• 3d modellere hareket vermek ichin gercek canlilardan faydalanma yontemi.. insanin eklemlerine orasina burasina takilan alet motion'i 3d model uzerine verir bu sayede cok gercekci animasyonlar elde edilir.. utanilcak bi$ii degil herkes yapiyor.. (bkz: rotoskop)
  • türkçesiyle "hareket yakalama" dır, daha gerçekçi ve etkileyici bir 3 boyutlu modelleme için insan/model hareketi sırasında kayıt yapabilme özelliğine sahip cihazların yaptıkları kaydı dijital ortama aktarması olarak bilinir. ilk olarak iskoçya'da çıkmış, bu sistem askeri alanda önemli seviyelerde kullanıldığı gibi tıp ve eğlence sektöründe de sıkça kullanılmaktadır.
  • artık az maliyetle kinect sensörler veya ps eye kullanılarak evde bile yapılabilen animasyon teknolojisi. tabii bu iki seçenek profesyonel kullanım için değil , daha çok bu teknolojiyi ve basit animasyonlar yapıp ( yürüme,duruş hareketleri ve hatta dans) bunları temizlemeyi öğrenmek için ilk adım için ideal.

    kinect ile ancak 2 sensör kullanılabiliyor. stabilitesi daha iyi olmasına rağmen fazla alan ve hareket seçeneğiniz olmuyor.

    ps eye için ise 8 ile 12 arasında kamera kullanma şansınız var. bu daha uğraştırıcı ve temizliği zor ama kalibrasyon iyi yapılırsa hareket seçeneklekleri ve alan kullanımı daha müsait.

    bunlarla bir süre uğraşıp mantığını öğrendikten sonra profesyonel adım için en ideal çözüm ise optitrackfirmasının sunduğu paketler. fiyatları tabii ki 20-30k$ dan başlıyor ama diğer ciddi firmalara göre çok daha cazip ve kullanıcı desteği daha iyi. eğer oyun-film-reklam v.s şirketleri için bir geliştirici olarak iş yapmak istiyorsanız bu firmanın 12 kameralı pakedinden başlayıp büyütebilirsiniz.

    ekleme: bu işe girmek isteyenler için kinect veya ps eye kullanarak denemeler yapmanın en iyi yanı uyumluluk ve yazılımlarının iyi olmamasından dolayı sizi uğraştırması , kalibrasyonun zor olması nedeniyle titremelerin çok fazla olmasından temizliğinin daha zor olması ve bu sayede profesyonel ekipmanlara geçiş yaptığınızda size çok kolay gelmesi.

    ekleme2: kinect ve pseye kullanıldığında en büyük fark markerless olması yani aktör-aktristin vücuduna her hangi bir şey eklenmemesi. eğer öğrenmek için bu ikisinden bir tanesini kullanacaksanız çalışma öncesi yapılan kalibrasyonun olabildiği kadar net olması gerekiyor.
  • edavat takılan canlıya; "yürüüü, yürüü de motion capture'ünü görelim" denilerek capture başlatılır.

    ayıdan post, motion capture yapılmış insandan dost olmaz, dışlamak gerekir.
  • tensor flow kullanan p5 ve ml5 libraryleri kullanilarak harikalar yaratabileceginiz, machine learningin bir lutfudur. buradaki entryler cok eski entryler( en yeni entry 3 sene once girilmis) fakat 2018 de google`in tensor flow in yapabileceklerini gosterebilmek adina piyasaya surdugu pose.net`e bir goz atmanizi oneririm. 3 gunde motion capture oyun yazmis(cok komplike bisi olmasa da) bir suser olarak.
    (bkz: pose.net)
  • (bkz: mocap)
  • animasyon yaparken bu teknigi kullanarak insan hareketlerini, esyalar, hayvanlar, gibi daha farkli bi anatomi veya yapi sergileyen objelerde kullanmak mümkün olmaktadir.
  • (bkz: vicon)
  • kalibrasyon %80'idir. eğer kalibrasyonu doğru yaparsanız geriye kalan çöp işler çok azalır.
hesabın var mı? giriş yap