane 2 tb harddiske sığdım. izlediklerimi de silmeye başladım ki artık tek bir 2 tb diske sığabileyim. size de dosya indirmeyi çok abartmamayı izlediğiniz filmleri silmeyi salık veririm. eşe dosta veririm deyip tuttuğunuz filmleri pek de kimseye veremiyorsunuz. izlediğinizi silin gitsin, 2 tb’ı geçmeyin. yine de seçeceğiniz kasanın yer durumuna göre daha sonra harddisk eklemek veya en baştan 4 veya 6 tb modellere bakmak seçeneğiniz de var elbette. çok da film indirmeyeceğim bana 1 tb yer de yeter diyenler için yine sata 3 ve 7200 rpm olmak üzere daha ucuz modeller de önerilebilir. mesela seagate 3.5" 1tb barracuda sata 3.0 7200rpm modelini alırsanız 30 dolarınız cebinizde kalır.)

    kasa: cooler master mastercase pro3. $66
    (bu kasaya matx ebadında anakartlar yerleştirilebiliyor. bizim anakartımız da zaten böyle, sorun yok. seçtiğimiz kasanın önünde ve arkasında 14 cm’lik birer fan bulunuyor. ancak fan hızları sabit olan fanlar bunlar. yani 4 pin pwm kontrollü değil. sabit hızda, 1200 rpm ile dönüyorlar. çok gürültülü olmaması lazım. ama sesi rahatsız ederse 2 tane 4 pin pwm 140 mm ledsiz fan alıp bunların yerine monte etmek lazım. tekrar yazayım, öndeki havayı içeri alacak, arkadaki dışarı atacak. kasa seçiminde en önemli mesele led ışıklandırmanın olmaması veya tamamen kapatılabiliyor olması. bazılarında kapatılabiliyor bazılarında ise fanların kendisi kapanmadan led ışıkları kapatılamıyor. saçmalık. bir önde bir arkada 12 cm veya daha büyük fan takılabilen cafcafsız bir model seçilebilir. fanların içinde gelmesi önemli değil. zaten içinde gelen fan 4 pinli pwm olmayacak dolayısıyla hızı anakarttan kontrol edilemeyecek gürültülü çalışacak. o nedenle onu çıkarıp yerine 4 pin pwm kontrollü bir fan alınması gerekecek. kasanın içinde gelen fan sayısına bakmayın. bir öne bir arkaya en az 12 cm birer fan takılsın yeter. sağında solunda üstünde bir sürü fan takılabilen kasalarda her fan yuvasının önünde toz filtresi olduğundan emin olun yoksa o deliklerden kasaya dolan tozun haddi hesabı olmaz. içinde güç kaynağı ile gelen kasalarda gelen güç kaynağının özelliklerini incelemek lazım. ben pek güvenmediğim için güç kaynaksız kasa seçip güç kaynağını ayrıca almaktan yanayım. alınacak kasada dikkat edeceğiniz bir başka husus ön üst paneldeki usb girişlerinin usb 3 olması. eskilerde usb 2’dir, dikkat edin. ön usb girişleri bazı modellerde alta yakın yerleştirilmiştir, siz kasayı zaten yere koyacağınız için o sizin kullanımınıza uymaz. cooler master ve corsair bilindik, iyi kasa markaları.)

    güç kaynağı: cooler master mwe 400w 80 plus 120mm fanlı psu. $45
    (80 plus özellikte olması ve en az 12 cm fanlı bir model olması şart. eğer ledli ise ledinin kapatılabiliyor olması lazım. cooler master, thermaltake, corsair, silverstone, fsp bilindik, iyi markalar. çok güç ihtiyacı olan ekran kartı ve işlemci kullanmadığımız için 500, 600 watt seviyelerinde bir güç kaynağına ihtiyacımız yok. o yüzden 400 w seçtik. daha aşağıya da inmedik. hele hele teneke markalara hiç bakmadık. güç kaynağında iyi markaları bırakmamak gerek.)

    klavye: logitech k400 plus. $30

    kablosuz ağ adaptörü: tp-lınk tl-wn8200nd. $21
    (kablosuz ağa bağlanmak için bunlardan bir tane almak lazım. daha küçük ve ucuz modeller var ama onlar öndeki usb girişlerinden birini işgal edeceği için tercih etmemek lazım. kasamızda zaten iki tane usb girişi var önde. biri klavye için kullanılacak. diğeri de buna giderse lazım olduğunda arka tarafa ulaşmak gerekecek. o yüzden bu modeli seçtik.)

    toplam: $700

    hdmi ile aktaracağınız görüntü, sesle birlikte gidecektir. tv’nizin ses sistemi yetersiz olursa bir de ses sistemi olayına girersiniz. mis gibi olur. ben artık kullanmıyorum ayrıca bir şey. kablo karmaşasını azalttım.
  • bazı televizyonlar için uygun yapılabilir. lg ve sony markalı olan 4k ve yeni nesil tvler tavsiye, tv'lerin değerleri monitörlerden farklı mantıkla çalışıt bu yüzden rakamlara kanmayın, tv'yi monitör olarak kullandığınızda çok büyük hz görüntü yenileme vs. kayıpları olduğu gibi renkler konusunda da hüsran yaşayabilirsiniz.
    ideal olan eğer bilgisayar için monitör kullanmaktır, dell monitörler şahane.
    ha filmdi, izlemeli şeyler gibi ise elbette tv olur.
hesabın var mı? giriş yap