• ikinci dünya savaşı'ndan mağlup çıkan ve işgal olunan almanya'nın artık bir sanayi ülkesi olmaktan çıkarılarak, bir tarım ülkesi haline getirilmesini amaçlayan, amerikalı uzman hans j morgenthau'un hazırladığı bir plandır. bu plan tam bir onay görüp uygulanmadı ise de, işgalci devletler savaş tazminatı yerine alman sanayiinin zaten zayıflamış bulunan gücünü hiçe indirdiler.
    ancak,almanya 10-15 yıl içinde,"alman mucizesi" denen bir kalkınma ve gayret göstererek yine avrupa'nın en güçlü sanayi ülkesi oldu.(bkz: alman bilim adamları göte giren şemsiyeyi açtı)
  • reddedilmesinin bir nedeni de savaşın sonlarına doğru sovyetlerin ileride bela olacağının anlaşılması ve almanya'nın bir tampon olarak kullanılmasına karar verilmesidir. onun için bu planın çöpe gitmesinde ve almanya'nın 15 yıl içinde inanılmaz bir hızda ayağa kalkmasında bu kızıl korkusunun da ciddi bir payı vardır.
  • plan, "hans j. morgenthau" isimli amerikalı bir uzman tarafından değil, dönenim maliye bakanı henry morgenthau tarafından eylül 1944'te ortaya atılmıştır. babası henry morgenthau 1913-16 yılları arasında osmanlı'da büyükelçilik yapmıştır.
  • alman milletinin ilerde geçimini tarımdan sağlamasını, bir kuzey alman devleti ve bir de güney alman devleti kurulmasını öngörmüş, önce kabul görmüş ancak başkan roosevelt tarafından reddedilmiştir.(eylül 1944)
  • ingiltere, almanya, rusya ve kucuk bir payi da olsa fransa tarafindan masaya yatirilip tartisilan fakat 4 buyugun almanya'nin ekonomisi icin ceplerinden para odemek zorunda kalacaklarini anlamasiyla veto edilen plan. almanyanin tamamen tarim ulkesi olmasi demek, kendi kendine yetemeyen bir bolge yaratmak olacakti. almanyanin bu donemde bolunmesi dusunulmuyordu. bu planin onemi: diger ulkelerin almanyayi ne kadar vahsi gorduklerinin kaniti. endustri sahasi birakmak istemiyorlardi ki nazi donemindeki gibi gizli silahlanma baslamasin
  • ikinci dünya savaşından sonra almanya yeniden güçlenip tehdit oluşturmasın diye hazırlanmış plandır. bu plana göre almanya'nın tüm sanayi bölgeleri dağıtılmalı ve denetim altına alınmalıdır. bu plan doğrultusunda almanya'yı endüstrisinden ayırmak ve bir tarım ülkesi haline getirmek amaçlanmıştır.
  • eisenshower'ın almanlara karşı nefretini yine açıkça gösterdiği plandır. neyse ki nato üzerindeki sovyet korkusu planın uygulanmasını engellemiştir.

    (bkz: other losses)
  • abd tarafından üretilen bu plan sonradan stalin tarafından uygulanmıştır. sonuçta rusya, silah, havacılık ve uzay sanayisi gibi devlet tarafından yönetilen sanayilerde alman uzmanlığını kullanarak ciddi başarılar sağlamıştır.

    abd ise alman sanayisini kendi nufüs alanında yerinde bırakmıştır. ancak amerikan sanayisi, alman sanayisi ile sürekli işbirliği içinde çalışmıştır.

    bunun sonucunda, abd de rusya gibi silah, havacılık ve uzay sanayisi için girdi sağlamaya devam ederken, otomatik vitesten, çamaşır makinesine; sentetik kauçuktan televizyona, turbo motordan televizyona kadar alman mühendislerin geliştirdiği birçok ürünü halkının refahı için kullanmayı başarmıştır.
  • bu planı çöpe atarken şüphesiz işgücü açıgını nerdne karşılayacaklarını bilmiyordu batılı devletler.

    işte bunun çöpe atılması türkler'e avrupa kapılarını açmıştır. plan çöpe atılıp sovyetler doguyu fiilen işgal edince, batı da, batı almanya'yı vargücü ile destekleyerek ayaga kalkmasında ve güçlü bir sanayi ülkesi olması yolunda büyük destek olmuştur. bu da türkler'in avrupa'ya göçünün önünü açmıştır.
    ben de bu sayede var oldum efenim.
  • mevcut sistemde almanya'nın işgal ve kontrol altında tutulmasına yönelik 1944 yılında üzerinde uzlaşılmış olan morgenthau planı, almanya'nın tamamen endüstriden arındırılması ve tarıma dayalı bir ülkeye dönüştürülmesini öngörüyordu. plana göre almanya kuzey, güney ve uluslararası bölge olarak 3'e bölünecek almanya'nın ağır sanayisi dağıtılacaktı. ( fabrika ve ekipmanlar sökülecek ve diğer devletlere verilecek.) buna altyapı oluşturacak kömür havzaları uluslararası yönetim altına alınacak ya da komşu ülkelere verilecekti. böylece almanya'nın yeniden savaşma yeteneği engellenmek isteniyordu.
    ancak almanya'nın baskı kontrol ve altında tutulmasının yeni koşullar altında uygulanabilirliğinin azalmasıyla bu plan işe yaramadı

    edit:bilgi karmaşası
hesabın var mı? giriş yap