• hristiyanlığın eski bir mezhebi imiş. kayıpmış da kazılar sonucu kilisesi uşak'ın karahallı ilçesinde bulunmuş. (kaynak: milliyet)
  • dünyada laiklik ilkesini kabul edip uygulayan, tek evliliği kabul eden, kadın rahibeler seçen ve onlara da yönetimde yer veren mezhep olarak bilinmektedir.
  • bu gunlerde tekrar arastirilmaya baslanmis mezhep.

    montanizm'in, erken dönem hıristiyanlık inancında, m.s. 150'li yıllarda manisa alaşehir civarında ortaya çıktığı, kurucularının ise montanus ve iki ruhani kadın olan maximilia ile priscilla olduğu dusunuluyor. montanus'un kendini peygamber ilan ettiği, pepuza'yı da merkez olarak seçtiğine inanılıyor.

    pepuza'nın zaman içinde montanizm'in idari merkezi olduğu ve bölgenin dışında yaşayanlar için de bir çeşit ‘montanist vatikan’ gibi hac merkezi haline geldiği ifade ediliyor.

    2006 yılında yapılan kazılarda, montanizm'in merkezinin karahallı olacağına dair kuvvetli deliller ortaya çıktı. uşak müzesi'nde sergilenen mermer bir yazıtın da bu konuda önemli ipuçları verdiği belirtiliyor.

    kadınlara ayrı bir önem veren ve kilise yönetimi ile toplumda erkeklerle eşit rol biçen montanizm'in frigya uygarlığı'ndaki ‘ana tanrıça kibele’ kültüründen etkilendiği ileri sürülüyor. kadınların rahipler kurulunda yer almasına olanak tanıyan montanizm'in katı ahlak kurallarıyla tanındığı kaydediliyor.(dha)
  • (bkz: montanistler)
  • (bkz: tertullian)
hesabın var mı? giriş yap