• remain in light mucizesinin ayak seslerinin duyulabileceği ve en beğendiğim kapak tasarımına sahip talking heads albümü. david byrne’ın etkileyici sözlerine brian eno’nun bas ve davul ağırlıklı synthesizerı eklenince ortaya çıkan, bunun bir grubun ikinci albümü olduğuna inanmayı zorlaştırıyor. ayrıca thank you for sending me an angel’da “well, you can look, you'll walk in circles around me” diyerek hızlı başlayan temposu the big country’de “it's not even worth talking about those people down there.” cümlesindeki umursamazlıkla düşerek sona eriyor. tracklist ise şöyle:

    1. thank you for sending me an angel
    2. with our love
    3. the good things
    4. warning sign
    5. the girls want to be with the girls
    6. found a job
    7. artists only
    8. i'm not in love
    9. stay hungry
    10. take me to the river
    11. the big country
  • genelde fear of music ve kacinilmaz olarak ultrafunky remain in light (ve hatta sirf psycho killer in grubu bile asan popülaritesi sayesinde debü albümleri) müzikseverlerden en cok payi kapan talking heads yapitlari olurken more songs.. take me to the river cover-single i sagolsun "silik bir eno-ile-ilk-denemeler albümü" etiketinden-cercevesinden-önyargisindan kurtulamiyor. talking heads in iki mükemmel (5 yildizlik) eserinden ilki, gelmis gecmis en olaganüstü ilk-4-albüm serisinin 2. halkasi ve talking heads - brian eno tencere-kapak birlikteliginin tohumlarinin ilk defa atildigi basyapit (gerci brian eno magnum opus u before and after science da king's lead hat anagramiyla ve sarkinin killer cycles kismindaki ince psycho killer göndermesiyle talking heads e isigi tee 77lerde yakmisti, bunu da sayabiliriz)

    eveet, su güzel-ama-ne-alaka al green coverina sicak bakabilmeyi kabul edeceksek, albüm mükemmel. acilisi yapan thank you for sending me an angel dan itibaren her pop sarkisi (this must be the place ile birlikte) en güclü kapanis sarkilari olan the big country e kadar bir öncekinin üzerine domino tasi gibi devriliyor, remain in light da sifira indirecekleri akor degisimleri, david byrne in ilkinden de güclü vokal cizgileri ve asla ödün vermedigi new yorker mizahi, enstrümanlar ve klavye (frantz - weymouth + byrne - harrison + brian eno) arasindaki karsilikli etkilesimler, -crescendo niteliginde outrolar- ve akicilik hepsi o kadar muazzam, o kadar haz verici ki albümü zayif halka olarak görenlerin take me to the river dan baska sarki dinlediklerinden süpheliyim. yalnizca brian eno sayesinde mükemmel bir stüdyo albümü degil, ayni zamanda -tipki ilk albümleri talking heads* gibi- mükemmel bir grup albümü; hatta asiri kompleks yapilari sebebiyle konserlerde altindan pek kalkamadiklari devasa remain in light ilahilerini söyle bir akla getirince more songs.. un grubun en mükemmel "grup" albümü oldugu rahatlikla söyleyebiliriz.

    ilk albümleri, zaten dinledigim en eglenceli, en güzel debut albümlerden. ancak more songs icin brian eno lu üstün prodüksiyon teknikleriyle 77 nin upgrade olmus versiyonu denebilir. kimileri de sirf bu sebepten dolayi, -henüz eno da yok- bol katmerli ve kompleks yapili synthlerin vokal düzenlemelerinin ve overdublarin henüz dört bir yani sarmadigi yalinligindan, direkliginden, punk mentalitesinden ve bütün bunlarin sonucu olarak iclerinden en coskulu ve en eglenceli talking heads albümü olmasindan ötürü 77 yi tercih ediyor gerci, saygim sonsuz. ben de diyorum ki, iyi beste ve iyi prodüksiyon arasindaki mükemmel denge ilk bu albümde kurulmus, zaten neden talking heads 78 koymamislar bu albümün ismini hic düsünmüyor da degilim. isimden kaybediyor sanirim biraz da.. yani mesela fear of music in o kült yaratan ihtisaminin yaninda pek uzun kaliyor.

    bu baglamda önemli diger bir husus da bu ilk ikili, sonraki iki talking heads klasikleriyle karsilastirildiginda -post/dance punk dan ziyade- indie pop / gitar pop melankoli pop ve hatta ucundan power pop iklimini daha derinden etkiledigini düsündügüm ikili. söyle ki, orange juice dan the go-betweens e, felt'ten xtc'ye, black box recorder dan cok sevdigim the chills e kadar bircok görece az-popüler- pop grubunda bu 4/4lük parcalarin izlerini duyuyorum.

    70 lerin pop albümlerine söyle bir göz attigimiz zaman da,, buna dekeydin en iyi pop albümü dalinda gremmylere aday secmek suretiyle 4 klas pop albümü buldum kafamda: akla hemen gelen ilk eno masterpiece i taking tiger mountain (by strategy), garfunkel la birlikte yaptigi hemen herseyi sürklase eden paul simon (debutu), john cale in zümre-pop klasigi paris 1919 ve talking heads in gecirdigi evrenin daha bile radikalini geciren ve kariyerlerinin ileriki noktalarinda katiksiz bir stüdyo grubu olmaya dogru emin adimlarla ilerlemeyi basarmis steely dan in henüz "pop-jazz" degil "jazz-pop" yaptigi dönemlerden pretzel logic i seciyorum. before and after science gibi, low gibi pop etiketi altinda öyle basitce degerlendirilemeyecek avantgarde saheserleri, direk olarak 70lerin en iyi albümleri kategorisinde, rock bottom la metal box la dub housing le ayni kategoriye koymak yakisiyor ve lazim geliyor.

    nereden nereye, uzun lafin kisasi more songs.. popüler müzik tarihinde 4 senede cigir üstüne cigir acmayi basarabilmis nadir gruplardan olan talking heads in remain in light la birlikte basyapiti kabul edebilecegim albümünün ta kendisi ve akici, kollektif, gecirdigi 30küsür seneye ragmen kulaga super fresh gelen bir 70ler pop/rock albümü nasil olur, hele hele q ve nme gencligine cok güzel ögreti niteliginde. "i don't have to prove that i am creative" mi diyor birileri.. alin ve buradan yakin.
    ..coverinin ne kadar cool oldugunu yazmayi unutmusum!.. bu hususta da 23x23=529 adet yakin cekim polaroid karesi isiginda, elemanlarin kimlik krizine tanik oldugumuz remain in light dörtlüsünün hemen altinda diger bütün (6)8 (stüdyo)albümlerini sollayacak coollukta oldugunu belirtmek lazim geliyor.
  • talking headsin 1978 yılında yayınladıkları ikinci albümleri. toplamda 3 albüme ulaşıcak olan brian eno heads işbirliğinin ilk sonucu. sıkı bir albüm olmasının yanı sıra talking headsin liste başarısı gösteren ilk singleı al green coverı take me to the riverı da içermesi açısından da önem arzeder.
hesabın var mı? giriş yap